Някой лъже: Кметът Методи Чимев: Не съм предлагал да се купи гръцкият остров Ахил, нямам представа кой говори от името на община Дупница

Filed under: Дупница |

122-01-81CHIMEV

Кметът на община Дупница Методи Чимев не е изпращал писмо до служебния премиер проф. Георги Близнашки, с което настоява България да направи постъпки пред Гърция да купи остров Свети Ахил, където е погребан цар Самуил. Това заяви за в. „Вяра” градоначалникът, от когото поискахме коментар за предложението, след като в редица медии излезе информацията за въпросното писмо.

„Аз не съм изпращал такова писмо и от името на общината не е пускано такова писмо. Нямам представа кой говори от името на общината”, каза Чимев. Според публикациите освен от градоначалника писмото е подписано и от председателя на местната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса о.з. полк. Иван Шопов, който вчера не отговаряше на телефона си. Според разпространената информация идеята била на всички военно-патриотични организации в града. Писмото било адресирано до Близнашки и в качеството му на председател на Националния комитет за честване на 1000 години от рождението на цар Самуил.

Предлагало се още автомагистрала „Струма“ да се преименува на „Цар Самуил“. Другата идея била в местността Крушовица край Дупница да се издигне и мемориална композиция. Свети Ахил е островче в малкото Преспанско езеро, което е между Гърция и Албания, в гръцки териториални води. Свързан е с брега с понтонен мост. Там живеят 21 души и на него има и исторически ценности, свързани с Византийската империя. Според дипломатически източници, ако България направи такова предложение, ще стане международен скандал, тъй като Гърция пази историческите ценности като зеницата на окото си. Освен това островът не се продава, за разлика от някои гръцки острови в Егейско море.

Снимката: Методи Чимев

Spread the love

Коментар за: Някой лъже: Кметът Методи Чимев: Не съм предлагал да се купи гръцкият остров Ахил, нямам представа кой говори от името на община Дупница

  1. Фактът че българския цар Самуил е пожелал да бъде погребан в любимата му Преспа, показва че Преспа е изконна и свещена българска земя. Тук мяма никакви византиски паметници на културата, а всичко е свързано с изконната булгарска цивилизация. Днешните гърци са завладели тези български земи едва след Букурешкия „мирен“ договор 1913 година, и са извършили заедно с сърбите нечуван геноцид над българското местно население. Нима някой Истично Римски импрерато, тоест византиски бил пожелал да бъде погребан в българска земя?!, отговорът е категоричен и ясен, н и к о г а!. Имайки предвид че днешните гърци не са никак преки наследници на Истчно-Римската имерия, тяхната модерна държав Гърция е отсътвала повече от 1500 години от Европейското пространство, и е била „възродена“ от Великите Сили през началото на 18 век. Те нямат право да се разпореждат безотговорно над тези свещени за нас българите земи.

    Възрожденеца
    2015/юли/21 at 2:57 AM