Прокуратурата разследва сексуално посегателство срещу 13-год. Ана-Мария в училище: Съветникът и шеф на Бюрото по труда Росен Симеонов в Перник през сълзи: Не мога да понеса, че „чичко” е насилвал дъщеря ми – удрял и бъркал, искам наказание

Filed under: Актуално от днес,Перник |

МОН: Детето има склонност да се съблича и заголва, родителите: Това не е вярно  

230-04-01 Radosveta-Simeonova

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за принуда по случая с 13-годишната Ана-Мария от Перник, съобщи зам. районният прокурор на София Стефан Милев, който поясни, че досъдебното производство е образувано с постановление вчера, макар към момента да няма събрани категорични данни. Наблюдаващият прокурор е решил да започне разследване по случая, което е срещу неизвестен извършител.

Министерството на образованието започна проверка по случая, след като майката на Ана-Мария – Радосвета Симеонова, разкри във фейсбук, че детето й е било подлагано на сексуално посегателство в столично училище.

Искам наказание за този човек, искам той повече да не бъде в това училище. Това каза бащата Росен Симеонов. Той се разрида и през сълзи разказа драматичната история. „Получих в отговор само хипотези, че е дошла с два сутиена например. Класната цял ден е гледала оранжевото сутиенче на дъщеря ми върху гардеробчето и нищо не е направила. Не мога да разбера това“, каза още покъртеният баща.

„Не можах да понеса, когато дъщеря ми Ана-Мария разказа как чичкото я е насилвал – удрял и бъркал“, сподели Росен Симеонов и се разплака. Устните му трепереха от ужаса, който е преживяло детето в училище. „Разбира се, че ще спра детето си от училище“, заяви твърдо Симеонов. „В момента детето не иска да излиза. В неделя разговаряхме с учител по рисуване. Едва съм я изкарал от колата, тя просто не иска да излиза. Превъзбудена е, трудно влиза в банята да се къпе с майка си. Очевидно е имала тежки преживявания“, разказа още бащата, който е директор на Бюрото по труда в Перник.
„Детето има склоност да се съблича“, отсече Соня Милчева, педагог в 4-то помощно училище, която влезе в остър спор с бащата. Тя обясни, че никога мъж не съпровожда децата до тоалетна.

Стотици перничани заявиха категоричното си желание да помогнат с каквото могат на Радостина и Росен Симеонови. За съжаление мнозина не вярват, че институциите ще изяснят истината около трагедията на семейството и детето аутист.

Родителите категорично отхвърлиха твърдението, че детето им е склонно да се заголва. Потвърди го и ресурсната учителка Ирина Василева, която се е занимавала в Перник с Ана-Мария.
Детето ми не е склонно да се съблича, бе категорична Радосвета. Лазар Додев, директор на дирекция в образователното министерство, заяви вчера, че след инцидента родителите са споделили, че детето им има склонност „да се заголва“, да си вдига блузката и да си събува чорапките и обувките. „За разголване аз никога не съм писала или казвала. Да, тя събира дребни предмети – топчета, кестени – неща, които са мънички. Разголване – не!“, категорична е майката.
Както „Вяра” писа, 13-годишната Ана-Мария учи в 4-то помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ в столицата. Бащата Росен Симеонов, който е шеф на дирекция „Бюро по труда” в Перник и общински съветник, заяви, че училището е избрано, защото е защитено и в него не пускат дори родители. В класа били 5 деца, от които само Ана-Мария е момиче. С тях се занимавал ресурсен учител. Дори до тоалетната ги придружавал служител на учебното заведение.
На 19 септември майката взела детето и още пред входа на училището установила, че блузката на детето е обърната наопаки. Когато я пипнала, установила, че го няма и спортния сутиен.
„Липсва обяснение как, защо и къде е свалено бельото на дъщеря ми. Става въпрос за сутиен от ластична материя, който тя сама не може да свали”, разказа майката Радосвета Симеонова. Дни по-късно детето споделя, че „имало чичко, който я е пипал и тя не желае да се съблече в банята“, разказва още майката.
„Много внезапно започна да говори за това пипане. И към днешна дата говори, че чичкото я е пипал, показва места, които са страшни”, разказа Симеонова. Родителите са подали жалби в училището, 6-о РПУ, Районната прокуратура, МОН, Държавната агенция за закрила на детето. „Дори и да ни бяха казали да я прегледаме, се оказва, че системата ни не работи. Ана-Мария няма да даде да бъде прегледана от гинеколог без пълна упойка. Според закона обаче това трябвало да стане в пълно съзнание. Ние дори зъбите й оправяме под упойка“, обяснява бащата на 13-годишното дете аутист.
„По преписката се работи от 4 дни”, заяви Иван Пепелджийски, началник на 6-о РПУ. „Не се опитваме да потулим случая. Събираме данните, доказателства, работи се безпристрастно”, допълни той.

Снимката:  Радосвета Симеонова

Spread the love