Най-работливите стопанки Димитринка и Стефка удивиха кмета Паунов с 75 кг тиква: Ябълката на пенсионерката Елка Базовичка счупи кантара с тегло от 0.679 кг на Празника на плодородието в Кюстендил, кметицата Спаска Николова с грамота за уникална гъба 

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Единственият жив кошничар Димчо Занев посрещаше гостите с два пищова: Няма на кого да предам занаята, желанието ми за работа и зеленчуците ме държат жив и здрав

Digimax A50 / KENOX Q2 221-04-01  plododrodie3 copy

Ябълка от сорта „Муцу” с тегло 0.679 кг, отгледана от пенсионерката Елка Базовичка, е най-едрият плод, счупил рекорда на Седмото издание на Празника на плодородието в Кюстендил. Гигантската ябълка бе изложена на щанда на читалище „Светлина“ на с. Соволяно. Тази година реколтата от ябълки е изключително добра”, призна директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов.

221-04-01  plododrodie7 copy 221-04-01  plododrodie8 copy

Читалище “Отец Паисий 1936” в Гърляно беше наградено за най-голям червен домат, с тегло 930 грама. Председателката на читалището в Жабокрът Милена Стоянова откъсна от градината си най-едър зелен фасул. Атракция за фотографите се оказа растителна гъба, която е естествена пемза. Грамотата за нея получи кметицата на село Николичевци Спаска Методиева. 27 читалища подредиха своите щандове с плодове и зеленчуци, като първо място за най-красиво аранжиран грабна читалище „Славчо Темкин” в Драговищица. Третото място за най-красиво декорирана маса взе читалище “Искра” в Нов чифлик, второ е читалище “Христо Ботев” в Лелинци.

221-04-01  plododrodie10 copy Digimax A50 / KENOX Q2

Най-голяма атракция сред присъстващите предизвика тиква, тежаща 75 кг. Тя беше изложена пред масата на читалище „Искра“ от село Нов чифлик. “Тиквите са най-големите. От десетките маси, подредени на празника, няма по-голям зеленчук. Тиквите са произведени от две жени от селото и тежат 75 кг. и 62 кг. Произведени са от Димитринка и Стефка, едни от най-добрите земеделки в региона. Доста трудно е да се отгледат, необходим е къртовски труд“, коментира читалищният секретар от селото Антоанета Василева. Отпред възрастен  мъж, облечен в автентична носия показваше  как се чисти и люпи царевица.

Digimax A50 / KENOX Q2

Сред атракциите беше и Димчо Занев от невестинското село Ваксево. Мъжът е на 82 години и е известен като единствения кошничар в региона. „Ей сега мина едно младо момиче и каза, че иска да го науча на занаят. Ще дойде и ще го обучавам. Моите деца и внуци нямат желание“, категоричен беше Занев. Той посрещаше всички гости на празника с бутилка ракия, облечен в автентична народна носия и запасал два стари пищова пред сградата на театъра. Занаята и любовта си към плетенето на кошници възрастният мъж обяснява, че е започнала още преди 75 години. Той заедно с 80-годишната баба Здравка произвежда и голямо количество плодове и зеленчуци. Това, което ги държи здрави, е желанието им за работа и зеленчукопроизводство. „Предавам занаята без пари, безплатно. Никой не е искал досега. Само тази младата девойка, коментира още Занев.

Сюстендилските миски представиха 10 различни сорта ябълки, а за техните качества говори директорът на Института по земеделие професор Димитър Домозетов. На първо място бе сортът „Бесепара”, спечелил първо място през 2011 година, на „Агра“ и е изключително устойчив на струпясване.

Снимките:Опис

1 Малката Ани върху 75–кг тиква от село Нови чифлик и възрастен мъж, показващ как се люпи царевица

2 Домат за две салати от село Гърляно

3 От Николичевци бе уникална гъба

4 Кошничарят Димчо Занев

5  Кметът Петър Паунов и заместникът му Виктор Янев се удивляват на огромната тиква от Нови чифлик

6 Милена Стоянова откъсна най-едрия фасул

7 Щандът на Соволяно счупи кантара за най-едра ябълка

 

Spread the love