Скандално! МВР узакони 40 нелегални пистолета на Братя Галеви!

Filed under: Искам думата,Последни |

Пламен Галев и Ангел Христов и групата около тях притежавали и няколко автомата „Калашников“, дузина ловни карабини и други различни видове огнестрелно оръжие

214-10-01-Galevi-112 copy

Укрилото се от правосъдието престъпно дуо Пламен Галев – Ангел Христов е съумяло да наложи гангстерски терор над Дупница и региона с активното съдействие на МВР.

За пореден път става съвсем явна подкрепата, която силите на реда оказват доста години на Галеви. Това се разбира ясно от съдържанието на официалния опис за законното притежание на огнестрелните оръжия на „братята“.

От направената справка за собствеността на Ангел Христов и Пламен Галев, която е предоставена на медиите от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, става ясно, че мафиотите и хора от тяхното най-близко обкръжение притежават няколко автомата „Калашников“, дузина ловни карабини, 40 бойни пистолета и други различни видове огнестрелни оръжия.

Безспорен първенец по тежко въоръжение е Пламен Галев, който е собственик на 7 пистолета и 2 револвера „Смит и Уесън“. Сред пищовите на престъпника се открояват 4 с марката „Глок“. Бившият командос е рекетирал в Дупница и в региона, плашейки жертвите си и със „Зиг Зауер“, „Дейвис“ и „43″. Всичките девет патлака на Галев събират общо около сто патрона. Водачът на рекетьорската група е направил регистрация в МВР и на 3 ловни карабини.

214-10-01-Bonev-1

Другият „брат” – Ангел Христов, също притежава боен арсенал, който би му стигнал да въоръжи цялата дупнишка полиция. Гангстерът е регистрирал в МВР 8 пистолета, 4 пушки, един револвер и 2 ловни карабини.

Владимир Ангелов-Стъклето, сочен от мнозина като щатния убиец на Галеви, е с разрешителни за 3 автомата „Калашников“, 2 пистолета и револвер, издадени за нуждите на охранителната му фирма, пазеща имението на „братлетата“ в Ресилово.

Георги Градевски-Конана, Красимир Оков, Апостол Чакалов-Тоци и други от свитата на Галеви в процеса за рекет срещу бившите барети също са се движили запасани с по два-три законни пистолета. Общата бройка само на пищовите, с които законно са се въоръжили гангстерите от Дупница, е 40.

214-10-01-Stakleto-2

Скандалното в случая е, че оръжейният арсенал на Галеви и бандата им е придобит с разрешителни от служба КОС към МВР. Процедурата за издаване на разрешения за огнестрелни оръжия е изключително сложна, като за всяко отделно оръжие кандидатът трябва да предостави куп бумаги в МВР и да се аргументира писмено поради каква причина купува и регистрира съответното оръжие.

Не е известно как Пламен Галев и Ангел Христов са съумели да предоставят на МВР документи от Националната следствена служба, които са удостоверили, че срещу тях няма наказателни производства за умишлени престъпления и че те не се разследват за криминални деяния. Защото първото следствено дело срещу Галеви е от далечната 1998 г., когато срещу тях е повдигнато обвинение за отвличане ПС чл.143, ал.1 от тогава действащия Наказателен кодекс. „Братята” са разследвани за престъпление от 1994-та, когато похищават тогавашния шеф на ВиК – Дупница Ангел Малинов, впоследствие влязъл в парламента като депутат от СДС.

Преди да се сдобият с разрешителни за оръжия от служба КОС към МВР, срещу Галеви е повдигнато и следствено дело № 179 от 1997 г. по член 214 от Наказателния кодекс – за рекети и изнудване. Именно заради това, а и за други престъпления на „братята“ бившият шеф на МВР Богомил Бонев ги уволнява като служители на полицията.

По разпореждане на Богомил Бонев срещу Пламен Галев, Ангел Христов и компания през 1997-а е заведена и разработка „Рекет“. В нея става дума за подполковник Иван Константинов – директор на РДВР в Кюстендил, и подполковник Стоян Ушатов – шеф на РЗБОП-Кюстендил. Двамата през 1996 г. успели да покрият над 50 тежки престъпления на вилнеещите ченгета Ангел Христов, Пламен Галев и Владимир Ангелов-Стъклето.

