Шефовете на РЗИ и Агенцията по храните в Благоевград д-р Лена Павлова и д-р Михаил Бащавелов обявиха: Окончателно! Eклери са натровили децата от лагер-школата в хотел „Орфей” в Банско

Filed under: Банско,Благоевград,Разлог |

Сладкарският цех на ЕТ „Емилия Ковачева” затворен до второ нареждане, минималната глоба 1000 лева

178-02-01  Д-р Лена Павлова и д-р Михаил Бащавелов са категорични че салмонелоза от еклери е причина за натравянето на децата в Банско.jpeg

Един от еклерите, взет за проба, е дал положителна реакция за салмонела, причина за хранителното натравяне на децата и учителите от лагер-школата в хотел „Орфей” в Банско, това обявиха на съвместна пресконференция шефовете на РЗИ и Агенцията по храните в Благоевград д-р Лена Павлова и д-р Михаил Бащавелов. Сладкишът е произведен в сладкарския цех на ЕТ „Емилия Ковачева” в Банско. Фирмата е известна с доброто качество на своите изделия и зарежда немалка част от обектите в Града под Тодорка. Тя е собственост на ротарианката Емилия Ковачева, ротарианец е и синът й Костадин Ковачев, който работи в общинската охрана. Сладкарският цех е затворен до второ нареждане, ще му бъде наложена санкция за занижена хигиена, като най-ниската е 1000 лева. Кухнята на хотела след дезинфекция ще бъде отворена.

„Лабораторните изследвания, направени от Регионалната здравна инспекция в Благоевград, са установили салмонела при четири от хоспитализираните в болницата в Разлог общо седем деца и едната от ръководителките им.” Това съобщи на пресконференция вчера д-р Лена Павлова, директор на РЗИ-Благоевград, по случая със седемте ученици и ръководителките им, натровили се по време на лагер в Банско миналата събота. Д-р Павлова уточни, че салмонела е установена при още едно дете, което се е чувствало добре, една от ръководителките и шофьора на групата, които са били с оплаквания, но са отказали да бъдат хоспитализирани. Персоналът в хотела не е заразен, но все още не са готови резултатите на служителите в сладкарския цех, откъдето са закупени еклерите, предлагани в хотела. Пробите, взети от питейната вода и плувния басейн, нямат отклонения от нормите, дори в басейна е отчетено завишено количество на хлор.

„По случая в Банско работихме съвместно с колегите от Агенцията по безопасност на харните“, обяви д-р Лена Павлова. Според нея са взети анални секрети, както от хоспитализираните деца и ръководители, така и от тези в хотела, които не са имали симптоми на неразположение. Изказването на шефката на здравната инспекция в Благоевград бе подкрепено и от шефа на Агенцията по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов, който обяви, че направената проба за наличие на салмонела в доставените в хотела еклери е положителна и сладкарският цех е затворен до второ нареждане. Според него другите храни, сервирани в хотела, не са дали положителен резултат за стафилококи и салмонела. Групата е имала едно нерегламентирано хранене в село Драглище, резултатите за което все още не са излезли. Очаква се окончателните резултати да излязат до петък.

Както вече информирахме,на 2 август към 22 часа 10 деца и 5-има ръководители от международната лагер-школа в х-л „Орфей“ в Банско потърсиха медицинска помощ в МБАЛ-Разлог със симптоми на стомашно неразположение и температура. От тях 7 деца, 2 от които от Франция, и още двама ръководители бяха настанени в инфекциозното отделение на МБАЛ. В сряда и последните деца са изписани от болницата.

 

Снимката: Д-р Лена Павлова и д-р Михаил Бащавелов

 

 

Spread the love