Със свастики и надпис „Смърт на ДПС” осъмна джамията в Благоевград

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Районният мюфтия Айдън Мохамед: Ще се монтират видеокамери, за да спрат посегателствата срещу сградата

220-05-01  svastiki1

Джамията в Благоевград стана жертва на вандали. Молитвеният дом на мюсюлманите осъмна със свастики и надписи „Смърт на ДПС“ и „Буново няма да забравим“ (на гара Буново е извършен атентат на 9 март 1985 г.)

Това е поредното посегателство срещу джамията в града. В края на миналата година имаше други две атаки срещу благоевградската джамия – изпотрошени бяха прозорци и входната врата.

220-05-01  svastika2

”Вандалските прояви са често срещано явление, трябва да има сурови наказания за тези, които поругават молитвените храмове”, коментира благоевградчанин, който се възмущаваше от вандалската проява.

„Непонятни са подобни действия срещу молитвения дом в Благоевград. Внесохме жалба в полицията и прокуратурата. Дано разкрият виновниците. Ще искаме спешна среща и с кметското ръководство, за да се противопоставим заедно на тази порочна практика“, коментира районният мюфтия Айдън Мохамед. Той увери, че веднага ще бъдат взети мерки за охраната на джамията в областния център. Ще се монтират видеокамери, за да спрат посегателствата срещу сградата. Мюфтията допълни, че ще свика заседание на Районния мюсюлмански съвет, за да дискутират как да спрат поругаването на молитвените домове в Благоевградска област.

220-05-01  aidyn 4

Както „Вяра” писа, през юни тази година пък неизвестни побиха двуметров кръст на старата джамия „Караджа паша“ в Гоце Делчев, която не е действаща, а е паметник на културата. Тогава Районното мюфтийство в Пиринско осъди вандалската проява с остра декларация и я определи като опит за подклаждане на етническо напрежение в региона.

Снимките:

1 и 2 Молитвеният дом на мюсюлманите осъмна със свастики.

3 Айдън Мохамед

Spread the love