„Ако наредбата, която важи за издаването на разрешителни за оръжия, наистина се спазваше, Братя Галеви и техните хора не биха регистрирали в МВР дори един газов пистолет. Вместо това обаче ченгетата са въоръжили до зъби мафиотите и са им помогнали усърдно за поробването на цял един регион“, констатират в Дупница.

Галеви се предавали до дни, те не са се укривали, а се лекували в клиника и не са разбрали, че ги търсят

 

През м. август 2012 г. шокираща новина обиколи Града на барикадите: Дупнишките мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов щели да се предадат до дни. Според клюката бившите командоси са се прибрали в родината си и вече водят преговори на високо ниво, за да остане без последствие бягството им от правосъдието.

Гангстерите се изпариха с над 40 милиона лева и бяха обявени за международно дирене от Интерпол. Малко преди това в пресата бяха публикувани снимки на Пламен Галев, който се припичаше на частен плаж в ЮАР. Така бе потвърдено, че „братята” са се укрили в Южна Африка при Веска Меджидиева, която също е родом от Дупница.

Дупнишките феодали са били засечени от наши сънародници в Кейптаун още няколко пъти…

Братя Галеви си карат кефа в ЮАР, пише национален седмичник, който разполагал дори с папарашка снимка на Ангел Христов. Той бил на плажа в компанията на още двама души, най-вероятно сърби. Докато се припичал, Ангел Христов провел няколко телефонни разговора, а после се изнесъл с мощен джип „Рейндж Роувър“.

Дупнишките феодали са били засечени от наши сънародници в Кейптаун още няколко пъти. Скандалните бизнесмени гостували на съгражданката си Веска Меджидиева, докато си стъпят на краката и се ориентират в атмосферата и порядките на южноафриканската република.

Няма власт, която да може да екстрадира баретите обратно в родината, където да излежат присъдата си. Причината е, че не съществува такава правна спогодба между двете държави.

Оправната Веска Меджидиева дори съдействала на престъпния тандем да получат по най-бърз начин нови документи за самоличност.

Любимката на Жан-Виденовия „Орион“ бе осъдена на 7 години затвор за незаконно присвояване на 5 милиона долара от Българската промишлена и земеделска банка.

Тя обаче така и не изтърпя наказанието си, а ловко избяга в ЮАР.

Познати на „братята“ твърдят, че истинската цел на мафиотите била не да се крият цял живот, а да преперат десетки милиони левове, изкарани от трафик на амфетамини, рекет и търговия с коли. След като съумяха да изнесат парите си и да ги превъртят през офшорки, Галеви са се завърнали тайно в родното си село Ресилово и подготвят почвата да се предадат в полицията.

Само преди дни от най-близкото обкръжение на престъпниците изтече „поверителна“ информация, че Пламен Галев е болен от диабет и че болестта ерозира постоянно зрението му. Заболяването се усложнило особено по време на ареста му в Националната следствена служба преди повече от 3 години и оттогава бившият командос бил все по лекари. Диабетът се обострил и буквално за няколко месеца той сменил очила с няколко различни диоптъра, като изследвания показали, че част от органите в тялото му са засегнати – очите, бъбреците и периферните нерви.

Новината за влошеното здраве на Пламен Галев бе изтълкувана в Дупница като сигурен сигнал, че скоро той и ортакът му Ангел Христов ще се предадат на правосъдието. „Двамата си подготвят легенда, че не са се укривали, а че са се лекували в клиника някъде по света и че не са разбрали, че ги търсят. Така наскоро направи и Пламен Дишков-Кела, който беше заловен в Португалия. Кела съобщи в съда, че не се е крил 10 години, ами просто си е въртял някакви дела в Португалия и не знаел, че го търсят за убийство, рисуват дупничани сценария за предстоящото завръщане на Галеви.

Снимки:

1 Братя Галеви

2 Богомил Бонев

3Владимир Ангелов-Стъклето

 

Spread the love