Софийският апелативен съд реши: 7 г. затвор за Пламен Галев, 5 г. за Геле

Filed under: Искам думата,Последни |

Вл. Ангелов-Стъклето и Апостол Чакалов осъдени на по 4 г., Г. Блатски – на 3 години и половина, Г. Градевски с условна присъда, само Кр. Оков, сочен за счетоводител и говорител на бандата – оправдан

203-10-01-Galevi-arest-7

 

Братя Галеви и въоръжената им банда бяха осъдени на 6 юли 2011 г. на общо 23.5 години затвор. Състав на Софийския апелативен съд в 17,00 часа обяви присъдите: 7 години лишаване от свобода с първоначален строг режим в най-тежки затворнически условия постанови съдът за ръководителя на въоръжената група за принуда, изнудване, извличане на облаги чрез внушаване на страх – 42-годишния Пламен Галев. Съдът постанови да бъде конфискувана 1/3 идеална част от имуществото му и му наложи 10 000 лева глоба.

203-10-01-bogomil_bonev_

За Ангел Христов съдът постанови 5 години лишаване от свобода, конфискация на 1/4 от имуществото му и глоба от 7000 лв. Двамата бяха осъдени заради рекет над таксиметровия бос Пламен Миланов, когото принудили да извърши нещо против волята му, а именно – да прехвърли 50 процента от фирмата си на Владимир Ангелов и да им дава 50 процента от месечната печалба на фирмата, с което му е нанесена имуществена вреда на стойност 82 400 лв.

203-10-01-Milanovy

4 години лишаване от свобода наложи съдът за Апостол Чакалов за участие в организирана престъпна група, като го оправда по обвинението за побоя над таксиметровия шофьор Ивайло Иванов.

Личният телохранител на Пламен Галев – Георги Градевски, от село Самораново, беше осъден на 1 година и 6 месеца условно с 3 г. изпитателен срок.

DIGITAL CAMERA

Георги Блатски бе осъден на 3 години и 6 месеца затвор, съдът го призна виновен за нанасяне на средни телесни повреди по хулигански подбуди на бившия управител на ресторантски комплекс “Браво” Стоян Терзийски.

203-10-01-sokolov

Владимир Ангелов беше признат за виновен за участие в организирана престъпна група и получи 4 години лишаване от свобода, като съдът го оправда за намерените у него боеприпаси. Той трябва да излежава присъдата си в затворническо общежитие с открит режим.

Името на говорителя, представителя на Пламен Галев пред обществеността – Красимир Оков, който се смята и за счетоводител на бандата, съдът не спомена в постановяването на присъдата. По всяка вероятност влиза в сила оправдателната присъда, която постанови за Оков Кюстендилският окръжен съд.Съдът присъди и отделни суми на пострадали от бандата на Братя Галеви за причинени неимуществени вреди.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред последна инстанция – Висшия касационен съд.

Ексбаретите Пламен Галев, Ангел Христов и бандата им посрещнаха присъдата със страшна покруса, изписана по лицата им, силно пребледнели.

Новият обрат в делото срещу Галеви дойде, след като Софийската апелативна прокуратура извади нов коз пред Софийския апелативен съд срещу обвинения като ръководител на организирана престъпна група Пламен Галев – заповед на бившия вътрешен министър Богомил Бонев за уволняване на Пламен Галев от Отряда за борба с организираната престъпност за несправяне с работата.

Прокуратурата представи справка и писмени доказателства за причината Пламен Галев да напусне системата на МВР. Най-вероятно заповедта на министър Бонев е предшествана от множество жалби в МВР, които изплуваха и в Дупнишкия районен съд срещу Пламен Галев, Ангел Христов и гардовете му от дребни търговци и хлебари, които се жалваха, че Бандата на офицерите ги рекетира масово в Дупница. Всички сигнали обаче и стартиралите дела в Дупнишкия районен съд завършиха с оправдателна присъда. Този нов неоспорим аргумент на прокуратурата за уволнението на Пламен Галев доведе до ефективни присъди.

На заседанието адвокатът на потърпевшите Антон Сираков не се яви в съдебна зала, въпреки че беше редовно призован от съда и Съдебна полиция. Неявяването му в съдебна зала по време на заключителна пледоария е в силен контраст с острата му пледоария срещу Братя Галеви и бандата им пред състав на Кюстендилския окръжен съд. В залата не се яви и основният свидетел срещу Братя Галеви – транспортният бос Пламен Миланов, който се оплака от рекет и изземване на фирмата под давлението на Пламен Галев и Ангел Христов чрез подставеното им лице Владимир Ангелов. В залата не се яви и брутално пребитият, оставен без зъби и с тежки телесни повреди Ивайло Иванов. Той беше изключил и телефона си.

