Къде са Братя Галеви!? Братя Галеви напуснали Гърция, след като разбрали, че ще ги съдят за пране на 35 млн. лв.

Filed under: Искам думата,Последни |

Мълвата ги прати в Гърция, Италия, ЮАР, Черна гора, Чехия: Те не могат да си позволят да се установят трайно на едно място, тъй като така все някога ще бъдат заловени“, констатират антимафиоти

213-10-01-Galevi

Дупнишките феодали Пламен Галев и Ангел Христов, които избягаха след осъдителните присъди за рекет, наложени им от Върховния касационен съд, са засечени за последно преди около 2 седмици в Гърция, когато са хванали ферибота от Пирея за Венеция. Това разкриват родни антимафиоти, които издирват безрезултатно вече повече от месец бившите командоси. Неотдавна Пламен Галев и „брат“ му Ангел Христов бяха пуснати за дирене в цял свят чрез системата на Интерпол, а срещу гангстерския тандем бе образувано и дело за пране на над 35 милиона лева.

„Братята си бяха уредили да почиват в затворническото общежитие в Самораново, което е само на километър от имението им в Ресилово, на тях им се събираше да лежат по-малко от година и половина и те се бяха примирили с този факт. Заради това даже ремонтираха общежитието в Самораново. Двамата избягаха, когато някой им подшушнал, че ще им бъдат повдигнати и по-сериозни обвинения, и то от Спецпрокуратурата, и че съдебният процес ще тече по бързата процедура“, разкрива столичен следовател.

213-10-01-Sveshtenitsi

Последната постъпила информация от сътрудници на МВР от подземния свят, свързана с Галеви, е, че в края на май мафиотите са се качили на ферибот, собственост на шипинг компанията „Суперфаст Фери“, който е извършвал туристически круиз Пирея – Венеция. Проверка на родните служби за сигурност и гръцките им колеги установила, че лица с описанието на Пламен Галев и Ангел Христов действително са се качили на ферибота за Италия, но под чужда самоличност. От екипажа на туристическия ферибот разпознали по снимки Галеви, които се качили на кораба за Италия на 27 май. Дупнишките феодали имат от години стабилни връзки на Апенините, тъй като именно оттам внасяха возилата за автокъщите си. В Италия Галеви работеха чрез партньора си Мариян Вилицата от Милано, който обаче преди 3 години бе „разжалван“ и глобен с 500 000 евро заради дързостта си да отклонява пари от съмнителния си съвместен бизнес с гангстерите.

Според италианската полиция, с която родните антимафиоти си сътрудничат отлично, Галеви са използвали Италия само като междинна спирка за бягството си. Следите на разбойниците се губят на Апенините, но е най-вероятно от Италия Галеви да са се запътили към ЮАР или пък към Дубай. Подозренията, че мафиотите са на Сейшелите, едва ли са основателни – животът на островите в Индийския океан е твърде монотонен и не предлага възможности за развитие на мастити представители на организираната престъпност, каквито са „братята“.

Според информатори на МВР Галеви се укривали доста време в гръцкия курорт Аспровалта, преди да предприемат пътуване с ферибот до Венеция. Вероятно бившите барети са чакали съратници да обезпечат маршрута им.

Същевременно полицейски източник разкри, че в момента тече мащабно разследване за теч на информация в МВР и в прокуратурата по отношение на Галеви.

Антимафиотите са убедени, че гангстерите не са избягали заради влезлите в сила осъдителни присъди от по 5 години затвор, а заради предупреждение, че ще бъдат обвинени от Спецпрокуратурата за пране на 35 милиона лева.

6 месеца по-късно нов сигнал за местонахождението на укрилите се от правосъдието Братя Галеви отново прати дупнишките феодали в Италия. Източник от службите за сигурност разкри, че според последни данни, постъпили от информатори на МВР от ъндърграунда, Пламен Галев и Ангел Христов се подвизават в град край Милано, където разполагат с имоти.

Според въпросния сигнал в последните няколко месеца Галеви се установили в Европа, като сменяли често държавите. Те пътували с автомобили и се възползвали от Шенгенското споразумение за премахване на граничния контрол на вътрешните граници на страните от Европейския съюз. Дупнишките феодали разполагали с фалшиви документи за самоличност и така необезпокоявано сменяли държавите.

„Галеви имат много верни сподвижници в Италия, тъй като дълги години вкарваха коли от Апенините, които се продаваха в автокъщите в Дупница. Десетки оказиони в Милано и в околностите продаваха возила само за Галеви – за последните 10 години „братята“ са внесли над 200 000 коли втора употреба от Италия“, коментират ченгета.

По-късно национален седмичник публикува сензационни снимки на Галеви, засечени от наши сънародници в Кейптаун няколко пъти. Според сигурен източник скандалните бизнесмени гостували на съгражданката си Веска Меджидиева и дори били настанени в нейното имение, докато си стъпят на краката и се ориентират в атмосферата и порядките в южноафриканската република.

Скандалната бизнес дама била първа дружка с Емилия – съпругата на Пламен, която от няколко лета живее в Лондон, в квартала на богатите „Саут Кенсингтън“. Двете с Меджидиева се познавали почти от деца, споделяли си доста неща и редовно се чували по телефона, за да си честитят семейните празници.

