Министър Мартин Иванов край Мурсалево: Господ ни посочи разкопките, но няма как да запазим всичко, ще се загубят милиарди при преместване трасето на АМ „Струма”

Filed under: Дупница |

207-01-10 1 MARTIN IVANOV I VASIL NIKOLOV copy

Министърът на културата Мартин Иванов посети археологическите разкопки, извършвани във връзка с изграждането на автомагистрала „Струма” край кочериновското село Мурсалево и заяви: „Тук е бил един от мегаполисите на неолита, наш дълг да го запазим”. Той обясни че рредседателят на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров и ръководителят на археологическите разкопки край Мусалево проф. Васил Николов на предстояща среща ще уточняват техническите възможности и най-ценните части от разкопките, които трябва да бъдат запазени стига технически и финансово да е възможно.

207-01-10 2 copy

Посещението бе заради искането на археолозите част от обекта, който е на възраст от 8000 години, но през него трябва да премине трасето на бъдещата магистрала, да бъде консервиран. Идеята е край неолитното селище да се изгради и музей на открито, а земята, под която се намира останалата част от селището, да бъде откупена от собствениците, проучванията да продължат и теренът да се свърже със съхранената част от селището.

207-01-10 3 copy

Министърът отбеляза, че разговорите между институциите са закъснели и съхранението на поне на част от оставеното от предците в Мурсалево не зависи само от културното министерство.„Тук може би са живели 1000 души. Това е един мегаполис, един от няколкото много големи градове в света за времето си. Това е изключително рядко. Да не говорим колко уникално място е. Господ като че ли го е посочил с пръст, първо, да го намерим, второ, да се намира на голям път. Виждам кафявите табели, но нещата не зависят само от нас. От няколко дни съм в разговори  с Агенция „Пътна инфраструктура” и с господин Лазаров.

207-01-10 4 copy

Имаме разбирането. Поел съм ангажимент да ви свържа и да видим какво може да се запази. Очевидно е, че абсолютно всичко няма как да се запази, тъй като ни казаха, че ще се загубят милиарди или поне десетки и стотици милиони, за да се премести трасето”, обърна се Иванов към археолозите и журналистите.„Трябва да се гордеем с това, което са завещали дедите ни и да бъдем най-малкото на тяхното ниво, за да го запазим.

207-01-10 6- copy

Те са ни оставили блестящи примери не само на европейската, а и на световната култура, а ние с лека ръка се отнасяме към това културно и историческо наследство, което имаме по нашите земи”, добави министърът. Министърът подчерта, че обществото трябва да помогне на културата. „Българското общество трябва да си даде сметка, че няма народ без култура, но има култура без народи и ако ние се откажем от нашата култура, шансовете и перспективите пред нас са много тежки. Ние говорим за демографска криза, но трябва да говорим и за духовна и културна криза. Не е важно само да има хора, които да живеят на тази територия, те трябва да са обединени от едни общи културни и духовни ценности, а именно това е в основата”, каза Иванов.

207-01-10 7 VLADIMIR KRUMOV copy

„Много съм впечатлен от няколкото жилища на два етажа, които са намерени тук. Не знам дали си давате сметка, но даже през Възраждането сгради на два етажа са били рядкост. Чуждите хронисти, които са посещавали нашите земи през 15., 16., 17. век, говорят за едноетажни дървени градове, тук говорим за една цивилизация, която предхожда с 8000 години и даже едва ли не тези достижения, до които те са стигнали, са били загубени. Дори нашите възрожденски градове са били с едни по-тесни криволичещи улички, докато тук имаме прави улици, които се пресичат. Това е в основата на европейската и световната урбанистична култура. Това, което говорим, че е завещано от древните елини и после от Рим, го има и тук при нас десетки, стотици и даже хиляди години преди тях. Корените са тук. Имаме основание да се гордеем и благодаря на проф. Николов и неговите колеги за това, че се бори като лъв за запазването на нашето културно наследство”, посочи още министърът.

207-01-10 SKELET copy

„Предлагаме, вместо да има насип на цялата територия, която проучваме, да бъде построена една подпорна стена, която евентуално да влезе на 2-3 метра навътре в магистралата, за да може една алея от 15-20 метра от проученото да остане, да може да се запази”, конкретизира Васил Николов. Професорът уточни, че е постигнато принципно споразумение с Археологическия институт разкопките край Мурсалево да продължат до края ноември.Припомняме, че според археолозите откритото край Мурсалево селище няма аналог на Балканите. То впечатлява сизключително точната си планировка. Къщите са направени от плет и глина, стените са дебели към 20 сантиметра. Изградени са една под друга, една до друга, като по конец, строителството им е съобразено с движението на слънцето. На обекта са намерени много находки, които вчера бяха подредени в експозиция. Само вчера в тракийска яма, нарушаваща неолитния пласт, работници бяха открили бронзова конска муниция от предната част на юздата от 5-6. в. пр. Хр. Сред находките вчера бяха и част от каменна праисторическа тесла, добре запазен човешки скелет, керамика.

Снимките

1 Министър Мартин Иванов и ръководителят на разкопките проф. Васил Николов

2 Министърът разгледа експозицията от находките на обекта.

3 Проф. Николов показа селището на Иванов.

4 Работата ще продължи до ноември, обясниха вчера археолозите.

5 Част от намереното на обекта

6 Археологът Владимир Крумов показа намерената вчера конска муниция.

7 Сред находките вчера бе човешки скелет.

 

Spread the love