След сигнал на тел. 112 и действия по тревога в горите край Самоков: Горските Васил Ангелов и Адриян Георгиев пипнаха жук с 3 кубика бракониерски дърва за огрев, шофьорът избяга

Filed under: Актуално от днес,Самоков |

Директорът инж. Владимир Малинов: Изключително съм доволен от служителите, охраната работи денонощно

187-08-01Инж.Владимир Малинов  Директор на ДГС-Самоков

Охраната на Държавното горско стопанство в Самоков предотврати кражба на 3 кубика дървесина в м. Стената край язовир ”Искър”. Екип на горските в състав Васил Ангелов и Адриан Георгиев се задейства по тревога в събота срещу неделя и за броени минути се озова на местопрестъплението след сигнал, че бракониер се готви да изнесе незаконно отрязани дървета. Сигналът бе подаден на тел. 112 и на дежурния в горското стопанство. За 10-ина минути Васил Ангелов и Адриян Георгиев взеха разстоянието до Стената и пипнаха жук с 3 кубика дърва за огрев, готов да отпътува. Ако бяха стигнали пет минути по-късно, бракониерът щеше да се измъкне, коментират в ДГС. Виждайки охраната, шофьорът зарязва жука и бяга. Засега извършителят е неизвестен и полицията издирва собственика на жука. Автомобилът, който е доста очукан, и конфискуваните дърва за огрев са на съхранение в ДГС – Самоков.

187-08-01IMG_2301

През последните месеци се утроиха усилията на местните горски за опазване на горските територии от бракониерите. Екипи на горската охрана денонощно са готови за проверки и инспекции по сигнал за бракониерска сеч. Разчетите са направени така, че те да стигат за броени минути до основните бракониерски сечища и да предотвратяват кражбите на дървен материал.

187-08-01 Васил Ангелов служител на ДГС-Самоков (2)

Както писа в. „Вяра”, наскоро горски от Самоков спипаха в крачка бракониери, които се опитаха да отмъкнат 10 кубика първокачествена дървесина от м. Борнатица в Говедарци. По същото време полицията организира два капана на контролно-пропускателните пунктове по пътищата между Бели Искър и Говедарци, за да предотвратят изнасянето на дървесината. Това е третият случай, при който спешните действия на местните служители от ДГС-Самоков предотвратяват кражба от горите край Самоков. Две седмици по-рано в същия район беше предотвратена кражба на 17 куб.м трупи, нарязани на по 3 м. Тогава бракониерите имаха свои два поста и избягаха по същия начин от местопроизшествието. Местните власти са обявили война на изсичането на горите. Синхронизираните действия на полицията и горските дава резултат.

Директорът на ДГС-Самоков инж. Владимир Малинов сподели за в. ”Вяра”: „Изключително съм доволен от служителите, които си вършат работата отговорно и съвестно. Охраната работи денонощно. Имаме подадени сигнали в прокуратурата за системните нарушители”.

 

Снимки

1 Инж. Владимир Малинов

2  Жукът и конфискуваната дървесина в момента са в двора на горското

3 Васил Ангелов

 

Spread the love