Златистия излезе от затворническото общежитие в Самораново, лекува се във Варна при сина му Йордан

Filed under: Дупница |

Легендарният висаджия от Дупница бе осъден на 18 г. за убийството на Любомир Мантарков, майката на жертвата Величка се затворила в себе си, не може да прежали сина си

188-01-066

Легендарният член на някогашната империя ВИСЗлати Златев-Златистияот Дупница излезе на свобода. Висаджийският бос за Югозападна България бе пуснат от затворническото общежитие и в момента е в болница във Варна, където живее синът му Йордан, твърдят от „Бъгария днес”.

Златистия влезе в затвора през 2003 г. и трябваше да остане там до 2021 г. Той бе осъден на 18 години за убийството на Любомир Мантарков, когото гръмна насред Дупница на 23 ноември 1997 г. пред очите на десетина полицаи. Те бяха извикани заради скандал, избухнал в бар, чийто управител бе Мантарков. Караницата тръгнала от Златистия, който се сдърпал с диджея. Мантарков извел скандалджията, но Златистия отишъл до тях, взел пушка и се върнал, за да разстреля управителя пред пристигналите ченгета. За да не продължи касапницата, се налага един от униформените да го простреля в крака.

188-01-066 Y Zlatev.jpeg

Докато делото се точеше по съдебни инстанции, които постановяваха ту 4, 12 и 18 години затвор, Златистия успя да напусне страната. В началото на 2003 г. той нахлу с джип в санаториум в Слънчев бряг, след което бе обявен за издирване. Сто дни след като присъдата за убийството влезе в сила, Интерпол го откри в Черна гора и международната полиция го върна в България, за да изтърпи наказанието си. При ареста стана ясно, че той бил с паспорт на чуждо име и се наложило от прокуратурата в София да изпратят карта с пръстовите му отпечатъци, за да бъде установена самоличността му.
След влизането зад решетките обществото редовно бе уведомявано за здравословните проблеми на висаджията, която информация адвокатите му периодично споделяха с медиите. В затвора Злати Златев разви некроза на тъканта на единия си крак и се наложиха няколко операции за отстраняване на гниещото месо. Заболяването му се отключва от рана на дясното бедро, получена при катастрофа край Разлог през лятото на 2001 г. Тогава той счупил крака си, претърпял сложна операция, последвана от частична парализа. Когато се пооправил, паднал с кола в язовир „Дяково“ и счупил бедрото си на същото място. Раната не е зараснала и досега. Златистия е опериран и след като бил прострелян в крака при убийството на Мантарков.
Според медицинската документация Златев страда от общо пет болести – дискова херния, двустранна коксартроза, синдром на Браун и остеомиелит на дясното бедро.
Заради тежкото му физическо състояние Златистия бе преместен от софийския затвор в общежитието в село Самораново, което е от отворен тип. Той заведе няколко дела срещу управата заради неадекватното му лечение и дори заради големите суми, които били давани за охраната му, за да бъде възпрян да не избяга с прословутите си патерици. През миналата година бе транспортиран в болница във Варна, където претърпя операция. След връщането му в Самораново се оказало, че проблемите му не са решени. В крайна сметка той бил освободен за лечение със санкция на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. За пускането му повече яснота внесе един от защитниците на Златистия – адвокат Славчо Харалампиев: „Той почти се е инвалидизирал. Десният му крак е с няколко сантиметра по-къс от другия, има метален имплант, а гнойните му рани са ужасяващи. Дори и най-големият бандит има право на здравна помощ, а и няма нужда за това да плащат данъкоплатците. Бе преценено, че той не може да бъде лекуван в затвора, нито в дома си и затова бе изпратен за хоспитализация във Варна“, обясни Харалампиев. Той допълни, че имало големи неясноти в чии правомощия е подобно освобождаване по здравословни причини – дали трябва да бъде постановено от прокуратурата, или от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. В крайна сметка се оказало, че е нужно позволението на затворническата управа.
Съвпадение или не, във Варна от доста време живее синът на Златистия – Йордан Златев. Името му нашумя преди 3 години, когато той се бе върнал в родната Дупница, но бе пребит в дискотека и влезе в болница. Тогава стана ясно, че Златев-младши бил поръчан от Николай Радев-Отвертката, който пък през тази година бе смъртоносно наръган заради жена. Побоят над сина на Златистия също бил за момиче. Тогава самият той заяви, че живее във Варна, където държи плажна ивица и заведение.
Освен за лечение според адвокат Харалампиев Златистия вече може да получи условно предсрочно освобождаване.
„Той излежа половината от наказанието си, както е по закон. Има добро поведение зад решетките, натрупа и трудов стаж в затворническата библиотека. Все още обаче чакаме решение“, коментира юристът. От най-близките на убития Любомир е жива само майка му Величка, която живее в дупнишкото село Самораново, където пък е общежитието, в което лежеше Златистия.Жената не пожела да коментира излизането на душманина на сина си, но съседите й казаха, че тя продължавала да преживява много тежко загубата на детето си, рядко говорела с някой и здравето й било все по-проблемно.
„Честите споменавания на името на Златистия от медиите допълнително я разстройват и не може да забрави случилото се“, разказа нейна приятелка.

Снимките

1 Злати Златев Златистия

2 Йордан Златев

Spread the love