„Бялата вдовица“ обучава жени камикадзета на “Ислямска държава“ в Сирия

Filed under: Свят |

. Саманта Лютуайт се грижи и за пропагандата на ислямистите

222-20-01-Bela vdovitsa

Британката, приела исляма и известна като Бялата вдовица, се е присъединила към главорезите от „Ислямска държава“ и се е заела с обучаването на жени камикадзета за групировката в Сирия. 30-годишната Саманта Лютуайт от британския град Айлесбъри е прекарала последните две и половина години в бягство от закона и е известно, че е свързана с терористични актове в Източна Африка. Майката на четири деца, която е съпруга на единия от камикадзетата в атентатите в метрото в Лондон, е издирвана за планирането на бомбени атентати в Кения от 2011 г. Сега тя се грижи за обучението на жените в щабквартирата на „Ислямска държава“. Също така Бялата вдовица учи екстремистите как да манипулират западните медии.

Саманта е толкова уважавана в групировката, че ислямистите я наричат Специалната, съобщава в. „Дейли стар“. „Говори се за жена, която се е присъединила към „Ислямска държава“, след като се е омъжила за джихадист, който е станал мъченик и името й се замесва в атентати в Африка. „Ислямска държава“ има много бойци, но на тях им липса човек, който да знае как да експлоатира западните медии, точно там й е силата. За тях тя е женският вариант на Йозеф Гьобелс (министър на пропагандата и информацията в нацистка Германия)“, казва източник за изданието.

Лютуайт, която е приела исляма на 17-годишна възраст, е идентифицирана и като основен вербовчик на „Ал Кайда“ в Източна Африка и е официален говорител на терористите от „Ал Шабаб“. „Ал Шабаб“ организира потресаващия атентат срещу мола в кенийската столица Найроби миналата година, при който загинаха 67 души.

 

Снимка: Саманта Лютуайт се грижи за обучението на жените в щабквартирата на „Ислямска държава“.

 

Spread the love