На 18-ата година от кончината на петричката пророчица пред къщата й в местността Рупите: Връчиха статуетка с образа на Ванга на петричкия трубадур Петър Баков, приживе я веселел с тарамбуката си

Filed under: Актуално от днес,Петрич |

180-05-01 1-Илия Луков

Петричкият трубадур, поет и писател Петър Баков грабна статуетка – пълно копие на скулптурата на пророчицата Ванга.Наградата му бе връчена от председателя на фондация „Ванга” Иван Драмов в присъствието на всички членове пред дверите на ремонтираната къща на великата пророчица в местността Рупите.

180-05-01 3-Масите бяха отрупани с любимите храни на Ванга

Поредният носител на престижната статуетка е отличен заради приноса му към паметта на Ванга. „Той умееше да я весели с тарамбуката и Ванга го ценеше истински”, каза при поднасянето на наградата му Драмов.

180-05-01 5-Петър Бахов с наградата си

”Тежи!”, бе първата дума на благодарност, изречена с вълнение от Баков. ”За мен тя е доказателство, че може да се преминава от измерение в измерение и да се общува с другите цивилизации, които съществуват на Земята наред с нашата. Кера Вангелия е пратеник на център на космичността, за което се прекланям на слънцето. Има цивилизации, които боготворят слънцата, други командват галактиките, а леля Ванга ни каза да се обичаме.

180-05-01 10-Кмета инж.Вельо Илиев

Благодаря ви”, каза в краткото си слово трубадурът. Той получи аплодисментите на присъстващите, сред които бяха председателят на едноименната фондация Иван Драмов, осиновеното дете на пророчицата, прокурор Димитър Вълчев, почетният председател академик Светлин Русев, Нешка Робева, съпругата на Сендов – Анна Сендова и много други. Всички те присъстваха на панихидата на гроба на Ванга, която за първа година бе отслужена от поп Живко, а не от архиерейския наместник Ангел Кочев.

180-05-01 Поета Дайраджиев

18-годишнината от смъртта й събра стотици от цялата страна, които прииждаха на групи с автобуси. Имаше от Варна, Русе, Монтана, Видин, Бургас, Благоевград, Дупница и Кюстендил. Гробът на пророчицата бе покрит с любимите й цветя – мушката, червени и бели. До паметната плоча бе поставено кандилце, в което мъждукаше свещ. От лявата страна на гроба й сведоха глави Светлин Русев, прокурър Димитър Вълчев, Иван Драмов, Анна Сендова. От другата страна бе осиновената й дъщеря Венета с дъщеря си. Поетът Владимир Дайраджиев рецитира две свои стихотворения, посветени на Ванга.

180-05-01  Членовете на едноименната фондация пред в.Вяра

Градоначалникът на Петрич инж. Вельо Илиев запали свещ в памет на Ванга, като се нареди на опашката до Нешка Робева. ”Светла й памет!”, каза той. Веднага след това председателят на фондация „Ванга” Иван Драмов каза: ”Въпреки че се навършват 18 г. от смъртта на Ванга и се отдалечава от времето, хората още я помнят и идват на гроба й на Рупите. Това подсказва, че леля Ванга живее в паметта на живите и на следващите поколения”. Драмов поясни, че посещаемостта се е увеличила значително с годините. ”Затова фондацията се старае тук да е чисто и спокойно, да е място за отмора и за самооценка на собственото поведение”, каза Драмов.

Поляните на комплекса бяха пълни с хора. Някои предпочетоха дебелите сенки под дърветата да похапнат, други се отдадоха на излет сред красивата природа на Рупите. Трети направо пощуряха по горещите гьолове извън комплекса и се топнаха в тях. Баните с лечебна кал се оказаха хит. Единствено група роми – берачи на боровинки в Беласица планина, създадоха некомфортна ситуация. Край най-големия извор те бяха натрупали покъщнината си от възглавници и чаршафи, за да ги перат, а децата им щъкаха голи край останалите плажуващи.

