Водачът на АБВ листата в Кюстендилско адв.Красимир Руев: Ще върнем овощарската слава на Кюстендил, Дупница е идеална за индустриален парк в областта на машиностроенето, така ще се отворят работни места

221-07-01 Krasimir Rusev Kiustendil

Красимир Руев е роден през 1954 г. в Кюстендил, завършил е Юридическия факултет на Софийския университет. Работил е 12 г. като съдия в Кюстендил, бил е председател на Районния съд и зам.-председател на Окръжния съд. От 22 години е адвокат с кантори в София, Кюстендил и Дупница. Семеен е, с две дъщери. Водач е на листата за 10-и МИР – Кюстендил от политическа партия АБВ.

–         Г-н Руев, Вие сте известен адвокат, с име и авторитет не само в региона, но и в България, какво Ви мотивира да влезете и в политиката?

–         Моето обучение в сферата на правилата, създадени от държавата и как трябва да се живее, за да си в хармония с тях, започна още от 1974 г. като студент в Юридическия факултет. Аз 40 г. съм свикнал не само да познавам правилата, но и да показвам на другите хора как трябва да се живее. Очевидец съм обаче как през последните години правилата все по-вече минават на заден план и се превръщаме в държава и в общество без правила и без закони. Написани ги има, но като част от нашия национален характер, от начина, по който живее българинът, законите практически отсъстват. Според мен това е крах и разпад на държавата. Не може обществото да се е разпаднало, а държавата да я има и да си е на място. Това е и моята мотивация за пръв път да започна да се занимавам с политика.

–         А защо точно с АБВ, какви са приоритетите на партията и лично Вашите за Кюстендилски регион?

–         Основните приоритети в региона са предимно стопански, тъй като политическите се проектират в национален аспект в областта на законотворчеството. Вълнува ме проблемът за цената на електроенергията за бита и за промишлеността, това касае и Бобовдолския район, където се развива въгледобивът. Убеден съм, че липсват материални предпоставки за увеличение на електрическата енергия, не с тези 10%, за които се заговори, но токът за обикновените потребители и с 1% не трябва да се дига. Ако бях на мястото на хората, които са специалисти в тази област, щях да поискам държавата да упражни цялата си сила и възможностите си на регулатор да намали цената на електроенергията, която се изкупува от американските ТЕЦ-ове, като по този начин се удължат сроковете. Това за момента ще овладее положението с ценовия натиск и ще разпредели в един по-дълъг период на време прихода, който би трябвало да получат тези инвеститори. А не едно българско поколение за десет години да изнесе на гърба си проблемите на енергетиката, а следващото да благоденства. Ние от АБВ и лично аз ще работим за възстановяване на помръкналата в Кюстендилско овощарска слава и зеленчукопроизводството, което пък от своя страна ще доведе до развитие на плодовата и зеленчуковата индустрия. По този начин ще се създадат работни места, съчетано с използване на научния потенциал от Института по земеделие в Кюстендил. За Дупница, която е запазила немалка част от машиностроителните си предприятия и предвид великолепното средищно географско положение на града, би подхождало в изключителна степен един индустриален парк в областта на машиностроенето. За Сапарева баня и за Кюстендил силен акцент би трябвало да бъдат балнеолечебният и спа туризъм. За Рилското корито и Бобошевски район, както и в Невестино трябва да се работи отговорно за развитие на селския и планински туризъм, за поклонническия и културен туризъм. Имаме дадености като Рилския манастир, в Кюстендил – паметниците на Античността, разбира се, историческият и културен туризъм е скъп, носи приходи. Но тук също държавата трябва да се намеси, да се субсидират конкретни обекти.

–         Произведохте новината, че в Кюстендил ще има филиал на висше учебно заведение?

–         Да, има такава инициатива от няколко кюстендилци, работим от година с Тракийския университет в Стара Загора за създаване на филиал в Кюстендил в областта на аграрните науки – ветеринарната медицина, зоотехниката, безопасността и технологията на храните. Предстои ни дълъг и нелек процес, но съм убеден, че ще преодолеем препятствията и града ни ще има факултет с изнесено обучение.

–         Забелязвам оптимизъм в думите Ви, сигурна съм, че той е искрен, вярвате в себе си и в съмишлениците си, но как Ви изглеждат хората по време на предизборните срещи, остана ли читав човешки потенциал?

–         Това е болезнен въпрос. Действително много млади напуснаха родните си места, много хора, които останаха, се умориха да вярват в лъжите на кресливи и неграмотни политици. Забелязвам апатия и безверие. Но в никакъв случай не бива предварително да вдигаме бялото знаме. В срещите си с хората по места забелязвам, че те ме гледат с вяра и все още очакват някой да ги поведе в правилната посока. Търсят истинския водач, който да им предлага реални цели. А аз познавам немалко кюстендилци в София, които милеят и са готови да помагат с всичко за региона. Така че дупничани и кюстендилци от София могат да дадат своя принос за възраждане на района.

За нас здравеопазването е преди всичко, ще работим за перспектива за младите, ще водим война с бедността, заставаме зад държава на духа, икономиката и държава на суверена. За всички тези проблеми може да се работи дори да не участваме в коалиционно управление. Сигурен съм, че дори и в опозиция можем да постигнем положителни резултати. Защото АБВ ще влезе в парламента.

–         Сергей Станишев преди дни при посещението си в Кюстендил призова кюстендилци да гласуват за червената партия -оригинала, а не за ментето, визира АБВ ?

–         Коментара ще направим след изборите, като видим резултата на така наречения оригинал. За мен БСП не е оригиналът, защото през последните 7-8 години в защита на олигархични и неясно още какви икономически интереси показаха, че това е ментето. А пък и оценката на един провален политик не ме вълнува особено.

–         Посланието Ви към избирателите дни преди изборите?

–         Съгражданите ми преди всичко трябва да гласуват, независимо за кого. Трябва да го направят, за да могат след това да кажат – дадохме ви доверието си, оправдайте го. А не да са пасивни и апатични и да мърморят, че не са представени в Народното събрание. Убеден съм, че умните, образованите, знаещите и можещите ще посегнат към бюлетина № 14.

Снимката: Красимир Руев 

 

Spread the love