Стойнев поиска оставката на шефката на ДКЕВР

Filed under: България |

219-17-03-Svetla T

Апелирам към министър-председателя незабавно да освободи от поста председател на ДКЕВР Светла Тодорова. Това каза по време на пресконференция бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Два са мотивите за исканата от Стойнев оставка. Първият е, че Тодорова работи срещу националните интереси. Вторият е, че действията й и вземаните от нея решения водят до необосновано увеличение на електроенергията. Той допълни, че всички изявления на Тодорова в пресата ще бъдат в подкрепа за ЕVN и ще са срещу държавата във воденото от електроразпределителното дружество дело срещу България.

Делото е заведено през месец април 2013 г. за неустойки в размер на един милиард и двеста милиона лева за неизпълнение на условията по инвестиционния договор, като визират всички правителства от 2005-а досега. Към делото EVN е приложило протоколи и стенограми от 2004 г., когато в преговорите е участвала Светла Тодорова като член на ДКЕВР.

219-17-03-Stoynev

Драгомир Стойнев зададе два въпроса към министър-председателя проф. Георги Близнашки как е назначена Светла Тодорова за председател на ДКЕВР и не защитава ли тя интересите на EVN с действията си вместо българските национални интереси. Вторият въпрос – кой връчи на министър-председателя CV-то – EVN или президентът Росен Плевнелиев.

Според Стойнев действията на Светла Тодорова слагат край на преговорите с двете американски централи. „По мое време започнаха преговорите с централите, платихме 100 млн. евро, за да седнат те да преговарят. Тези преговори са стопирани по инициатива на Тодорова. Тя оказва натиск и върху политиката на ВиК-та. Всичките ни усилия за една година да стабилизираме сектор енергетика са били напразни, защото Тодорова защитава корпоративни интереси вместо националните”, каза Стойнев.

Снимки:

1. Светла Тодорова

2. Драгомир Стойнев

Представител на гражданско движение замери шефката на ДКЕВР с яйца

В ДКЕВР избухна скандал, замериха с яйца председателя на енергийния регулатор – Светла Тодорова. Яйцата бяха хвърлени от представител на Движение за граждански контрол. Янко Петров, също член на движението, се обяви против повишението цената на тока с 10%. Той заяви, че за решения, за които някои хора са взимали комисиони, не трябва да плащат българските потребители. Той допълни, че проблемът на НЕК не е проблем на енергийния сектор, а на управляващите.

Spread the love