Певецът Илия Луков: Баба Ванга ме провокира за първите ми концерти за деца сираци с добротата си 

Обичаният петрички певец Илия Луков бе на панихидата на Ванга. Той каза, че се възхищава и днес от Ванга, защото е помагала на много хора, за което всъщност всеки светъл човек идва на земята. Той направи лична изповед специално за в. ”Вяра”: „Имал съм една-единствена среща с Ванга. Когато служех в гранично поделение в Петрич, получих възпаление, което лекувах в София. Но там не успяха да го излекуват и когато се прибрах в поделението, командирът каза да си нося службата. Бях много притеснен и тогава, да е жив и здрав полк. Сенгелиев, който беше началник-тил, ми каза, че ще ме заведе при баба Ванга. На следващия ден с него и шофьора му дойдохме тук на Рупите. Баба Ванга ме насочи към духовното с този акт. С една дума се получи родителско наставление. Каза ми важни неща, затова винаги ще я обичам много. Прати ме при един от обичаните лекари в Петрич. После разбрах, че е изградил здравните центрове на 58-те села в общината. Това е д-р Евтимов, специалист уши, нос, гърло. Казах му, че ме изпраща баба Ванга. Той се усмихна, през цялото време ми говореше на „Вие”, с една топлота, с бащино отношение. Зави една осветителна лампа, за да вижда по-добре, и с най-обикновените инструменти за уши, нос и гърло ме прегледа. Каза, че няма страшно, че ще го оправи проблема. След 28 дни бях излекуван. След като ми помогна, у мене се породиха много мисли. Бях караул и за първи път се замислих за дарбата на баба Ванга. Тя живееше мъченически, защото цялата болка, с която идваха всички при нея за помощ, тя им даваше надежда. Тогава споделих на обичаната поетеса Катя Кирянова, че искам да направя песен за баба Ванга. Тя се съгласи да напише текста и след два-три дни ми съобщи, че е осмислила какъв трябва да бъде текстът. Легнала си, заспала и на сутринта в четири и половина се събудила и написала хубавия тект на песента „Рупите, земя небесна”. Но си казах, че само една песен не е достатъчно. И някак си като на лента започнах да виждам многото хора, помощта, която тя е давала на тях. Така започнах първите си концерти за децата от домовете за сирачета, те бяха провокирани от баба Ванга. Светла да е паметта й много, много я обичам”. Тук Луков се разчувства и в очите му се появиха сълзи. Той разказа и един епизод, който разкрива какви песни е обичала пророчицата.

„Преди да издам новия си албум „С песен през вековете”, се срещнах с Димитър Вълчев (осиновения син на пророчицата) и му казах, че знам, че любимата песен на баба Ванга е „Кажи, кажи, стара ле бабо, де е била Яна”. Вълчев обаче ми каза, че любимата й песен е „Димитрия, ле джанам”. Тази песен не я бях пял дотогава. Реших да я запиша и клипирам. Г-н Вълчев ми разказа нещо, което бях чел и гледал в хубавите филми на Тома Томов, в които баба Ванга разказва покъртителни истирии на родители, които загубват детенцето си и идват при нея за последно утешение. Тогава тя вижда духа и им казва да са спокойни, че след 2-3 г. ще си имат нова рожба. Всъщност тя затова е била кръстница на над 600 дечица. И когато минал ритуалът със свещеника, тя благодарила на Бог, че е изпратил ангел хранител за детето. Малко по-късно, когато сядали около масата, тя запявала „Димитрия, ле джанам”.

Снимки

1 Илия Луков

2 Масите бяха отрупани с любимите храни на Ванга.

3 Петър Баков получава наградата си – статуетка с образа на Ванга, от председателя на фондацията Иван Драмов.

4 Кметът инж. Вельо Илиев

5 Поетът Вл. Дайраджиев

6-Членовете на едноименната фондация пред обектива на в. ”Вяра”.

7 -Около гроба на Ванга бяха близките й за панихидата.

Spread the love

Коментар за: На 18-ата година от кончината на петричката пророчица пред къщата й в местността Рупите: Връчиха статуетка с образа на Ванга на петричкия трубадур Петър Баков, приживе я веселел с тарамбуката си

 1. Брей ,какво е чудо станало да получи железо Пешо Баката /Шпионо/ от Владо
  Камилата/с куровата керка/ на гробо на кьоравата Ванга.
  И яли ,пили и се веселили и аз бех там и по брадата ми тече-ама нищо не увлече-гладен бех и гладен си отидех ,оти многу кьорави щъркели имаше на кьорсофрата и многу мазни муцки напълниха тумбаците!

  Мръката
  2014/август/11 at 19:01 PM