Кюстендилци припомнят след протеста на Мая с мегафона:  Васил Пуров заглобил ДЛС „Осогово” с 500 000 лв., соченият за „непартиен” горски купил мебелите на офис-щаба на Манолова

Filed under: Дупница,Кюстендил |

Digimax A50 / KENOX Q2

Освободеният директор на РДГ-Кюстендил инж. Васил Пуров е сочен от Мая Манолова като професионалист и надпартийна фигура. В противоречие с нейните твърдения обаче Пуров е харесван и от БСП, и от ДПС, а в ръководеното от него Държавно ловно стопанство „Осогово” преди време лъснаха финансови злоупотреби.

С мегафон в ръка бившата зам.-председателка на парламента Мая Манолова ревна срещу уволнението му пред сградата на Регионалната дирекция по горите. Знаете, преди дни неговото място бе заето от досегашния зам.-директор на РДГ Здравчо Тодоров, който в момента е временен шеф. Манолова и протестиращите нарекоха Пуров истински горски човек, а в негова защита скочиха и жители на село Слокощица.

204-01-81-purov, chimev i ibrishimov 169-01-01 uli-0 copy

Паметливи кюстендилци припомнят, че Пуров остана на поста директор на Държавно ловно стопанство „Осогово” близо 20 години. Той беше освободен от там през ноември 2009 г., а на неговото място седна Андрей Миленков. Сядайки на мястото, Миленков алармира за злоупотреба с финансови средства през последните осем години в ДЛС “Осогово”. Според фактите, с които се сблъскал при анализа на ситуацията в ловното стопанство, над 500 000 лв. бюджетни средства на ДЛС “Осогово” са потънали, обяви през 2010 г. Андрей Миленков

„Парите не са използвани за възстановяването на сградния фонд на дивечовъдната станция, а с тях само са започнати някакви дейности. Вече близо 8 години не е направено нищо, а бившето ръководство на ДЛС “Осогово” е оставило умишлено да се разпада и това, което е било направено”, обясни Миленков.

Това се е случвало под ръководството на бившия директор Васил Пуров. „Не мога да бъда точен в цифрите, затова поисках независима комисия по строителен контрол, съставена от специалисти от Строителната камара, да оценят кой какво не е направил и какви щети е нанесъл на сградния фонд на дивечовъдната станция”, каза още Миленков.

Единият проблем е с рибарника за пъстърва в село Горно Уйно, Кюстендилско, където предстои да бъде направена оценка на щетите, които са нанесени във връзка с неговото нестопанисване през изминалата година. Според Миленков първоначалните изчисления на експертите показват, че за да бъде възстановено старото му състояние отпреди година, са нужни от 30 000 лв. до 50 000 лв., тъй като има сериозни поражения на всички съоръжения и на сградния фонд.

Втората сграда, която е пострадала от лошо стопанисване, е старата хижата на дивечовъдната станция, която се намира в местността Три буки в Осоговската планина. Това е имот  за милиони левове, а е оставен да се руши и разпада, като има започнато нещо, но не е довършено, обясни Миленков.

„Работниците от дивечовъдната станция все ме питаха виждал ли съм старата хижа, като отидох там, се хванах за главата, нещата са ужасни”, заяви тогава новият директор на ДЛС „Осогово”.

Още същата година Миленков заведе журналисти до хижа на ДЛС в Осговоския балкан, където бяха скландирани мебелите от предизборния офис за парламентарните избори през 2009 година на БСП. Тогава Манолова си обзаведе щаб на алеята на партерния етаж на хотел „Пауталия”, припомнят кюстендилци. Имаше луксозни червени кресла и две плазми. Някой зевзек пък бе превключил през една нощ на порноканал и минувачите на алеята се забавляваха с еротични сцени, излъчвани от телевизора на центъра. По-късно стана ясно, че офис оборудването било закупено лично от Пуров.

Пуров остана аут от системата на горите за малко повече от три години, той се завърна през ноември 2013 година на бял кон, след като червените спечелиха властта през май. Пуров бе назначен за директор, а негов заместник стана сегашният временен шеф инж. Здравчо Тодоров.

Снимките:

1 Мая Манолова

2 Васил Пуров и Методи Чимев

 

Spread the love