Повече от 10 договора на съветници с общински фирми доказват, че парламентът в Дупница е „частен“

Filed under: Искам думата,Последни |

Атанас Янев прекрати граждански договор с адвокат Йорданка Божкова и така на практика призна правотата на Дангов

 Годината е 2010-а

190-10-01-Dangov-Dineva copy

Прецедент или пародия бе положението в Дупница!? Историята не помни друг случай цял един Общински съвет да атакува в съда онзи, който е дръзнал да говори истината. Последните действия и на БСП, и на общинските съветници преминаха рамките на нормалното в политиката, но увисна въпросът защо. Дали защото някой като Първан Дангов поставя неудобни въпроси, на които няма как да бъде даден отговор по друг начин? Или просто защото “Моделът Дупница” си е чиста аритметика – сбор от законодателната и изпълнителната власт, плюс две лица, наречени Братя Галеви. А крайната сума да е такава, че да има за всички.

Над 10 договора между кмета на Дупница Атанас Янев и общински съветници “на хранилка” начело с председателя Явор Тодоров представи екскметът Първан Дангов пред Дупнишкия районен съд, за да докаже, че местният парламент е частен.

190-10-01-Eni-Lefterov-big copy

Заради тези свои думи Дангов е подсъдим от 17 обидени за пари общински съветници, които искат от него обезщетение в размер на 170 000 лева. Защитата в лицето на адвокат Юлия Динева доказа, че с това свое изказване Дангов е имал предвид сключените договори между съветници, техни фирми и община Дупница и нейни общински дружества. Повечето от съветниците са членове на сдружението на Братя Галеви за възраждане на Дупница, както и гравитиращата към тях формация „Движение нашият град“.

190-10-01-Galevi-228787 copy

В началото на 2010 г. кметът на Дупница Атанас Янев прекрати гражданския договор за правни услуги между общината и съветничката от БСП Йорданка Божкова. Заради скандалния случай на конфликт на интереси бившият градоначалник и общински съветник Първан Дангов обяви публично през есента на 2009 г., че Дупница има „частен Общински съвет“, с което си навлече гнева както на опоненти, така и на съпартийци. Две трети от колегите му заведоха частни дела срещу него за клевета и обида и поискаха обезщетения от по 10 000 лв. С прекратяването на незаконния договор настоящият кмет, избран с подкрепата на скандално известните дупнишките Братя Галеви, на практика призна правотата на Дангов.

В мотивите си кметът изтъква, че се е съобразил със становището на общинската комисия за предотвратяване на конфликт на интереси, която на последната декемврийска сесия препоръчала договорът да бъде прекратен. По неофициални данни общинската съветничка от БСП Божкова е взимала по 800 лв. месечно за предоставяне на правни услуги на общината. Гражданският договор на съветничката от БСП адвокат Йорданка Божкова бе представен пред съда наред с документите на останалите съветници.

Въпреки че Първан Дангов е член на БСП, партията отказа да го защити от атаките на чужди и свои в Дупница и остави на съда да реши споровете. Местната организация дори сне политическото си доверие от него.

190-10-01-plamen-milanov-2

По време на поредното заседание по делото Първан Дангов и неговият адвокат Юлия Динева поискаха справки от застраховетелната компания „Дженерали” за периода от месец ноември 2007 до месец ноември 2009 година кой я е представлявал. Пред съда двамата твърдят, че това е председателят на Общинския съвет Явор Тодоров. Именно през този период с общински дружества са сключвани и договори за застраховки. И още справки поискаха Дангов и Динева във връзка с договори, сключвани между фирми на съветници, общината и общински дружества.

