Вежди Рашидов: Иван Искров продължава да иска да има фалит за КТБ – това е недопустимо! БНБ внушава, че вложителите крадат собствените си пари!

Filed under: България |

Хора като Валери Петров са двигатели на българската държава, те са много висока летва и много високо измерение в нашето развитие, заяви бившият министър на културата

196-17-01-Image_1940910_126

 

Бившият министър на културата в правителството на Бойко Борисов – Вежди Рашидов, е един от най-ощетените вложители на КТБ, тъй като средствата му продължават да са блокирани.

Творецът е един от малкото българи, които публично се осмеляват да говорят по темата за КТБ и Цветан Василев.

Медията ни потърси мнението на Рашидов по редица горещи теми в обществото.

С г-н Рашидов разговаряме вчера, часове преди смъртта на големия български поет Валери Петров.

 

– Г-н Рашидов, в сряда г-жа Лиляна Павлова заяви, че управителят на БНБ Иван Искров ще бъде сменен, ако ГЕРБ дойде на власт. Това ще изкупи ли греховете на Искров за неупражнения контрол от страна на централния трезор при безогледното раздаване на кредити от КТБ към свързани с Цветан Василев дружества?

– Няма съмнение, че Иван Искров трябва да бъде сменен, защото и от последното му изявление става ясно, че той продължава да тупка топката и да забавлява емоциите на хората с някакъв вид търпимост.

Искров не си дава сметка, че носи пълната отговорност за състоянието на КТБ. Трябва ясно и точно да се каже, че вложителите на КТБ не са престъпници.

Трябва да се знае, че се крадат парите на вложителите, а не че вложителите крадат собствените си пари. Подобно внушение обаче бе направено в обществото от БНБ по един изключително некоректен начин.

Второ, Искров много дълго си играе с емоциите на хората, но те рано или късно ще избият в нещо, което, не дай Боже, да е нещо неприятно. В България за 5000 лева се убиват хора, а по отношение на КТБ са засегнати интереси за милиарди на определени хора.

Нека никой да не си мисли, че някой толкова лесно ще открадне парите на българските вложители!

– Къде виждате вината на Искров?

– Къде е бил Иван Искров, когато е трябвало да се упражни надзор за КТБ? БНБ, а не вложителите трябва да упражняват надзор.

Вложителите имат свой интерес, който е трябвало да бъде защитен, но БНБ не е упражнила надзор. В БНБ са мълчали като глухонеми! Тук е целият проблем. Затова Иван Искров час по-скоро трябва да си отиде и на негово място да дойде един печен човек, който да вземе категорично решение по отношение на КТБ. Въпросният човек трябва да бъде много добър експерт.

Всички финансисти, експерти и банкери в държавата се изредиха да кажат, че Корпоративна търговска банка може да бъде оздравена. Само Иван Искров продължава да иска да има фалит за банката – това е недопустимо, няма да е добре и за българската икономика. Да оставим настрана нашите емоции на вложители, но заради случващото се с КТБ цялата икономика на държавата се клати.

– Как Ви се отразява фактът, че не може да ползвате парите си, които са блокирани?

– Лошо, защото и аз съм работодател. С моите пари си плащам на леярите, плащам си и за материалите, за калъпите, за бронза, гипса и восъка. Осигурявам работа и на странични хора, но не мога да оперирам с парите си. Тежко ми е…

– Как приемате обругаването на великия български поет Валери Петров, докато се бореше за живота си? Вие също бяхте подигран за това, че изговаряте на глас проблемите в КТБ…

– Навремето казах в едно интервю за войната на Нищото срещу Нещото. Хора като Валери Петров са двигатели на българската държава, те са много висока летва и много високо измерение в нашето развитие.

А всичко това, което получава ерекция върху живота и делото на един велик и талантлив българин, у нас е станало мода, защото няма държава и никой не си знае точното място.

Затова казвам, че когато Нищото плюе Нещото, то намира единствената форма на изява чрез обругаване на определени хора.

В България много хора станаха популярни, плюейки по известните…

– Прокуратурата призова Цветан Василев да се предаде, но той не само не го прави, но и изпраща писма от чужбина. Смятате ли, че Василев доброволно ще се завърне в България, за да се изправи пред правосъдието?

– Държавата трябва да влезе в своите функции на държава, тя има своите лостове да го направи. Цветан Василев беше ръководител на КТБ. Той на всяка цена трябва да бъде доведен в България, за да даде отговор на хилядите въпроси, които витаят в публичното пространство. Няма никой друг освен него, който да даде отговор на тези въпроси.

– Преди края на мандата на Народното събрание внесохте законопроект за великите стари столици на Република България. Каква е идеята Ви?

– През 2019 година много български градове ще кандидатстват за европейска столица на културата. Много хора обаче показват неразбиране, като твърдят в медиите различни неверни факти.

Това няма да бъде столица на българския фолклор и култура и да се разпищоли с много пари за една седмица. България ще бъде домакин на големи таланти от цяла Европа. И затова през следващите няколко години трябва да направим всичко възможно големите градове – кандидати за европейски столици, да се превърнат в приоритет, за да се представи достойно страната ни – това е като една олимпиада в културата.

Трябва да се изгради и достойна материална база, защото когато дойдат една камара творци от цяла Европа, ние не можем да ги закараме в Тетевенската кръчма…

Ние трябва да създадем подходящи условия, за да може България да стане достойна културна столица и да го направим по съвършен начин. Предстои ни доста работа през следващите години.

– Вие сте кандидат-депутат от Пловдив. Имате ли пристрастия към този град?

– Пловдив е едно от големите културни средища на България и, разбира се, трябва да има определени приоритети, както за София, Търново и Бургас.

 

Spread the love