Баба пасе овце в Родопите, карайки АТВ: Не мога да си представя как бих могла да живея без моторчето

Filed under: България |

66-годишната Фатме Баджаклиева от смолянското село Търън всяка сутрин подкарва стадото си на паша от местността Ръжицки дол, където има вила и обор

231-20-01-Възрастната жена получава превозното средство като подарък от сина си 231-20-01-Фатме Баджаклиева е единствената пенсионерка в региона, която кара АТВ

66-годишната Фатме Баджаклиева от смолянското село Търън е единствената жена в региона, която пасе стадото си от няколко години с АТВ.

Баба Фатме е и единствената жена на такава възраст, която кара машината по черни пътища и ливади.
Всяка сутрин тя подкарва стадото си на паша от местността Ръжицки дол, където има вила и обор. Възрастната жена получава превозното средство като подарък от сина си Севдалин заради кардиологично заболяване. За да щади сърцето си, лекарите й препоръчали да не се натоварва.
„АТВ-то ме спаси! Още като го видях, и се влюбих в него. Сега не мога да си представя как бих могла да живея без моторчето“, категорична е Фатме.
„Никак не ми беше трудно да подкарам машината. Синът ми обясни как да я управлявам, как да тръгвам и спирам и се научих да го карам на ливадата до вилата. Падала съм няколко пъти в началото, но не съм се наранявала сериозно. Голяма тръпка ми е, но не карам бързо. Сега мога да отида с него навсякъде”, твърди пенсионерката.
Возилото й върши по-добра работа от кон – на него родопчанката товари найлони, вили и стъргачи за сеното. Според полицията липсата на шофьорска книжка не е проблем, тъй като пенсионерката шофира само по черни пътища и ливади, където няма други участници в движението.
В смолянското село Търън всички се радват на баба Фатме.
„Гордост ни е и атракция“, отсича кметът Явор Говедаров.
Той обяснява, че в селото вече има над 40 мотопеда и десетина мощни мотоциклета от по-висок клас.
„За едно родопско село това никак не е малко, а и тенденцията е трайна, все повече хора предпочитат да се возят на две гуми“, обяснява новата мода в селото кметът, който е начело на рокерското село над три десетилетия.
Самият Явор Говедаров обикаля населеното място и махалите покрай него с 50-кубиков италиански мотор „Пиаджо“.

 

Spread the love