Стотици от Дупница и Бобов дол скандират пред ЦИК: Дупница няма да бъде градът на Бат Сали, 800 гласа за ДПС не са равни на 21 000 за ГЕРБ

Адвокат Милен Попов: Мандатите са разпределени несправедливо и неправомерно по региони, има нежелани субекти с 1.9% от действителните гласове

Глас надигнаха лидерът на ВМРО-Дупница Манол Манолов, общинските съветници д-р Матей Попниколов и Емил Панчев от ГЕРБ, Росен Тимчев – координатор на ГЕРБ за областта, безработни и гневни граждани

От ЦИК отвърнаха: Ние сме юристи, а не математици

230-NIKI-1 Picture 1399 copy

Стотици граждани от Дупница и Бобов дол скандираха пред сградата на ЦИК „Уважете вота на хората”, „Не ни натрапвайте Бат Сали за депутат от Кюстендилски регион”. Демонстрантите носеха огромни плакати, като „Дупница каза стоп на турския вот”, „Дупница не е гласувала за Бат Сали”, „Дупница и Кюстендил не искат такива мекерета”, „ЦИК, и вие ли се продадохте?”, „Браво!”, „Не на турски депутат в нашия град”, „Никога от Дупница депутат от ДПС”. Дупничани и бобовдолци искаха да разговорят с членове на ЦИК, от които да научат как може да се промени чудовищната несправедливост.

230-NIKI-1 Picture 1402 copy 230-NIKI-1 Picture 1404 copy

Протестът е заради това, че Александър Методиев влиза като депутат от Кюстендил с 800 гласа, един депутат излъчва и ГЕРБ, въпреки събраните 21 000 гласа.

230-NIKI-1 Picture 1406 copy 230-NIKI-1 Picture 1408 copy

„С пренесения вот Методиев елиминира мандат на народен представител с 21 000 гласа от Кюстендилски регион. В случая става въпрос за втория в листата на ГЕРБ – Емил Гущеров. Но дори да беше Иван Ибришимов на негово място или Мая Манолова, който и да беше, ние щяхме да се застъпим за него, защото това е подигравка с народния вот. Този протест е предупредителен. Ще последват по-строги действия. Аз няма да мога да спра гнева на мъжете в Дупница, не мога да спра гнева на собствения си мъж, на собствения си брат. Казвам ви, може да стане страшно”, каза дупничанката Румяна Тончева.

230-NIKI-1 Picture 1412 copy 230-NIKI-1 Picture 1409 copy

С плакатите ”Уважете вота на хората” и „Не на турски депутат в нашия град” дефилираха кметът на село Самораново Борислав Костадинов, кметицата на село Пиперево Утеха Маноилова, председателката на ПП ГЕРБ – Бобов дол – Росица Борисова.

230-NIKI-1 Picture 1425 copy 230-NIKI-1 Picture 1422 copy

”Тук съм, защото 800 не е равно на 20 000. Силно се надявам след този протест да има промяна”, сподели Росица Борисова. До нея с плакат стоеше Божидар Йосифов от община Дупница. ”Очаквам от ЦИК да разберат, че в тази държава трябва да има справедливост. Хората са гласували за един народен представител, а какво получават – депутат, за когото не са гласували. Този Изборен кодекс се промени уж за добро, а то се оказа за по-лошо. Не може така повече”, категоричен беше Йосифов.

230-NIKI-1 Picture 1429 copy 230-NIKI-1 Picture 1426 copy

С плакат ”Уважавайте вота на хората” протестираха Стоян Александров и Васил Василев от Дупница. Близо до тях бяха застанали Роберт Станимиров, Лиляна Искрева и Милена Бонева от Бобов дол.

 

230-NIKI-1 Picture 1435 copy 230-NIKI-1 Picture 1433 copyДвете дами са безработни. „Дойдох ме тук, защото не може да търпим повече тази несправедливост в нашата държава”, сподели Лиляна Искрева. ”Това е граждански протест на всички избиратели от Кюстендилска област. Ние сме против насаждането на гласове от Турция в нашия регион и подмяна на 1 мандат на нашия регион с турски вот. Ние, гражданите, сме възмутени. Имаме си избран депутат с 21 000 гласа, няма да позволим в парламента да отиде депутат, който е избран с 800 гласа”, сподели Румяна Тончева от Дупница.

230-NIKI-1 Picture 1439 copy 230-NIKI-1 Picture 1435 copy 230-NIKI-1 Picture 1436 copy

Кметицата на село Пиперево Утеха Маноилова каза: ”Искаме в парламента да влязат тези, за които сме гласували. Не може да ни изпращат хора, за които не сме гласували. Искаме вотът да бъде истински. Очакваме истината да излезе на светло. Не може с 1.9% да станеш депутат. Просто искаме истината да излезе на светло”.

