Яне Янев: Турция ще изпрати 10 депутати в нашия парламент

Filed under: България |

 Това, което се случва с откриването на секции, е безпрецедентно в историята на българския преход, алармира лидерът на РЗС

208-17-05-Yane-Yanev

С откриването на повече изборни секции в чужбина е създадена предпоставка за фалшификация на вота. За това алармира лидерът на РЗС Яне Янев. „Това, което се случва с откриването на секции, е безпрецедентно в историята на българския преход и изключително опасно за българската демокрация. На последните парламентарни избори през 2013 година в Турция на територията на републиката имаше 86 секции, а сега са 157. Това е предпоставка за грандиозна фалшификация на вота от Турция”, убеден е Яне Янев.

Според него най-голям интерес от разкриването на повече секции имат от ДПС, независимо че и от ГЕРБ имат представителство в Турция: „Освен това ДПС контролира около 70-80 секции в други страни чрез свои представители в секционните избирателни комисии. От тези над 220-230 секции в чужбина, които ДПС 100% държи, очаквам за тях да дойдат над 100 хиляди гласа, което е рекорд за целия преход.”

Яне Янев смята, че евентуалната фалшификация на вота от чужбина би могла да дойде по две направления. „Първото е, че част от изселниците притежават по два документа за самоличност. С единия ще гласуват в Турция, с другия – в България. Втората фалшификация ще дойде от това, че ще бъдат попълнени изцяло фалшиви протоколи. Това може да се установи и чрез проверка на основните списъци. Сега се подават такива с по 40 души, за да бъде открита секция. После се оказва, че са гласували най-много двама души. Обяснете каква е логиката човек собственоръчно да попълни заявление за секция и после да не отиде да гласува”, попита риторично лидерът на РЗС.

Той разкри още, че смята да подаде в Брюксел сигнал за подготвяна фалшификация на резултатите от изборите: „Получава се, че Турция ще изпрати десет депутати в българския парламент с тези гласове и е необяснимо за наблюдателите в Европейския съюз как може турски градове да избират депутати за София. Дадени са милиони, за да може да се осигури това.” Над 414 ще са секциите за нашите емигранти зад граница, като най-много от тях са разкрити в Турция – рекордните 157.

 

Снимка:

Яне Янев

Spread the love