Окончателни резултати при рекордна избирателната активност от 84,6%: Шотландия отхвърля независимостта с 55,3% срещу 44,7%!

Filed under: Свят |

Конституционни промени ще дадат повече правомощия на областите

215-20-01-20140919.xzneydjutw 215-20-01-430x330 (1)

Шотландия гласува против независимостта и ще остане и занапред в Обединеното кралство въпреки дългогодишните настроения сред голяма част от жителите й за нейното отделяне. Очаквано референдумът бе спечелен с малка преднина от противниците на независима Шотландия, като според окончателните резултати при 84.6% избирателна активност 55.3 на сто от упражнилите правото си на глас или малко над два милиона души са подкрепили оставането в рамките на Великобритания.

Шотландският националистически лидер – премиерът на Шотландия Алекс Салмънд призна поражението на радетелите за независимост и призова всички шотландци да приемат резултатите от вота.

215-20-01-a3541e02066b043fc3d9eb918f9d60b8

Британският министър-председател Дейвид Камерън каза от своя страна, че въпросът за независимостта на Шотландия е уреден „за поколения напред“ и резултатът от референдума подготвя почвата за ново балансирано конституционно решение за цяла Великобритания, включително Англия. Той потвърди, че ще се търсят нови решения за повече правомощия на шотландския парламент.

„Също както Шотландия ще гласува отделно в шотландския парламент по своите въпроси за данъците, бюджета и социалната политика, така и Англия, а също Уелс и Северна Ирландия би трябвало да могат да гласуват по тези въпроси“, заяви Камерън. „А всичко това трябва да стане в тандем с решението за Шотландия и със същото темпо“, допълни той.

Според него решението за разширяване на правомощията на властите в Шотландия трябва да бъде взето от новия британски парламент, който ще бъде съставен след изборите през 2015 г. По думите му до ноември ще бъдат подготвени предложения за прехвърляне на правомощия на Шотландия, а до януари в парламента ще бъдат внесени съответните законопроекти. Лидерът на противниците на независимостта на Шотландия Алистър Дарлинг коментира, че резултатът означава, че жителите на Великобритания споделят все така едни и същи ценности.

„При все това днес не е време да празнуваме. Напротив, необходимо е в най-скоро време да тръгнем към решаване на проблемите, изтъквани по време на предизборната кампания и от двата политически лагера: и от противниците, и от привържениците на независимостта. Референдумът не бива да разцепи обществото ни, а напротив – да го сплоти още повече“, каза Дарлинг.

Все пак поддръжниците на независимостта отбелязаха няколко значителни успеха, след като постигнаха победи с над 50 процента в Глазгоу, Западен Дънбартъншир и Дънди.

След две години на ожесточени дебати за съдбата на Шотландия избирателите отидоха масово да гласуват за бъдещето на 307-годишния съюз, като в някои райони избирателната активност наближи 90 процента, отбелязва в. „Файненшъл таймс“.

Камерън се готви да обяви значително прехвърляне на правомощия на Англия след резултатите от референдума в Шотландия, посочва в. „Индипендънт“. Тази инициатива на премиера идва след обещанието за даване на повече правомощия на шотландския парламент, в случай че избирателите гласуват против независимостта. Обещанието предизвика враждебна реакция сред консервативни депутати от Англия, които поставиха въпроса за подобно разширяване на правомощията на английските райони или дори за създаване на английски парламент.

 

EС и НАТО приветстваха оставането на Шотландия

 

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой приветства избора на Шотландия и заяви, че Великобритания е и ще остане важен член на ЕС. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу коментира, че резултатът е добър за обединена, открита и по-силна Европа. Барозу обещава ЕК да остане съпричастна и в тесен диалог с шотландските власти в областите, за които отговаря и които са важни за бъдещето на Шотландия. Сред тези теми той посочва заетостта, икономическия растеж, енергетиката, климатичните промени, околната среда и по-гъвкавото законодателство.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви от своя страна, че Алиансът уважава изцяло избора на шотландския народ и приветства изявлението на британския премиер Дейвид Камерън, че Обединеното кралство и занапред ще остане обединена страна. „Обединеното кралство е сред страните – учредителки на НАТО, и аз съм уверен, че то ще продължи и занапред да играе водеща роля, за да остане алиансът ни силен „, посочи Расмусен в декларация.

САЩ и други съюзници от НАТО изразиха притеснение, че евентуално разцепване на Великобритания, чиито ядрени сили са базирани в Шотландия, ще отслаби важен член на Алианса, припомня „Ройтерс”.

 

Spread the love