Веселите баби и братя Пищолски раздрусаха десетки на селския събор в Изгрев

Filed under: Благоевград |

204-05-03  P1210016 copy

С богата фолклорна програма десетки жители и гости на благоевградското село Изгревотпразнуваха на общоселски събор 129 г. от Съединението на България и Източна Румелия. Под звуците на химна кметът на селото Йордан Китанов и областният координатор на ГЕРБ Даниела Савеклиева издигнаха знамената на България и Европейския съюз. Сред официалните гости беше и зам.-кметът по хуманитарните дейности на община Благоевград  Валери Смиленов.

204-05-03  P1210018 copy

В общоселския събор взеха участие женска певческа група на село Изгрев „Веселите баби”, фолклорна формация „Накит”, Фолклорна група „Веселина” при Център по изкуствата в Благоевград, известната фамилия Пищолски – майката Милена и синовете Кристиян и Мартин, фолкизпълнителката Румяна Попова и Ивайло Романов-Пелето. С изключителен интерес се посрещна жестът на художника Живко Янев, който специално за събора бе изрисувал картина с храм на село Изгрев от птичи поглед.

204-05-03  P1210030 copy

„В селото няма черква и никога не е имало такава”, каза пред „Вяра” кметът Йордан Китанов. „Това е една от най-болните теми на хората тук, всички се надяваме до година, максимум две, такава да бъде построена”, допълни той и обяви, че възнамерява да обяви подарената картина от Живко Янев на търг и със събраните средства от нея да подпомогне изграждането на храма в селото. Празникът завърши в късните часове на нощта с много песни и хора.

Снимките:

1 Даниела Савеклиева беше неуморна на хорото в с. Изгрев

2 Кметът на село Изгрев Йордан Китанов пръв поведе хорото

3 Братя Пищолски веселиха гостите на събора в селото

Spread the love