Казусът „Братя Галеви“ стана повод за ново „законотворчество“

Filed under: Искам думата,Последни |

 Съдии се възмутиха от предложението на зам.-министър Петкова да арестуват преди окончателната присъда

210-10-01-Galevi-90827

„В момента, в който съдията удари с чука и даде осъдителната присъда, да идва съдебната полиция, да слага белезниците и да откарва в затвора“ – това е поискал премиерът Бойко Борисов на редовното заседание на Министерския съвет в сряда от зам.-министъра на правосъдието Деница Петкова, стана ясно от стенограмата.

Поводът е изчезването на Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, след като Върховният касационен съд (ВКС) ги осъди на по пет години затвор за сформиране и участие в престъпна банда за рекет.Те бяха на свобода под гаранция и потънаха в неизвестност, след като ВКС потвърди петгодишните им присъди за сформиране и участие в престъпна банда за рекет.

210-10-01-denica_V

В отговор зам.-министър Петкова предлага на премиера решение, което по думите й „ще даде много по-бърз и ефективен резултат и ще избегне тежкия законодателен процес“ – главният прокурор да нареди на всички прокурори да искат задържане под стража веднага щом узнаят, че е постановена осъдителна присъда.
Според Петкова подсъдимите е трябвало да бъдат арестувани още след присъдата на втора инстанция от Софийския апелативен съд.

Борисов: Законът да задължава съдията да задържа
210-10-01-Kovacheva

„Питат ме хора: „С кой акъл търсите някого, който трябва да е в затвора?“, и аз не мога да обясня“, оплаква се Борисов. Той настоява за промяна в закона – „сиреч, на втора инстанция задължително законът да задължава съдията да задържи“.
Петкова заявява, че лично като съдия“ щяла да задържи Галеви още в апелативния съд. Доскорошната съдийка от Бургас обяснява на премиера, че подсъдимите трябва да бъдат задържани при осъждане на първа или втора инстанция.
„Това е най-логичното и сега законът го позволява“, аргументира се тя.“Добре, даваш ми още по-добро предложение“ – отговаря й Борисов и добавя: „Инициирай една среща със съдии, прокурори и ги попитай. Дайте пресконференция, защотобългарите са мнителни и спокойно могат да си кажат – ами те са ги пуснали, за да имат възможност да избягат“. Петкова поема този ангажимент.

Съдии: Това е правен абсурд
210-10-01-Lazar Gruev

„Презумпцията за невинност все още не е отменена. Всеки е невинен до доказване на противното и това е признато европейско право“, коментира Лазар Груев, председател на ВКС. Според заместника му и ръководител на наказателната колегия Гроздан Илиев това е „абсурд, защото на втора инстанция процесът още не е приключил, а подсъдимият е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда“.
Министърът на правосъдието Диана Ковачева призна, че не е имало основание ВКС да измени наложената вече парична гаранция, защото е щял да бъде обвинен в пристрастност и предрешаване на процеса.

Министерството на правосъдието ще пита Върховния касационен съд (ВКС) дали при осъдителна присъда трябва веднага да се налага мярка „задържане под стража“, съобщи правосъдният министър Диана Ковачева пред bTV в сряда.

210-10-01-plamen georgiev_960_539

Преди две седмици на заседание на правителството премиерът Бойко Борисов поиска „в момента, в който съдията удари с чука и даде осъдителната присъда, да идва съдебната полиция, да слага белезниците и да откарва в затвора“. Борисов настоя „на втора инстанция законът да задължава съдията да задържа“.

Присъстващият зам.-министър на правосъдието Деница Петкова предложи „по-бързо решение“ – главният прокурор да нареди на всички прокурори да искат задържане под стража веднага щом узнаят, че е постановена осъдителна присъда. „Това е най-логичното и сега законът го позволява“, аргументира се тя. Петкова каза още, че „лично като съдия“ би задържала Галеви още в апелативния съд.

 

Проблемът бил в „Братя Галеви“

 

Министерството на правосъдието е проучило практиката в различни съдилища и е установило, че тя е противоречива. „Получихме различни отговори от съдилищата. Като цяло реакциите са разделиха на две“, каза правосъдният министър. На въпрос допустимо ли е мярката за неотклонение да бъде изменена при осъдително решение, 2/3 от отговорите били, че е допустимо.

