Рекорден брой сигнали за нарушения в Пиринско, уличен и ексобластният управител Муса Палев: С жалби в полицията кандидат-депутатът Георги Андонов натопи за купуване на гласове Костадин Хаджидиманов и Благой Кубалищалиев

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

227-06-01  Мартин Бусаров председател на РИК Благоевград copy

Рекорден брой сигнали за нарушения белязаха вчерашния изборен ден в Пиринско. Това каза за в. „Вяра” председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Благоевград Мартин Бусаров. Той уточни, че само до 16 часа в РИК са били подадени над 60 жалби за нарушения. Сред най-драстичните е жалба от кандидат-депутата от ГЕРБ-Гоце Делчев Георги Андонов за организирано извозване на граждани към избирателните секции. В сигнала е отбелязано, че тези действия са организирани от Костадин Хаджидиманов и са били свързани с извършване на агитационна дейност и купуване на гласове в полза на „БСП лява България”. Андонов обвинява в същата дейност и Благой Кубалищалиев.

147-07-01  musa palev3

В информацията се посочва още, чe двамата синове на Благой Кубалищалиев са членове на същите СИК-ове, а също така, че срещу лицето има и подавани сигнали във връзка с нерегламентирана дейност по време на предишни избори. Кандидат-депутатът е подал сигнала и в полицията в Гоце Делчев. Съдържанието на жалбата е за организирано масово извозване на гласоподаватели за 24-та, 25-а и 26-а секция в града и купуване на гласове за „БСП лява България“ срещу лицето Костадин Хаджидиманов. В РИК-Благоевград бяха внесени и жалби срещу кметовете на Белица и Краище. За контролиран вот върху избирателите бе обвинен и бившият областен управител Муса Палев. Подадената жалба бе от Васил Тупаров за това, че с колата на кмета на село Дагоново се извозват масово хора до секция за гласуване, а кметът стои на по-малко от 50 метра от секцията и заедно с бившия областен управител Муса Палев контролират вота.

272-09-83 georgi-andonov

Голяма част от жалбите вчера бяха и за разлепени агитационни материали. Александър Петков, представител на ПП ГЕРБ-Благоевград, подаде жалба до РИК – Благоевград във връзка с това, че на разстояние по-малко от 50 метра от Младежкия дом в Благоевград са разлепени агитационни материали на КП „Реформаторски блок“ и КП „България без цензура“. Същото нарушение се констатира и при СОУИЧЕ в Благоевград, където агитационните материали са на ПП „Движение 21“, „БСП лява България”, КП „Реформаторски блок“, КП „България без цензура“, ПП „Глас народен” и КП „Патриотичен фронт”, НФСБ, ВМРО.

274-ма кандидати за народни представители са в предизборна битка в 1-ви МИР – Благоевград. Те се борят за 11 места в 43-тото народно събрание. Имащите право на глас в Благоевградско са общо 316 429 души, което е с 3679 души повече от предишните парламентарни избори. Най-много са избирателите в община Благоевград – 87 243-ма души. Най-малко са секционните избирателни комисии в община Кресна – 10 на брой, а имащите право на вот са 4000 жители. Общо утвърдените секции в Благоевградска област са 544. Има подвижни секции в Разложко и Симитлийско. За осигуряване на охраната на изборните секции в област Благоевград вчера бяха ангажирани 861 служители на МВР, които да отговарят за реда и спокойствието в региона.  Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Благоевград пък през целия ден издаваха удостоверения на граждани, изгубили, откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден.

 

Снимки

1 Мартин Бусаров

2 Муса Палев

3 Георги Андонов

 

 

 

Spread the love