230-NIKI-1 Picture 1394 copy 230-NIKI-1 Picture 1400 copy

На събитието беше дошъл и адвокат Милен Попов от Дупница. Ето какво каза той: ”Това е справедлив протест. Първо, заради несправедливото разпределение на мандатите по региони. Аз не твърдя, че мандатите са разпределени в цялата страна правилно. Те са разпределени неправомерно по региони. И това разпределение дава възможност мандат да получи лице, което не е желано в съответната област. И самият вот на гражданите е показателен. Този субект получава под 1.9% от действителните гласове, подадени от избирателите в Кюстендилска област. Е, кой ще представлява това лице в парламента, като той не е желан от тези избиратели в Кюстендилска област? Това е напълно несериозно и трябва много сериозна реформа изцяло на този Изборен кодекс”. Близо до него бяха застанали председателката на МГЕРБ – Дупница Лора Василева, Ива Иванова, както и част от младежите от Дупница. С вдигнато високо знаме протестираше и общинският съветник от ППГЕРБ – Дупница Емил Панчев.

 

„Тук сме заради подмяната на вота. Всички трябва да сме тук. Почитаме Ботев, Ботев като тръгва до връх Вола, никой не го последвал. Защо? Защото винаги някой казва: защо да гласувам? Нека турците да гласуват. В област Кюстендил няма турци, но те ще имат депутат. А ние, които сме гласували, ние кои сме? Ние сме демотивирани. И така докога, докато затрием България, докато сложим турски байрак на цялата страна?,” пита възмутен Емил Панчев. Координаторът на ППГЕРБ Росен Тимчев, д-р Матей Попниколов и Ралица Асенова, която е една от организаторките на протеста, поискаха среща с председателката на ЦИК. Но след половин час чакане те се срещнаха с един от говорителите на ЦИК. Ето какво каза д-р Матей Попниколов: ”Влязох като представител на моите съграждани да разговаряме с председателката на ЦИК. За съжаление не получихме никакъв удовлетворяващ отговор, което е странно за мен. Аз ги попитах как е възможно 21 000 гласа тук, няма значение дали са на една, или на друга политическа партия. Вотът на всяка партия е еднакво тежък. Но не може един мандат с 21 000 гласа да бъде заменен с друг за 800 гласа. Въпросът е докога някой друг ще манипулира вота на хората. Как така някой чиновник решава, че 21 000 гласа някъде пътуват и нямат своето представяне”. Тук са само малка част от хората, които са гласували. Явно ще трябва да дойдем отново при официалните резултати”, сподели Росен Тимчев.

„Защо, при положение че една партия има 21 000 гласа, няма да има депутат, а партия, която има 800 гласа, ще има мандат? Къде отиват останалите гласове, защото в област Кюстендил са налети 15 000 от турските гласове. Говорителите на ЦИК не можаха да отговорят на тези въпроси. Те казаха, че са юристи, а това е било математически модел и не могат да ни отговорят на тези въпроси. Видях, че се опитват да замажат ситуацията и затова ги помолихме и те, и ние като гражданско общество да инициираме промени в начина на изчисляване на мандатите, за да не се подменя вотът на избирателите”, сподели д-р Матей Попниколов.

„Тук съм, защото има несправедливост, и то огромна. Вместо човек, когото ние си избираме от Дупница, ни пращат човек, който не е от тази област и той ще бъде депутат. И този човек ще ни представлява. Не, благодаря. Не желая, но тъй като още не са излезли официалните резултати от ЦИК, хората в ЦИК не желаят да коментират нищо” съобщи Ралица Христова.

Протестът беше подкрепен от председателя на ВМРО – Дупница Манол Манолов. „Като представител на ВМРО не може 900 гласа да определят решението на гражданите от Кюстендилска област и да променят решението. Очаквам поне за в бъдеще да се променят нещата и да се сезират европейските институции”, сподели в Дупница Манол Манолов.

След протеста всички присъстващи си тръгнаха отново за Дупница и Бобов дол, но дълбоко надявайки се, че Дупница ще има свой депутат в 10-и МИР.

Снимките:

1 Румяна Тончева с плакат

2 Росен Тимчев и Ралица Асенова на протеста

3 Борислав Костадинов на протеста

4 Румяна Тончева

5 Божидар Йосифов и Утеха Маноилова на протеста

6 Росица Борисова и Мария Петкова от Бобов дол

7 Представители от Бобов дол

8 Адвокат Милен Попов, Ива Иванова, Лора Василева и младежи от Дупница

9 Елена Баташка от София, председател на Сдружението на футболните фенове

10 Лиляна Искрева и Милена Бонева от Бобов дол

11 Емил Панчев

12Моменти от протеста

13  Румяна Тончева и Георги Георгиев от Дупница

14 Д-р Попниколов и Росен Тимчев

15, 16, 17 и 18 Момент от протеста.

Spread the love