Анонимен свидетел: Перничанин е забъркан в „убийството“ на Делян Пеевски

Filed under: Актуално от днес,Перник |

police1

„При това доказателствено анализиране, обосновка и правни изводи, изложени в постановлението, съдът не е в състояние да даде отговор“ дали разследването е прекратено правилно заради недоказаност и дали има данни за приготовление на убийството на Пеевски. Това са част от изводите на съдия Мариета Райкова от Софийския градски съд, записани в определението й, с което в края на юли тя отмени прекратяването на разследването за опита за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. От цитираното от в. „Капитал“ определение става ясно, че по случая има много неизяснени обстоятелства, прокуратурата не се е обосновала достатъчно добре и е извършила някои нарушения.

Определението на съдия Райкова е обжалвано от тримата бивши обвиняеми пред Софийския апелативен съд.
По случая бяха задържани и обвинени трима души – Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов, които съдът отказа да остави под стража поради липса на доказателства. Това беше повод прокуратурата да откаже да се занимава повече със случая и да прекрати разследването. Делян Пеевски е подал жалба срещу това, като смята, че тримата трябва да бъдат проверени за приготовление за убийство. Тримата обвиняеми са поискали да бъде променено основанието, на което прокуратурата е прекратила делото, защото не са съгласни, че е налице „недоказаност“ на деянието, и твърдят, че въобще липсва престъпление.
Според определението на съдия Райкова разследващите са разполагали с три основни групи доказателства – първата са показанията на свидетеля Бисер Димов, втората – на анонимен свидетел, а третата – подслушани разговори между тримата обвиняеми. Отделно от това показания са дали и двама от охранителите на Пеевски. Свидетелят Бисер Димов разказва, че Красимир Методиев и Венцислав Върбанов са поискали от него да се свърже с някой от охраната на Пеевски, „на когото да бъде възложена задача, срещу която ще се изкарат солидни пари“. Димов се свързал първо с шефа на охраната на Пеевски Георги Георгиев и му предложил да носи техническо средство, с което да се знае „точното местоположение на Пеевски при придвижването му в страната“. Георгиев обаче не приел предложението и подал сигнал в полицията.Димов прави втори опит и се среща в друг от охраната на Пеевски – Георги Тодоров, който поискал време за размисъл и споделил, че технически няма да е възможно да сложи устройството за проследяване. Не е ясно как приключва този сюжет. Ден преди ареста на тримата обвиняеми показания дава свидетел с тайна самоличност, обозначен с идентификационен номер 1. Той разказал, че на протестите се е запознал с лице с малко име Краси от Перник и един друг, пълничък мъж, които му предложили да изкара пари (20 хил. лв.), срещу това възнаграждение, след като му дадат информация кога и къде ще се намира Пеевски, свидетелят трябвало да постави малко взривно устройство.“ Тримата обвиняеми били подслушвани и от техен разговор разследващите стигнали до извода, че се подготвя катастрофа, в която да бъде убит Делян Пеевски.Според съдия Райкова противно на твърденията на прокуратурата не е изчерпан потенциалът за събиране на доказателства, както и проверка на свидетелските показания. Така съдът приема, че прекратяването на разследването от прокуратурата, без да е изяснена фактическата обстановка, на практика нарушава правата както на Пеевски, така и на тримата бивши обвиняеми.

 

Spread the love