Братя Галеви:Кадрували сме в министерството!? Това е несериозно – двама братя от село да кадруват горе!

Filed under: Искам думата,Последни |

Случаят със срещата с министъра е политическа сглобка – някои си постигат политическите цели на гърба на други хора, смятат „братята”

 

Годината е 2008-а

 231-10-01-Galevi-226

Допреди няколко месеца малко хора извън Дупница бяха чували за двамата бизнесмени. Те обаче влязоха в светлините на прожекторите, когато се срещнаха с тогавашния вътрешен министър Румен Петков, за да му предадат важна информация. Посредник на срещата беше бившата барета Алексей Петров, който се оказа секретен сътрудник на българското ФБР. Румен Петков беше атакуван и си замина заради тази среща с оперативно интересните лица Братя Галеви. Имената им се въртяха в медиите, вътрешната комисия и парламента като производители на синтетични наркотици. Логичният завършек на целия скандал беше оставката на министъра на вътрешните работи. Алексей Петров вече официално работи в ДАНС, а Братя Галеви си живеят в Дупница, правят ремонт на училища и казват, че никога повече няма да подадат важна за държавата информация. След като Пламен Галев и Ангел Христов станаха част от политическия живот или поне причина за някои промени в него, в интервю те коментираха политиците и политиката. Двамата дадоха и отговор на въпроса какво е това, което ги свързва повече от братя. Ангел Христов каза за партньора си Пламен Галев следното: „Лидер. Аз съм човек, който се съобразява с дисциплината и съм му повярвал, защото е човек лидер, на когото мога да имам доверие изцяло, без да се притеснявам. Обсъждаме нещата заедно. Когато сме на различни мнения, вземам неговото мнение, защото знам, че няма да ме подведе.”Пламен Галев пък характеризира приятеля си по следния начин: „Сериозен. Има много точна преценка за хора. Никога не е прибързал. Аз съм по-емоционален. Той има много точна преценка.”

231-10-01-Gen.Atanasov 231-10-01-M.Mikov

– Мина повече от месец от скандала с Румен Петков. Сега, като се връщате назад, съжалявате ли за тази среща?

Галев: Не. Единственото, което ни учудва, е защо не можа да се защити министърът. Министърът можеше да се защити прекрасно. Защото по наша информация разработката е била с псевдонима Бизнесмените и лично ген. Танов – по негово време е приключена – е подписал, че в разработката няма данни за извършено престъпление срещу нас и няма данни за съпричастност към търговия или продажба на наркотици. И министърът, ако се беше защитил правилно, можеше да каже, както ние искахме от ген. Танов. Нека да кажат, защото не им прави чест. И на Минчо Спасов – или не се е запознал с разработката и ги говори наизуст тези неща. Вътре много ясно е написано, но ако го бяха казали, излиза, че ние не сме никакви оперативно интересни лица и министърът не се е срещал с престъпници. Можеше да се защити и нямаше да има скандал. Лично Танов много добре знае, вижте го колко е долен, големият български генерал, знае, че е така, той го е подписал, и въпреки това най-нагло говори.

231-10-01-Mincho Spasov 231-10-01-rumen-petkov

Срещу вас е имало разработка – „Бизнесмени”, и генерал Танов като шеф на ГДБОП е подписал, че няма данни…

Галев: Танов е подписал справката за прекратяване и много ясно вътре е казано, че мотивът да се прекрати справката е, че няма данни за престъпление. Нека да каже, че не е така. Вижте колко са двулични всички политици.

– Кои всички?

Галев: Всичките, които бяха в комисията. Ако Танов ги е заблудил, да се викнат и нека да видят, но никой не го казваше това, защото по този начин Румен Петков ставаше невинен – той с кого се е срещал, с някакви хора.

– За какво потърсихте среща с министъра?

Галев: Получихме информация, която считахме за важна и сме я казали на министъра.

Христов: Споделихме първо информацията с Алексей. Според него беше най-добре информацията да се предаде на най-високо ниво.

Галев: Лично на министъра.

Христов: Вижте, нещата как се развиха след това. Считаме, че е бил прав Алексей. Защото щеше да се изнесе и поводът за тази среща, която се проведе, което е несериозно. Един генерал става мъж със самочувствие на голям оперативен работник и започват да бият тъпана. Не става така.

– Достатъчно сериозна ли беше тази информация, която вие му дадохте. Сега виждате ли да има развитие по нея?

Галев: Това не можем да го коментираме сега. Ние каквото е било, сме го казали. Не сме като тези смешни генерали – Танов и Атанасов, да си говорят. Това са сериозни неща и човек, който се има за някакъв професионалист, не бива да ги коментира в медиите, да ги вади в медиите и да постига свои цели. Явно им е свършил работа, защото това беше техният коментар – че информацията е била достатъчно сериозна, за да вземат отношение по нея.

– Срещата беше ли документирана? Изписа се много и за това.

Галев: Според нас би трябвало да е била. Къде са записите, е друг въпрос. Ние не вярваме, че министърът няма да документира срещата и ще дойде така. И когато сме правили срещата, сме били спокойни от това нещо. Все пак ние сме бивши служители, знаем ги тези неща.

Христов: Ако бяхме ние, щяхме да я документираме. Дали е била, или не…

– Следите ли какво се случва сега – структурните реформи, уволненията, назначенията?

Галев: Следим, но това не е наша работа. Новият министър си ги взема тези решения – кои назначава, кои не назначава.

Христов: Имаше коментар, че Братя Галеви кадруват в министерството. Несериозно е – двама братя от село да кадруват в министерството.