Останалите съдилища пък подчертали, че при безукорно поведение на подсъдимите съдът няма основание за промяна на мярката на по-тежка. Европейският съд в Страсбург вече неколкократно осъди България, а и други държави във връзка със законови правила и съдебна практика по задължително задържане, припомни „Правен свят“.

„Под 4% от лицата, които трябва да изтърпят наказанията си, се отклоняват. Това е допустим процент. Проблемът е, че в тези 4% са и Братя Галеви“, каза пред националното радио заместникът на Ковачева Пламен Георгиев.

Публикации в пресата твърдят, че дупнишките бизнесмени са се договорили с правосъдието и ще се завърнат победоносно.Братя Галеви са проговорили срещу групата за мокри поръчки на Йоско Костинбродския – тези публикации обикалят пресата. Неназовани криминалисти твърдят, че именно Братя Галеви са се договорили с прокуратурата да станат свидетели срещу Йоско и бандата му,с чиято дейност били добре запознати. В замяна на това те възнамерявали да се спасят от присъдите си. Твърди се, че

 

двамата братя отдавна са дърпали конците на бандата на Йоско.

 

Връзката между тях и Йоско бил Кирил Цветанов-Буята, който наследил убития на остров Аруба сикаджия Поли Пантев. Твърди се, че след убийството на Пантев Буята започнал да работи с Йоско и хората му, които по това време набирали скорост в наркоразпространението. В начинанието ръководна роля имали и „братята“.

Според показания на свидетели Буята е изчезнал през май 2006 г. след разговор с единия от „братята” Галеви. Галеви също изчезнаха, след като бяха осъдени на по пет години затвор. Огромното имение в Ресилово продължава да бъде охранявано от едри момчета. Криминалистите така и не успяха да докажат слуховете в селото, че зад дебелите стени на имението има лаборатория за производство на амфетамини. Местните обаче продължават да се страхуват да разказват за тайните на крепостта на Галеви.

Бившият кмет на Дупница Първан Дангов е един от малкото жители на града, които се противопоставиха на бившите барети. Той не може да забрави как Братя Галеви са демонстрирали близките си отношения с влиятелни политици. Ексградоначалникът на Дупница не приема версията, че заради контактите си по високите етажи на властта Братя Галеви успели да изтъргуват разпъването на чадър от прокурори и полицаи и са дали показания срещу Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския. В Дупница, където живее жената, от която Пламен Галев има дете, камерите за видеонаблюдение все още стоят, а хората подозрително оглеждат всеки непознат.

По ирония на съдбата, докато Пламен Галев и Ангел Христов се укриват от родното правосъдие, имоти за половин милион лева бяха запорирани на тяхната счетоводителка Христинка Ангелова. За сметка на това гардовете на бившите барети се издигат, но в затвора. Апостол Чакалов-Тоци беше избран за кмет на затворническото общежитие в Самораново, а Владимир Ангелов-Стъклето отговаря за вътрешния ред и дисциплината. Третият гард на Галеви – Георги Блатски, отговаря за физкултурата на пандизчиите. А в същото време техните босове са далеч от килиите.

За да се подсилят конспиративните теории за връщането на Галеви,

 

Окръжният съд в Кюстендил реши да спре делото за конфискация на имуществото им.

 

Като причина за това се посочва иск на един от многото им адвокати. Дамата настоява, преди да продължи делото за имуществото на дупничаните, да приключи друг висящ спор, който Касационният съд бави. Върховните магистрати трябвало първо да кажат има ли съществена връзка между времето на осъществяването на престъпната дейност на Галеви и придобитото от тях имущество. Логично преди това да стане ясно, няма как да се конфискуват имоти и да има претенции към собствеността на Пламен и Ангел, която е изчислена на над четири милиона лева.Иначе обвинението се готвеше да докаже правотата си с чистачки и рибари от Сейшелските острови, които да свидетелстват за притежаваните от двамата имоти там. Прокурорът поиска да бъдат призовани свидетели от Вирджинските острови, Кипър, Сейшелите и откъде ли още не. В същото време счетоводителката на двамата също е под ударите на закона. Спецпрокуратурата твърди, че тя е била тяхно подставено лице изпрала 35 млн. лв. Дамата е на свобода срещу гаранция от 5000 лв.

 

 

Снимки:

1 Братя Галеви

2 Деница Петкова

3 Диана Ковачева

4 Лазар Груев

5 Пламен Георгиев

 

Spread the love