Епидемията от СПИН е започнала в Киншаса през 20-те години на 20-и в.

Filed under: Свят |

Учени от Оксфордския университет и университетът на Льовен в Белгия възпроизведоха „родословното дърво“ на вируса ХИВ, за да открият най-старите му предшественици и откъде са дошли въз основата на анализ на неговите мутации

226-20-01-spin

Международен екип от учени проследи началото на епидемията от СПИН до Киншаса през 20-те години на миналия век, съобщи Би Би Си.Градът в сегашна Демократична република Конго, наричан до 1966 г. Леополдвил, е предлагал отлични условия за разпространяването на вируса ХИВ – растящо население, проституция, лоша хигиена в болниците и кръстосване на търговски пътища.Под колониалното управление на Белгия градът е бил жп център, през него са преминавали един милион души годишно и са разнесли вируса до съседните райони.Това е станало сравнително бавно – за около 30 години. Болестта е останала в Конго, докато през 60-те години е започнала да се разпространява към САЩ и останалата част от света.

Тъй като ХИВ съществува скрито, докато не причини СПИН, вирусът е открит чак през 1983 г. Дотогава хиляди хора са станали негова жертва.

Учени от Оксфордския университет и университета на Льовен в Белгия възпроизведоха „родословното дърво“ на вируса ХИВ, за да открият най-старите му предшественици и откъде са дошли въз основата на анализ на неговите мутации.

„Отпечатъците от историята се виждат в днешните геноми, тя оставя следи, които не могат да бъдат изтрити“, каза проф. Оливър Пабъс от екипа. На базата на маркерите за мутации учените възпроизвеждат родословното дърво и стигат до корените.

ХИВ е мутирала версия на вирус, характерен за шимпанзетата. Вероятно той е прескочил върху хората от контакт със заразена кръв при допир с месо. Това е станало многократно.

Учените се съсредоточават върху групата М на ХИВ-1. Тя е по-опустошаваща от останалите и засяга повечето от заразените сега 35 милиона души.

Снимка: 35 млн. са заразените от смъртоносната болест.

Spread the love