Депутатът от Дупница Маргарита Панева: Кметът Първан Дангов се готви за втори мандат, не е работа на Пламен Галев да организира концерти на национални празници и да се ръсят от сцената псувни

Filed under: Искам думата,Последни |

Наблюдавам опити да се надскачат ту Пламен Галев и кметът, ту някой друг сред тях, действията на бизнесмените приличат на вмешателство и това не е много приятно

204-10-01-Paneva

Маргарита Панева бе заместник-кмет в община Дупница в екипа на кмета Първан Дангов. Преди това е била секретар на Общинския народен съвет, както и директор на училище „Отец Паисий“ в града. Депутат в 40-ото народно събрание. Почина на 22 август 2009 г. след дълго боледуване. Публикуваното по-долу интервю с нея е направено в началото на м. май 2006 г.

– Госпожо Панева, крие ли тревога за съдбата на кмета новината, че за Еньовден в Дупница пристигат двамата първи мъже на страната Георги Първанов и Сергей Станишев?

– Това е ден, в който Дупница празнува. Градът по право печели името Град на фармацевтиката с над 50-годишна история в производството на лекарствени средства. В нашия район е силно развито билкарството и алтернативното лечение. Професор Шекерджийски, който е от Дупница, лично ни потърси и обяви, че дарява своята къща в центъра на града за музей на фармацията. От Дупница стартира кампания, която да издигне профилактиката като най-важното средство за здравето на българина.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Има ли индикации за оставката на кмета Първан Дангов?

– Напротив, той е толкова активен, така сериозно навлезе в проблемите и натрупа опит, та бих казала, че той работи за втори кметски мандат. Това, че ще дойдат президентът и премиерът е знак не за друго, а именно за едно признание, че градът се развива успешно.

– Говори се, че ще се наложи да предадете властта на сдружените бизнесмени възрожденци.

– Властта се дава само чрез избори и това кой да управлява града, ще преценят избирателите. Нека всеки до изборите докаже, че дава по-добри перспективи, че има по-оригинални и по-сериозни виждания за развитието на региона.

– Виждате ли някаква заплаха в сдружението на 50-те?

– Ако имаше някаква заплаха, ние от ръководството на БСП нямаше да се срещнем с Пламен Галев и неговия съдружник в “Континентал”. Ние сме отворени към всички бизнесмени и трябва да ги мотивираме те да работят за Дупница. Още по времето на кампанията на кмета и после за депутати ние казахме, че всеки, който прави добро за Дупница, е наш съмишленик.

– Не можете да отречете че бизнесмените и кметският екип са два отбора, настроени антагонистично.

204-10-01-IMG_1099 copy

– Наистина прехвърчаха искри между кмета и ръководството на сдружението, но аз не допускам, че бизнесмените имат нещо против лявата политика. Конфликтът се дължи на това, че всички те са много млади и много емоционални. Ще им припомня поговорката „Пет пъти мери и един път режи”. Те не си дават сметка за последствията от думите. В деня на сватбата си кметът призна, че работейки в екип, се е научил да преценява нещата трезво.

– Защо отидохте с нежелание на срещата с ексбаретите?

– Ние сме голяма партия и при нас имаше разногласия, едни бяха за други против. Трябваше да отидем, за да изразим нашето становище за развитието на Дупница, къде се решават проблемите и кой е легитимният орган, който управлява този град.

– Защо Дангов посреща на нож инициативите на сдружението?

– Според мен не беше работа на бизнесмените да организират концерт за Великден. Празненствата за такива дни би трябвало да се организират от общинската администрация. Сега наблюдавам опити да се надскачат ту Пламен Галев и кметът, ту някой друг сред тях. От сдружението обявиха как ще се организира първи юни, но този празник не е техен и на който и да било освен на общността, а общността са Общинският съвет и кметът. В Дупница има официален административен орган и официални празници би следвало да се организират от кмета и да бъде подкрепен от всички бизнесмени. Действията на бизнесмените приличат на вмешателство и това не е много приятно.

– Не може ли да се намерят допирни точки между кмета и бизнесмените?

