Украйна преминава към отбранителна война с Русия и партизанско движение

Filed under: Свят |

200-20-02-BTR-Ukraine

Украйна започва стратегически поврат в действията си в Източна Украйна, като фокусът се премества от ликвидиране на воъръжените проруски сепаратисти към отбранителна операция и създаване на партизанско движение. Това обяви късно във вторник министърът на отбраната, след като ден по-рано първите преговори с участието на представители на сепаратистите завършиха без резултати в Минск. Единствената договорка бе да има нова среща в петък.

Условията, които поставиха сепаратистите, са да получат „специален статут“ за районите, които са под техен контрол, властите да се избират на местно ниво, а не да се назначават от Киев, украинската армия да се оттегли, гаранции за руския език, амнистия за бойците и право да членуват в органите на реда след края на сраженията. В замяна те предлагат районите да останат част от Украйна.

В последните часове украинската армия и въоръжени части търпят сериозни поражения и загуби на ключови обекти в Източна Украйна, включително контрола около Луганск и Донецк и на пътища в района. Затова министърът на отбраната Валерий Гелетей заяви, че армията преминава към отбранителна стратегия срещу „пълномащабна инвазия“ от Русия. Според Киев в страната през последните дни са били изпратени над 1000 руски военни, за да помогнат на притиснатите сепаратисти.

Андрей Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана, каза, че през последните дни са влезли „четири батальонно-тактически групи на руската армия от по около 400 души всяка“, а по границата вече не се и прикриват, че отварят коридори за снабдяване и въоръжаване на сепаратистите. В момента в страната заедно с проруските сепаратисти и руските части има 15-хилядна армия, допълва той. По думите му в плановете на Генералния щаб на украинската армия е и създаването на партизанско движение. Вече са определени командирите на партизанските отряди, те познават хората, които ще се съберат при тях, допълва Лисенко. Задачата им обаче няма да е лесна, защото в тази част на страната няма много гори, където те да се крият.

Той каза още, че в страната имало десетки хиляди души, които не са обучени професионално да водят война, но са готови да заминат на изток за участие в операциите.

 

Снимка:

Украинците твърдят, че в страната им има 15 000 руски военни.

 

Spread the love