– Как ще коментирате новия министър?

Галев: Много е рано да се коментира. Това, че слага някакви хора – нормално е – идва нов министър, слага нови хора. Не можем да кажем какви са му мислите, какво иска да направи.

– Ако имате някаква важна информация, бихте ли го потърсили?

Галев: Никога повече. Никого. И те ще патят от това нещо всички държавници. Дали ще бъде министър Петков, Миков, Атанасов, или някой друг, никога повече.

– Обидени ли се чувствате?

Галев: Ако сте на наше място, как ще се чувствате. Те си постигат политическите цели на гърба на други хора.

Христов: Това, че е политическа сглобка, ни стана ясно оттам, че знаят, че има разработка, не докладват тогава, визирам ген. Танов. По това време тече някаква разработка срещу нас, дали ще се окаже, че има някакъв състав на престъпления, или няма, това във времето ще се установи. Но когато е срещата – ние сме оперативно интересни лица. Защо той не стана да каже на прокурора тези лица са оперативно интересни, министърът прави среща с тях, какво беше на тази среща. Въпреки че съм сигурен, че той е запознат и знае темата на срещата.

Галев: Това не им прави чест. И затова ще си останат винаги такива мижитурки. И когато дойде удобното време, министърът се среща с двама престъпници.

Христов: Обаче се оказва, че не сме престъпници, защото няма състав на престъпление.

Галев: Танов го е знаел това. Дори когато го изнася след две години, той го е знаел, той лично е подписал тази разработка да спре. Като беше против и ние сме такива, защо подписа да спре. Нека да обясни на обществото.

– Чувствате ли се използвани?

Галев: Не. Така сме мислили тогава. Аз казах, сега каквото и да мине, ще си мълчим.

– Това, което казвате, е много страшно?

Галев: Не сме само ние така. С нашите имена се занимават, но има много хора, които каквото и да чуят, ще кажат утре, като отида, да ни разтягат по медиите и да си мият ръцете. На тези ли хора да им казваш нещо.

Христов: Алексей е човек с авторитет и с опит, той е бил служител на поделението за борба с терора, не е случаен човек. Той може да се защити, каквото и да стане на тази среща, каквото и да е следващото развитие. Но представете си даваме информация на човек, който е от банковия сектор, човек, който си ходи с папката, обикновен човек. Този човек как ще се чувства на мястото на Алексей, като го осветлят, че е такъв.

Галев: Не е станало нещо, не са извадили някаква информация.

Христов: Ако това касаеше икономиката и друг човек присъства на срещата, не само министърът и Алексей, другият човек как ще се чувства?

– Вие не вярвате в държавата ли?

Галев: Не вярваме в хората. Просто тези хора не са за там и никой сега не може да ни обори. Според вас ген. Танов става ли за шеф на НСБОП – човек, който вади това, което е научил служебно като генерал. И я използва, за да се прави на някакъв. Другият смешник – Атанасов, може ли такова нещо? Той нали казваше, че тук някъде се прави, отивай веднага и казвай къде какво се прави. Не само по медиите да ходи и такива половинчати неща. В ДЕА имало досие за нас. Заявявам най-категорично, ако ДЕА (Американската служба за борба с наркотиците) показва на Атанасов какво става, трябва да закрият и ДЕА. Проверете в ДЕА, тези двамата имат досие там. Това казва Атанасов. Но да не се изказва неподготвен. ДЕА да не му е тук – НСБОП или някоя друга смешна българска служба.

Христов: От ДЕА не мятат папки през прозорците, за да знае той какво става в ДЕА.

Галев: Ако Атанасов започне да научава тайните на ДЕА, тази служба директно трябва да затваря.

– Казвате, че и други хора като вас вече няма да дават информация, ако е достатъчно важна. Как се променят правилата на играта?

Галев: Просто си става каквото има да си става. Те искат да се борят с някаква престъпност или с някакви явления, някакви събития. Как да се борят, те ще отгатват ли българските служби, или трябва да има навсякъде очи и уши. Това, да подслушваш телефони, не значи, че научаваш нещо. Виж, че хората ходят с по десет телефона. Един от начините е точно такъв – те трябва да имат хора насам-натам. И друг някой,ако чуе нещо, как си представяте, че ще работи. Българските служби са тотално осакатени. Не да се правят промени, всичко е съсипано. Никой не иска да помага на българските служби. И не иска да им помага, защото информацията, която получават различните генерали, започват да я ползват не в интерес на държавата, а в политически интерес. Просто си гонят свои цели и отиват и казват на някого „Добър ден, виж какво има за теб”. Или в утрешния ден, когато е удобно, в някои медии излиза генерал Атанасов или Танов и казва „Вижте тук какво имам“, без да му пука какво ще се получи. Затова нямаме служби. Докато не се осъзнаят тези хора, няма да има ефективна борба. Не мерки да взимат, каквито мерки и да взимат. Каквито и реформи да си правят. Те в момента боядисват стените – ти ще си тука, аз съм тук, ти там. И какво?

Христов: Старият казионен принцип: всичко мокро е чисто и всичко боядисано е ново. Не става така.

Галев: Отговорността е тяхна.

Христов: Може би са намерили точната формула. Ако са я намерили, резултати не бива да се очакват по-рано от 6 до 8 месеца. Докато мине една разработка, да се вземе отношение по нея.

 

Следва

 

 

Снимки:

1 Пламен Галев и Ангел Христов

2 Ген. Атанас Атанасов

3 Михаил Миков

4 Минчо Спасов

5 Румен Петков

 

 

Spread the love