– Само ако и двете страни изхождат от позицията да работим за Дупница, а не за себе си. Не мога да кажа на този етап кой за какво работи. Един кмет винаги се старае да работи за каузата на града. Считам, че той го прави според възможностите си.

– Какво е мнението Ви за членовете на сдружението?

– Това са хора с големи възможности и доста добре развиват своя бизнес. Сериозни и отговорни.

– Какво могат да направят те?

-Винаги може да се направи нещо, ако се седне на масата на преговорите, но честно и открито.

– Кметът каза, че концертът, който организираха, е просташки и много ги обиди.

– Това е въпрос на разбиране, наистина част от песните бяха с доста неприличен текст, имаше псувни и цинизми, но пък младите хора ги харесват, но аз също не приемам този стил. Кметът имаше известни основания, защото слушаха и много малки деца. Културата и творчеството трябва да облагородяват и да извисяват, а не да принизяват.

– Има ли някакво отдалечаване между Вас и Първан Дангов?

– Не, в никакъв случай. Доказателство за това е, че аз много сериозно работех за реализирането на два много сериозни проекта -“Пътен възел Байкал”с 2 800 000 лв. и “Дом за стари хора”.

– Това не е ли в графата “държавна политика”?

– 16 години всички говореха за пътния възел, но никой не можа да го реши, но истината е, че потропах точно на вратата, на която трябва, отвори се и казах това, което трябва и ми беше дадено. Даже и самият министър Гайдарски дойде в Дупница. С 300 000 лв. ще направим рехабилитацията на пътищата. Работим и по проекти на ПУДООС и много скоро ще имаме добри новини. Ще направим и канализацията на цяло Самораново. Ще спечелим категорично и битката за педагогическия колеж в Дупница, ще имаме един филиал с бакалаварска степен.

– Това означава ли, че Дупница вече има лоби в София?

– Да, категорично. Имаме поне петима министри и още толкова зам.-министри и много сериозно лоби във ВПС. Работя за още по-широко лоби. Засега около 25 души. Спокойна и сигурна се чувствам с Пламен Орешарски, Гагаузов, Румен Овчаров, Сергей Станишев.

– Какво успяхте да свършите в Народното събрание?

– Искам първо да кажа,че се справихме успешно с хармонизацията на Българското законодателство с европейското. Важно е и това, което направихме в социалната сфера, коригирахме закона за семейните помощи за деца. Фаворизираме подпомагането на второто дете. Демографският срив е страшен. Сега раждаемостта е 1-2 на семейство. Семействата с две деца ще имат много привилегии, не само с 4 лв. завишаване на добавките. От 01.01.2007 година минималната пенсия ще бъде 90 лв.

– Много се говори за изчезнали от бюджета 170 000 лв., които били предвидени за морга, но с тях била изкопана само една яма за основи.

– Няма такова нещо. Общинският съвет гласува първия път, още по-миналата година за проектиране и изграждане на морга 20 000 лв. След това в бюджета на общината бяха записани още 150 000 за изграждането й. Парите бяха заложени по т.нар. “собствени приходи”. Вече години наред общината не може да достигне 100 % събираемост и тези пари ги няма. Ако влязат в касата на общината, ще бъдат 100 % инвестирани. Това е една огромна лъжа, която цели да внуши, че ние сме ги похарчили за предизборни мероприятия. Известно е, че лично аз по време на кампанията разчитах на приятели и най-близки хора. Нито един глас не съм купила и нищо не съм продала, ако така се замеряме с компромати и си нанасяме рани, Дупница може и да заприлича на едно голямо село, но сега не е. Дупница има един невероятен дух и трябва да го съхраним. Затова аз призовавам да не си мачкаме самочувствието и да не показваме кой е по-силен. Силата ни е в това да правим добро за Дупница.

 

Снимки:

1. Маргарита Панева

2 В началото на м. юни 2006 г. Братя Галеви организираха протест срещу Първан Дангов и подкрепящите го общински съветници.

3 Площад „Свобода” в Дупница: президентът на РБългария Георги Първанов, депутатите Маргарита Панева и Мая Манолова, до тях Зорка Първанова. Вляво кметът Първан Дангов. Сред множеството хора са Иван Каракашки, днес областен управител, Димитър Сотиров, Олег Велинов и др.

 

 

Spread the love