Това са Райчо Биволев, който има договор с община Дупница за поддръжка на техниката, и Асен Башленски чрез фирмата за дограма, чийто представител е. На заседанието бе изискана и официална справка от община Дупница за сключения договор с фирма „Тоби” за снабдяване с храни и хранителни продукти на детските градини и Домашния социален патронаж, която е собственост на общинския съветник Стойчо Милев. Заради анекса към този договор по това време срещу кмета на Дупница Атанас Янев се води дело за неизгодна сделка, с която общината е ощетена със сумата от 9517 лв. Дангов и адвокат Динева искат да докажат и с още няколко справки, че в изказването си, че Общинският съвет в Дупница е частен, бившият кмет и настоящ съветник е имал предвид договорите, сключени между общината и съветници. В тази връзка те поискаха да бъде представена на съда и справка за сключен договор между съветничката Емилия Червилова и общинската болница за пазаруване от магазина й с ваучери за храна и справка за сключен договор между фирмата на народния избраник Вергил Кацов и община Дупница за снабдяване с хляб и хлебни изделия.

На заседанието съдът уважи искането на защитата да бъдат призовани на разпит и двете вещи лица- стоматологът д-р Васил Аргиров и психиатърът д-р Александър Паризов. Като причина бе посочено разминаване в техните показания във връзка с изказването на Дангов и последвалото преддепресивно състояние на председателя на Общинския съвет Явор Тодоров.

До този момент по делото за обида срещу Първан Дангов бяха представени договорите на съветника от БСП д-р Иван Ибришимов с община Дупница за покупко-продажба на бившата общинска хижа на Паничище и на общински имоти със съветниците Стойчо Владимиров и д-р Ени Лефтеров от „Движение нашият град”.

Междувременно докараха под строй 18-те обидени съветници от Дупница. Всички общински съветници в Дупница да се явят на 13 юли от 10,30 часа пред състав на местния районен съд, постанови съдия Илияна Димова на поредното заседание по делото срещу главния свидетел срещу Братя Галеви – таксиметровия бос Пламен Миланов.

Няма да дойдат съветниците в залата, госпожо съдия, нека да не правим сеир на медиите, сопнаха се адвокатите на председателя на Общинския съвет Явор Тодоров и колегите му, но и Димова беше категорична – да се явят лично, за да чуе всеки поотделно склонен ли е да сключи спогодба и в какво точно се изразява “страданието” на всеки поотделно.

Доверениците ми не искат спогодба, отметнаха се адвокатите на Явор Тодоров, които в миналото заседание поискаха сключване на спогодба с Пламен Миланов.

Дръзнах да говоря истината, каза Пламен Миланов, и това не е въпрос на кураж пред Братя Галеви, които управляват града като частна собственост. Аз казах истината и не се страхувам. Готов съм и на споразумение, каквато беше волята на съветниците в миналото заседание. Имам само едно условие – да заплатят хонорара на моя адвокат. 18-те съветници ще трябва да заделят по 100 лева, тъй като цената на моя адвокат е 1800 лева, каза Пламен Миланов, който е трън в очите на местните управляващи.

Целта на управниците е да смажат гласа на истината, да стреснат хората и да им затворят устата, като демонстративно взеха на прицел със съдебен тормоз Пламен Миланов, Първан Дангов и още неколцина неудобни, дръзнали да се опълчат. Когато сме двама, е страшно, защото сме сами, но когато към нас се присъединят всички, които знаят истината и я говорят, тогава победата е на страната на доброто, коментира Първан Дангов.

Две години по-късно – през октомври 2012 г., делото срещу Първан Дангов и Пламен Миланов завърши с оправдателни присъди за двамата. Всеки от 18-те общински съветници трябваше да плати обаче единствено по 250 лв. разноски по делото.

На въпрос не е ли малко несъотносимо – 10 000 лева срещу 250 лева, и дали ще търси някакво допълнително възмездие срещу тези 18 съветници, Първан Дангов отговори:

„Да, да. Категорично! Ще заведа реципрочни дела от гражданско-правен характер и ще търся обезщетение за нанесени неимуществени вреди. За уронване престижа и авторитета ми”.

В края на м. октомври 2010 г. съдът в Дупница отхвърли гражданските искове на 17-те съветници от местния парламент по делото за обида срещу таксиметровия бос Пламен Миланов.

 

 

Снимки:

1 Първан Дангови Юлия Динева

2 Емилия Червилова

3 Д-р Ени Лефтеров

4  Братя Галеви

5 Станислав Павлов

6 Пламен Миланов

7 Атанас Янев и Явор Тодоров

Spread the love