На Успение на св. Иван Рилски: Обичаният отец Георги от кв. „Грамада” се спомина от бронхопневмония

Filed under: Благоевград |

lineika_1

Известният благоевградски свещеник от кв. „Грамада” отец Георги се спомина вчера на 61-годишна възраст. Той си отиде в деня на успението на свети Иван Рилски, когото почиташе много. Тъжната вест долетя от столична клиника, където божият служител се лекуваше от бронхопневмония. Свещеникът постъпил там преди десетина дни след лечение в благоевградската болница. Опитите да бъде стабилизиран не дали резултат и след няколкодневна кома вчера в късния следобед отец Георги предал Богу дух.

Отец Георги беше един от любимите свещеници на благоевградчани. Дълги години той служеше в черквата „Св. Николай Чудотворец” в кв. „Грамада” и има основна заслуга за нейното изграждане и утвърждаване като като истински Божи дом, в който миряните намираха утеха за болките си. Отец Георги беше посветен в Божието лоно от бившия владика дядо Пимен и до края му остана верен. Когато владиката, после патриарх, създаде алтернативния синод, отец Георги го последва, служи му вярно в бурите на разцеплението, а след кончината му не се покая, защото чувстваше духовен, морален и човешки дълг към дядо Пимен. Заради непокорството му след кончината на дядо Пимен отец Георги беше натирен от черквата в кв. „Грамада” и служеше на Бог от храм, който създаде в къщата си.

Преди да надене расото, отец Георги известно време работи като сервитьор. Той е баща на 2-ма синове. Имаше една от най-богатите библиотеки в Благоевград и сред любимите му занимания бе да разлиства книгите, които лежеха по лавиците

 

Spread the love