12-ият фестивал започна с гръм на бобено топче и поздравленията на организаторката Димитрина Божилова: Кметът на Радуил Любомир Димитров връчи статуетката „Златен боб” но читалище „Миньор 2006” в Бобов дол, Мария Иванова стана кулинар №1 с пита слънце, самоковката Латинка Трохарова направи погача

Filed under: Общество |

84-годишната баба Стефана Нешева и готвачът Пеньо Иванов забъркаха 1 тон чорба

206-12-01-11 206-12-01 10

1 тон чорба сготви майстор готвачът Пеньо Иванов, председател на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите АРИЗ 7 за бобения фестивал в самоковското село Радуил. 84-годишната баба Стефана Нешева и на 12-ото издание на „Бобфест 2014“ въртя неуморно черпака. Изсипалият се дъжд обаче постави на изпитание както организаторите и домакините, така и стотиците самодейци, представители на близо 70-те колектива, състави и групи от Софийско, Благоевградско, Кюстендилско, Пернишко и Пазарджишко.

206-12-01  IMG_1737 206-12-01  IMG_1733

По традиция най-музикалният фестивал започна с гръм на бобеното топче и поздравленията на организаторите и домакините – Димитрина Божилова – неуморимата главна организаторка от създаването до днес, на кмета на село Радуил Любомир Димитров и кмета на община Самоков Владимир Георгиев.

Тържествен водосвет отслужи енорийският свещеник протойерей Николай Аршинков, след което кукери от пазарджишкото село Церово по традиция гониха злото и наричаха за здраве и берекет.

206-12-01  IMG_1740 206-12-01  IMG_1743

Два дни на двете сцени – откритата на площада и на народно читалище „Христо Ботев 1903“, самодейци предимно от Югозападна България и Тракия отново демонстрираха своя талант и любов към автентичния български фолклор със своите песни, танци и свирни. И отново забележително и радващо бе, че сред изпълнителите бяха от 2-годишната Диана Ранчева от пазарджишкото село Главиница до баби и дядовци на достолепните почти 90 години.

206-12-01 IMG_1704 206-12-01 IMG_1722 206-12-01 IMG_1753

И още един впечатляващ факт – масовото участие на детски имладежки групи и състави, което е гаранция, че българският фолклор ще пребъде и ще живее и за в бъдеще. След като приключиха изпълненията на участниците в края на втория ден, председателят на фестивалното жури академик Иван Тодоров – доктор на изкуствознанието, обяви наградените колективи, а отличията връчи кметът на село Радуил Любомир Димитров. Голямата награда – статуетката „Златен боб“ за най-добре представилия се наш състав, бе за фолклорния ансамбъл при народно читалище „Миньор 2006“ от Бобов дол.

При певческите групи с медала „Златен Фасулицър“ се окичиха Трио „Авлига“ от Дупница, самодейците от село Мламолово, село Багренци, село Самуилово, село Нови хан, село Горни Окол, село Овчарци и Сандански.

При танцовите състави бяха отличени представилите се колективи от село Багренци, село Казичене, село Огняново и от квартал „Гниляне“ – София.

През двата дни в двора на местната църква майстор готвачът Пеньо Иванов – председател на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите АРИЗ-7, подпомогнат от сръчни радуилски помощници, начело с 84-годишната баба Стефана Нешева свариха 1 тон вкусна и ароматна бобена чорба, от която похапнаха както местните, така и стотиците наши и чужди гости на китното рилско село.

В традиционната кулинарна изложба първото място спечели със своята уникална с формата на пита слънце Мария Иванова от Радуил, нейна подгласничка с вкусна радуилска баница стана Спасия Цветкова, а питата на самоковката Латинка Трохарова спечели третото място.

Освен кулинарната изложба в читалището и кметството бяха подредени още десет красиви и впечатляващи изложби – живопис, карикатури, графика, дърворезба, дървопластика, гоблени, стъкло и коприна и други. Уникална бе и подредената изложба от графики на старите радуилски къщи, рисувани от Господин Несторов през 1998 година. Приятна изненада поднесоха на домакините и организаторите самодейците от вокалните групи на Долна баня, град Костенец, село Марица и село Костенец, чийто художествен ръководител и корепетитор е Васил Сотиров, които в сборна формация изпълниха написаната от долнобанската поетеса Лиляна Иванчева песен химн за село Радуил. Тази година във фестивалната програма нямаше международно участие, но специално за бобфеста бе пристигнала представителна група от съседна Македония начело с ръководителя на фолклорния ансамбъл „Китка“ от село Ораовица Васил Василев и директора Димче Петров, които неведнъж са били на радуилската сцена и са печелили награди. След официалното закриване и награждаване на призьорите в тазгодишното издание на бобфеста на площада се завъртя многокатово хоро под звуците на оркестър „Костенец“ с ръководител Васил Сотиров, а за всички местни и гости в рилското небе грейна красива празнична заря.

Spread the love