Присъстващите в съдебна зала останали потърпевши се защитаваха сами, като обясниха смело пред състав на Софийския апелативен съд, че извършените деяния от Братя Галеви в продължение на десетилетия са с изключително завишена обществена опасност и действията им дават отражение върху живота в град Дупница и неслучайно градът и в чужбина е обозначен като частен град на Братя Галеви.

Прокуратурата постави на унищожителна критика решението на Кюстендилския окръжен съд да оправдае бандата. Като повод за критиката послужи позоваването на председателя на Кюстендилския окръжен съд Мирослав Начев изключително и само върху свидетелските показания на роднини, приятели и гардове на Братя Галеви.

Игнорирани са изцяло показанията на потърпевшите, казаха от прокуратурата и приведоха много факти, уличаващи Галевите в насаждане на страх чрез побоища, завладяване на политическите и икономическите сфери на живота в Дупница с цел лично облагодетелстване чрез демонстрация на сила. Прокуратурата подкрепи твърденията си с конкретни изявления на потърпевшите и част от политиците в Дупница, между които Милен Попов, Пламен Соколов, Първан Дангов и други. От прокуратурата акцентираха върху факта, че разказът на Пламен Миланов за преживяното и поднесените факти са проверени още в досъдебната фаза на делото срещу Владимир Ангелов, който му отнел 50 процента от фирмата.

Съдът прие и исканата от прокуратурата съдебнопсихиатрична и психологическа експертиза, предоставена от столичен екип лекари за Георги Блатски, който счупи ченето и преби управителя на ресторантски комплекс “Браво” Стоян Терзийски. Лекарите са категорични, че Г. Блатски има склонност към физическа агресия, раздразнителност, емоционална лабилност, има предразположение да реагира с физическа агресия.

Мощната гилдия от адвокати на обвиняемите бяха лаконични и само повтаряха: Наказателната отговорност е лична. Пламен Галев и Ангел Христов не отговарят за деянията на гардовете им, а извършеното от гардовете е спонтанно, непланирано, инцидентно, индивидуално и осъществените престъпления не кореспондират помежду си. Те представиха в защита на Владимир Ангелов официално заверен документ от шефа на РПУ – Дупница Борислав Динев, че Владимир Ангелов е имал официално разрешително от РПУ – Дупница още отпреди повече от 10 години да носи оръжие, а адвокатът му Сашо Райнов допълни, че намерените у него боеприпаси са останали още от времето, когато е бил безупречен полицай в РПУ – Дупница.

След произнасянето на присъдите за общо 23.5 години затвор за бандата на Галеви съдът обяви, че признава предварителния им арест между 6 и 9 месеца на “Г.М. Димитров”, с което се намалява частично присъдата им.

След като чуха осъдителните си присъди, Братя Галеви отказаха да ги коментират на излизане от съдебната зала. Всички подсъдими, с изключение на Владимир Ангелов и Апостол Чакалов, остават с мярка за неотклонение “подписка”. На двамата им бе потвърдена мярката “парична гаранция”.

Ген. Атанасов: ВСС e отговорен за оправдателната присъда на Галеви

Незабавно трябва да се направи проверка кой и как е назначил председателя на Кюстендилския районен съд, който оправда на първа инстанция дупнишките бизнесмени Братя Галеви. Затова призова бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов.

Не знам кой е председателят на съда в Кюстендил, който ги е оправдал преди, но този човек е назначен от ВСС, който е тежко компрометиран и трябва да бъде незабавно разпуснат.

Генералът призова да бъде направен ясен анализ на двете диаметрални присъди срещу дупнишките бизнесмени. Той е категоричен, че грешката на Темида е на първа инстанция и тя е направена не от незнание, а от внушения.

Не мога да кажа дали чадърът за покровителстване на Галеви и свален, защото те най-вероятно ще обжалват пред ВКС. А от друга страна, обвинението настоява за по-тежки присъди.

Атанасов заяви, че се съмнява дали двамата феодали на Дупница все още са агенти на българските тайни служби и работят за тях.Те бяха уволнени от системата през 1997 г. за нарушения. Не вярвам да са агенти, минали са на друго ниво – по-високо. За тях предишното им положение вече е унижение. Те сътрудничат на властта на най-високо ниво. Да не забравяме, че вътрешният министър на тройната коалиция Румен Петков си отиде заради нерегламентирана среща с Галеви, организирана от Октопода – Алексей Петров.

Атанас Атанасов припомни още, че именно бившият кмет на Дупници – Първан Дангов от БСП, е обвинил съпартиеца си Петков и червените, че покровителстват Галеви.

 

Снимки:

1 Братя Галеви, Красимир Оков, Георги Блатски и Апостол Чакалов

2 Богомил Бонев

3 Пламен Миланов

4 Пламен Галев и адвокат Ал. Райнов

5 Пламен Соколов

Spread the love