Последната жива моделка на Майстора – 88-год. баба Тодорка, нагушка кмета Паунов и засади ябълково дърво в Шишковци: Тайната на дълголетието ми е, че не ям месо, направих зимнина за цяло село, най-обичам парена туршия

Filed under: Кюстендил |

Управникът Климент Терзийски: Стана ни традиция да садим фиданка пред паметника на Владимир Димитров

215-02-01 4erga 2014 (12) copy
Единствената останала жива моделка на великия художник Владимир Димитров-Майстора – 88-годишната баба Тодорка от село Невестино, нагушка кмета Петър Паунов и засади ябълково дърво в Шишковци. Кюстендилското село бе домакин на международния фестивал „Балканска черга 2014“.

215-02-01 4erga 2014 (32) copy 215-02-01 4erga 2014 (37) copy

Баба Тодорка се превърна в най-важния гост. Заедно с организаторите на международния форум – кмета на Шишковци Климент Терзийски, Борислав Крумов и кмета на Кюстендил Петър Паунов, те засадиха ябълкова фиданка пред паметника на Владимир Димитров-Майстора в центъра на селото.
„По традиция от тазгодишния фестивал „Балканска черга“ започваме да садим по една ябълка и една череша на паметника на Майстора и на гроба му“,обясни кметът на селото Климент Терзийски.
„Много съм доволна от Майстора, какво да ви кажа. До ден днешен съжалявам, че отидох в Невестино и го оставих. Повече не го видях жив. Но така се случи – първо се омъжих, после бебе ми се роди и така ме завъртя животът. Всичко това се случва през 1950 г.“, разказва на мегдана на Шишковци баба Тодорка. Тя е рисувана от Владимир Димитров-Майстора на 15-, 16- и 17-годишна възраст. Общо три са картините с участието на баба Тодора, които са известни като „Картините на българската мадона“.

215-02-01 4erga 2014 (51) copy 215-02-01  4erga 2014 (43) copy

Възрастната жена живее сама в Невестино. Тя разказа, че тайната на дълголетието й е многото работа и земеделие. Не яде месо, много рядко пилешко. Отглежда и зеленчукова градина с чушки и домати,. „Вече си сложих зимнината. Имам туршии за цяло село. Много са, но любимата ми е парената“, казва с усмивка възрастната баба.
148 състава от България, Сърбия и Македония се изявяват на феста. „Това са над 1500 участници, които ще покажат музикален бит, фолклор и култура.Този фестивал е доказателството, че всички заедно можем да седнем на една обща черга, всички си приличаме и в рамките на тези дни вече четвърта година го доказваме“, коментира създателят на идеята Борислав Крумов.

Снимките:

1 Представител от Босилеград всяка година показва различни видове ракия, домашно приготвени сладка и специалитети.

2 Организаторите на международния фест четири години събират хора от три държави (на снимката отляво надясно Климент Терзийски – кмет на село Шишковци, Петър Паунов – кмет на община Кюстендил, и Борислав Крумов – председател на неправителственото сдружение „Роден край“)

3 Баба Тодорка изказва любовта си към кмета на Кюстендил Петър Паунов.

4 Засаждането на ябълковото дърво от единствения жив модел на Майстора

5 Фолклорът е водещ в международния фестивал.

Spread the love