Измамници канят журналист на „Вяра” да прибере наследство от $5,9 милиона долараот богат роднинав Гана

Filed under: Благоевград |

Tel.izmama

Журналист на вестник „Вяра” стана мишена на международна група измамници, които се опитват с примамливи съобщения да спечелят пари и да се доберат до личните данни на интернет потребители. Преди няколко дни в електронната си пощенска кутия благоевградска репортерка на вестника получи следното съобщение: „Здравейте,Аз съм Stephen Badu, от Република Гана. Имах един клиент, който е бил търговец на злато. Той е живял в Европа и е починал в Гана. Имал е бизнес в Гана и Близкия изток. В сметката си има общо 5,9 милиона долара депозит във финансова къща в Европа. Получих официални писма от банката миналата седмица, че в съответствие с европейските финансови закони ще бъде образувано производство по конфискация на този финансов актив, ако не бъде открит наследник на починалия. Затова реших още веднъж да потърся човек, които има една и съща фамилия с него. Информация от имиграционните служби казва, че той е бил сам при влизането му в Гана, не е имал съпруга, няма деца. Имам нужда от вашето съгласие да представи Вас като наследник, защото вие имате едно и също фамилно име с него. За да се посочи интереса си като наследник, изпратете Вашия отговор на адреса на електронната поща, при условие. Както следва: mailsbgh@rediffmail.com

вярно, Г-н Stephen A. Badu Esq.”

След като „щастливият наследник” изпрати потвърждение на имейла, ще се върне отговор, в който ще се търсят пари за банковата услуга и за превода на парите.

Този род измами бяха особено актуални преди  няколко години и тогава се наложи полицейските служби в цяла Европа да направят разяснителна кампания, че всеки потребител, хванал се на въдицата на измамниците и отговорил на примамливото съобщение, рискува да даде пълен достъп до компютъра си на измамниците. Рискът е в източване на личните данни като ПИН кодове на карти и всякакви пароли, каквито човек обикновено пази в компютъра си. След като подобно известие отново плъзва по пощите на българските интернет потребители, явно измамниците още не са открити.

Spread the love