Именно чрез половинката си силовакът успял да влезе под кожата на оправната Веска и да получи покровителството й на Черния континент. От своя страна Еми била доволна, че Галев е обезпечил децата й не само с месечна издръжка от 10 000 паунда, но и с дом, намиращ се на миля и половина от замъка на кралските особи Уилям и Катрин Мидълтън.

Говори се, че тузарското жилище било част от сделката – той да я остави да си живее живота, а тя да престане да го търси и тормози за „глупости“ от рода на „къде си“, „с кого си“.

Веднага след изчезването на Галеви в Дупница понесе мълвата, че тандемът е пуснал котва в ЮАР. Това вече е официално потвърдено. В дома на Веска Меджидиева нищо не им липсвало, дори имали възможност да спортуват в самостоятелна фитнес зала.

„Няма власт, която може да екстрадира баретите обратно в родината, където да излежат присъдата си. Причината е, че не съществува такава правна спогодба между двете държави“, смятат запознати със съдебните им дела.

Галеви са напуснали Европа заради мащабна международна акция на Европол срещу мрежата за пласмент на амфетамини. Те са се страхували, че разплитането на международния картел ще изкара бизнеса и доходите им на светло. Голяма част от богатството им стояло на Сейшелските и Вирджинските острови, където имали офшорки. Синтетичната дрога пристигала у нас чрез луксозни автомобили, сред които имало и бентлита.

След като си свършвали работата, возилата били оставяни за продажба в автокъщите край Дупница. После чрез нелегална мрежа изпращали дрогата през Турция за Южна Африка, където двамата отдавна имали стари връзки с големи наркокартели. Пратките били препакетирани и претоварвани край дома им в село Ресилово, който местните наричали „бункеро” заради приликата му с бомбоубежищата на албанския червен диктатор Енвер ходжа. Хеликоптери често кацали край зелената ливада на дома. Довереници ги пълнели с кашони, а мъже с качулки и автомати тихо охранявали акцията.

И още една версия как Галеви са напуснали страната. Това станало часове след произнасяне на присъдата им. Пламен Галев и Ангел Христов са преминали границата с Гърция, качени в микробус със солунска регистрация. Никой не им е взел документите за проверка. От Солун Галеви са се измъкнали с яхта, която за по-малко от седмица ги е превозила в ЮАР. Те носели сериозна сума със себе си.

В ЮАР ги поела оправната Веска Меджидиева. Тя дори съдействала на престъпния тандем да получат по най-бърз начин нови документи за самоличност. Пламен Галев обожавал Веска и дори се възхищавал на умението й, с което преди няколко петилетки преметна властите у нас и пусна котва в ЮАР.

Любимката на Жан-Виденовия кръг „Орион“ бе осъдена на 7 години затвор за незаконно присвояване на 5 милиона долара от Българска промишлена и земеделска банка.

Тя обаче така и не изтърпя наказанието си. Без да се сбогува с родителите си, икономистката напусна страната, а близките й научили от телевизията, че е на топло и слънчево място с любовника си Румен Спасов, който впоследствие стана неин съпруг. От далечен Кейптаун тя продължава да направлява бизнеса си в България. В обширното й имение редовно гостуват нашенци от политическия и артистичния елит. Вдовицата на Владимир Грашнов Лора Виденлиева често обгрижва с внимание Меджидиева. Богаташките предпочитали да губят време в разговори по женски. Веска била известна с големия персонал, който се грижел за африканския й дом. Чистачките били с изключително фини обноски, говорели няколко езика и никога не повишавали тон. За блюдата на масата се грижел екип от професионални готвачи, като сред тях имало майстори на кулинарията от Франция и Италия. В началото на 2013 г. излезе новината, че маститите дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов живеят на яхта в балканското Монте Карло – Черна гора. Това разкриха „отлично информирани източници”. Луксозният плавателен съд, закупен от тях преди години, никога не е акостирал в български води. Той е бил закаран директно на пристанище в балканската държава, която през последните години е предпочитана дестинация на много холивудски величия. Неотдавна френската звезда Жерар Депардийо, който получи руски паспорт, посети екзотичната държава, за да си купи имот там.

Въпреки спекулациите, че т.нар. Братя Галеви се крият в ЮАР, те се намират само на 700 километра от България, категорични са източниците.

Съвсем наскоро пък в медиите се появи информация, че Галеви се укриват в Чехия, в апартамент, собственост на българското посолство. „Землянката“ на партизани №1 от Дупница била разположена в 500 метра диаметър от мисията ни в Прага ул. „Краковска“ №6, в Първа централна зона. Мълвеше се, че гангстерите се настанили там с помощта на Васил Василев – Клеменца, бивш шеф на ВИС-2 в Дупница. Неговият чичо – отец Пламен, е свещеник в Чешката православна църква и е председател на Настоятелството на Българската православна община в Прага. Бащата на Клеменца пък е бивш служител на българското посолство в Чехия.

Твърди се, че Галеви са били засичани и в Гърция преди четири-пет месеца. Те обаче избягали малко преди в Солун да бъде арестуван техният сподвижник Йоско Костинбродския.

„Истината е, че за последната година Галеви са сменили доста държави – те не могат да си позволят да се установят трайно на едно място, тъй като така все някога ще бъдат заловени“, констатират антимафиоти.

 

Spread the love