Благоевградското село домакин на национален фестивал на традициите, фолклора и занаятите : 50 кила боб с бекон хапнаха на пъстра трапеза в Логодаж, с баница „цревница” Антоанета Пандурска грабна първо място за най-автентична рецепта

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Групата от село Сребатно спечелиха първа награда за циганска баница, Венера Богданска от село Лешко – за зелник, майсторите от село Черниче – за кумова погача

180-02-01  p2

50 кила боб с бекон хапнаха на пъстра трапеза от ястия в благоевградското село Логодаж. Китното селце бе домакин на VI национален кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“.Готвачът Пеньо Иванов приготви вкусната чорба в огромен казан в двора на училището, като му помагаше брат му Иван.

180-02-01  p3

С баница „цревница” Антоанета Пандурска от село Логодаж грабна първо място за най-автентична рецепта. Наградата за вкус получи Движение „Ние, жените” за лучник. Участниците от село Сребатно спечелиха първа награда за циганска баница, а Фолклорна група „Струмски славей” от квартал ”Струмско” – наградата за етновизия на щанд.

180-02-01  p4

Елеонора Костова от Бобошево получи поощрителна награда за „Снежанка със седемте джуджета”, Венера Богданска от село Лешко получи наградата за зелник, а участниците от село Черниче – за кумова погача.

За да се случи празникът на традициите, фолклора и занаятите, ръка си подадоха организаторите от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, кметството в с. Логодаж и Народно читалище „Иван Чаушки-1934“ със секретар Дафинка Бойчева.

180-02-01  p6

Впроявата са включиха участници от Лешко,Черниче и Симитли, както и Движение „Ние, жените” с председател Здравка Чимева.

Виолета Балева от Логодаж бе приготвила зелник в подница, а Христина Златкова – плоскалийска кавърма. Като с магнит погледите привличаше ястието „Овчар в планината”, приготвено от групата от кюстендилското Бобошево.

До приготвените вкусни ястия жените на Благоевград бяха поставали и кутия, в която събираха помощи за пострадалите от потопа в град Мизия.

180-02-01  p111

Във фолклорната програма взеха участие естрадният изпълнител Стефан Митров и състави от страната. Сред атракциите на събитието бе и чаршията на занаятите, където майстори занаятчии демонстрираха уменията си. За най-малките гости на празника организаторите бяха предвидили детски пленер, на който да нарисуват любимите си гозби.

Логодаж – селище с хилядолетни традиции, древна и богата история и изключително красива природа, организира за шести път „Пъстра трапеза“. Жителите му са участвали много пъти и в други издания на фестивала и са печелили награди с вкусните си гозби.

Снимките:

1 Сръчните готвачки позираха с погачите

2 Виолета Балева си направи снимка за спомен с бутило

3 Кметът Пламен Червенков поздрави участниците

4 Здравка Чимева (вляво) разгледа ястията, до нея е читалищната секретарка Дафинка Бойчева

5 Готвачът Пеньо Иванов приготви вкусната чорба в огромен казан

Spread the love