Разследването срещу Братя Галеви на финал, от арестантската килия дупнишките благодетели решават да се кандидатират за депутати

Filed under: Искам думата,Последни |

Борислав Сарафов: Използвани са два способа за извличане на облаги, налице е чистата форма на рекет, или чрез внушаване на страх бизнесмените от региона са поставени в условия да не могат да развиват бизнеса си, без да правят ежемесечни отчисления в тяхна полза

Годината е 2009-а

174-10-01-Bratya Galevi-1122

Разследването срещу прочутите дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов е на финалната права. Преди дни бившите командоси, които са заключени в единични килии на следствения арест, оповестиха новината чрез адвоката си Менко Менков, че ще се кандидатират за депутати. Това бе и поводът да потърсим за коментар наблюдаващите прокурори по делото Борислав Сарафов от ВКП и Бисер Кирилов от СГП.

В края на м. март градският прокурор на София Николай Кокинов потвърди, че разследването срещу Братя Галеви приключва и ще им бъде повдигнато обвинение в изнудване и ръководене на престъпна група. Главният прокурор Борис Велчев бе притеснен от интереса на обвиняемите Пламен Галев и Веселин и Христо Данови към участие в изборите. Той се обяви против това кандидат-депутатският имунитет да се прехвърля автоматично и върху техните съучастници в престъпленията. „Честно да си призная, би ми се искало нашето законодателство да не дава тези възможности, но законът е такъв и ние трябва да го изпълняваме. Много неща могат да се променят, всичко се случва, винаги може да се повлияе и на свидетели, да се променят и някои други установени по делото обстоятелства. Принципно не е изключено”, заяви Велчев.

– Господа прокурори, докъде стигна разследването срещу Галеви?

Борислав Сарафов: Процесът на събиране на доказателства е приключил, повдигнати са окончателни обвинения. Предстои предявяване на материалите от разследването, за което са уведомени защитниците на обвиняемите лица и са определени конкретни дати.

– Как гледате на намерението на двамата арестувани бизнесмени да се кандидатират като народни представители?

Б. С.: България е свободна и демократична страна и след като законите не налагат ограничения, то всеки един български гражданин, който отговаря на определените изисквания, може да се кандидатира за народен представител. Няма да коментираме въпроса морално ли е това, или не.

 

174-10-01-boris-velchev

– Вярно ли е, че обвинението срещу тях се крепи само на свидетелските показания на Пламен Миланов?

Бисер Кирилов: Пламен Миланов не е единственият пострадал от престъпната дейност на обвиняемите. Случаите са няколко и касаят 5 пострадали лица, показанията на които се подкрепят и от други доказателства, събрани с методите и способите на НПК. По делото са приобщени множество свидетелски показания, голям брой документи, изготвени са заключения по назначените експертизи, налице са и доказателства, събрани със СРС. Доказателственият материал е събран в 20 тома.

– Да, но диспечерка от фирмата на Пламен Миланов каза, че той я е притискал да ги уличи в рекет. Как ще коментирате?

Б.С.: В протокола за разпит на въпросната диспечерка няма данни за това същата да е изнудвана от работодателя си да уличава когото и да е в извършване на престъпление.

– Пробват ли Братя Галеви да саботират делото по някакъв начин?

Б.К.: Некоректно ще бъде да коментираме процесуалното поведение на обвиняемите, въпреки че за последния месец имаме депозирани три молби за изменение на мерките за неотклонение от “задържане под стража” в по-леки от страна на защитниците на обвиняемите.

Тези действия дори само като процедура бавят делото, тъй като материалите по същото се намират в съответния съд, а не при водещите разследването и не може да се пристъпи към процедура на предявяване.

 

174-10-01-Kirilov-1

– По каква схема са рекетирали Галеви?

Б.С.: Използвани са два способа за извличане на облаги, поради което и са повдигнати обвинения по два различни текста от НК – по чл. 214 и по чл. 321а. Първият обхваща деянието, при което е налице чистата форма на рекет. Такъв е казусът с Пламен Миланов, който чрез сила и заплаха е бил принуден да прехвърли 50% от собствеността на своята фирма на лице, посочено му от двама от обвиняемите, а впоследствие и да отчислява ежемесечно половината от своите приходи, и то не само от тази фирма, в която му е натрапен съдружник, но и от друга негова фирма. Вторият текст касае случаите, при които обвиняемите са извличали облаги чрез внушаване на страх, а именно когато бизнесмени от региона на гр. Дупница чрез цяла поредица от действия на обвиняемите са поставени в условия да не могат да развиват бизнеса си, без да правят ежемесечни отчисления в тяхна полза.

-Вярно ли е, че Пламен Галев и Ангел Христов са заключени при строг режим?

Б.К.: Това е съвършено несериозно. Съгласно Закона за изпълнение на наказанията абсолютно всички обвиняеми лица са поставени при едни и същи условия и е невъзможно някой от тях да бъде при какъвто и да е друг режим. Различни режими са уредени само за лица, изтърпяващи присъди по наложено наказание “лишаване от свобода”. Откровено казано, няма никакви причини обвиняемите Галев и Христов да се чувстват ВИП персони в ареста, нито пък да са поставени в някакво неравнопоставено положение спрямо другите задържани.

– Готови ли сте на споразумение с тях?

Б.К.: Споразумението е един правен инструментариум да се спести време на правосъдната система, а оттук и пари на българския данъкоплатец. В крайна сметка обаче всяко едно споразумение, респ. дали изобщо ще има такова, зависи от параметрите, които са заложени. В същото време следва да има съгласие между страните по всички предвидени въпроси, посочени в разпоредбата на чл. 381, ал.5 от НПК.

– Кога очаквате обвинителният акт да бъде внесен в съда?

Б.С.: След приключване на процедурата по предявяване на материалите от разследването.

Адвокатът на Галеви – Менко Менков: Моите клиенти ме помолиха публично да предам намерението им – те ще се кандидатират

Преди дни разговарях с моите клиенти и те ме помолиха публично да предам намерението им да се кандидатират за народни представители за националния парламент. Оттогава няколко пъти съм се срещал с тях и не са ми казвали, че са променили мнението си.

Те ще се кандидатират. Резултатът от тези избори ще покаже настроенията на гражданите дали те търсят новото и за това дали имат политически натиск, политическа цел, за задържането на тези господа.

Оптимист съм за изхода на делото срещу тях на базата на материалите, с които съм се запознал до момента. Становището на моите клиенти е, че не са извършили престъпленията, в които ги обвиняват. Двамата желаят делото да влезе по-бързо в съда. Ще настоявам за открит процес. Считам, че няма никаква пречка СРС-тата по делото да се разглеждат в закрити съдебни заседания, но нека останалите да се проведат пред очите на цялата общественост.

Адвокат Менко Менков съобщи още, че вероятно ще поиска промяна в мярката за неотклонение на Братя Галеви, които са в ареста вече 5 месеца по обвинение за организиране на престъпна група, рекет и изнудване на журналист. Според защитника можело да се говори за тенденциозност в работата на разследващите по делото, които „събирали доказателства предимно за обстоятелствата в полза на обвинението срещу Братя Галеви”.

 

Снимки:

1 От подсъдимата скамейка двамата дупнишки босове решиха да скочат директно в изборната надпревара за депутати в 41-вото народно събрание. Вдясно – адвокат Менко Менков.

2 Борис Велчев

Бисер Кирилов

 

 

Spread the love