Велизар Шаламанов: Не участваме в коалицията срещу ИД

Filed under: България |

Този въпрос към момента не се дискутира в правителството, каза министърът

218-17-02-velizar-shalamanov

Не участваме в коалицията срещу „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) и този въпрос към момента не се дискутира в правителството. Това каза вчера министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред журналисти.

Към момента има сформирана коалиция по инициатива на Съединените щати. Ние не участваме в нея и този въпрос към момента не се дискутира в нашето правителство, тъй като смятаме, че способностите ни са ограничени в тази сфера. Военновъздушните ни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване, каза министърът.

Това, с което се опитваме да помогнем, е чрез хуманитарна помощ и, заедно със съюзниците от ЕС и НАТО – с дарения, свързани с леко въоръжение, с боеприпаси, каза Шаламанов.

На въпрос доколко сме заплашени от терористични атаки от ИД министърът отговори, че всички страни, които държат на свободата и на демокрацията, са заплашени от такова движение, което е определено против основните ценности, които изповядваме. Мерки взимаме – и на национално ниво, и в рамките на ЕС и НАТО, и правим възможно най-доброто за защита на интересите, увери Шаламанов.

Той посочи, че се извършва подготовка на силите ни и има тясно участие в подготовката със съюзниците, както и в планирането. Но тук въпросът е много повече свързан с разузнаване, с укрепване на структурите за вътрешна сигурност, за граничен контрол, каза министърът и коментира, че трябва да има много по-добра координация за максимално използване на всички ресурси и способности.

В отговор на въпрос дали продължава да настоява да се откъснем от зависимостта към Русия, Шаламанов каза, че трябва да намалим зависимостта от всички страни, които не са членове на НАТО и ЕС по отношение на проблеми, свързани с бойната ни способност и готовност, тъй като трябва да имаме свобода на действия в технически план, която ни дава свобода на действия в политически план.

Министърът на отбраната беше сред участниците днес в София в кръгла маса по въпросите на управление на кризи.

 

Снимка:

Велизар Шаламанов

 

Spread the love