Вкусни гозби, песни и танци събраха десетки на Празника на кестена в Брежани, домозетят Мауро направи дегустация по италиански, баба Райна приготви баклава

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Общинският кмет Апостол Апостолов каза, че общинското ръководство иска да направи препитание отглеждането на кестените

233-05-01

Кулинарни изкушения, музика, танци и народно веселие оцветиха Петия празник на брежанския кестен. Десетки се събраха на площада в Брежани да почетат вкусния плод.

Програмата предложи дегустация на печени брежански кестени по италиански, приготвени от италианеца Мауро, който е брежански зет. 9-годишният му син пък показа технологията на печене на брежанския кестен.

233-05-01  3

На кулинарната изложба, подредена на дълга трапеза, вниманието привлякоха повече и по-малко познати традиционни ястия, на които и кестенът придава неповторим вкус. Не липсваха и уханни домашни баници,питки, сладкиши, както и вкусни гозби на гостите от Македония. Най-много ястия бе приготвила баба Райна – баклава, тиквеник, бухтички, баница, сладки, като във всички тях е включила сладкия брежански кестен. Баба Райна сподели, че с кестените могат да се приготвят най-различни ястия, в зависимост от предпочитанията. Те дори могат да се използват и за приготвянето на печен заек.

„Едно време кестените са били основна храна за хората. А сега ние се опитваме да запазим традицията и да я предадем на децата си”, каза баба Райна.

233-05-01  4

Баба Катя пък бе категорична, че брежанският кестен е най-сладкият и ароматен кестен.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов поздрави всички гости и жители на Брежани. „Всички празници в общината ги чакаме с нетърпение. Като общинско ръководство сме длъжни да подкрепяме традиционните празници и ще продължаваме да ги подкрепяме. Но като основна цел сега си поставяме да направим кестените нещо, което да дава препитание на хората в общината”, каза Апостол Апостолов.

Кметът на селото Благой Стефанов също приветства гостите и жителите. Той каза, че първите 50 декара общинска земя вече са отдадени на сдружение „Хора и традиции” и това ще бъдат нови кестенови насаждения. Румяна Панова, председател сдружение „Хора и традиции”, благодари на селото, че с усилията на хората празникът става традиция.

И тази година Празникът на брежанския кестен е организиран от сдружение „Хора и традиции“, кметството в Брежани, читалище „Христо Ботев“ и с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, чийто екип неизменно присъства и подкрепя празника.

Spread the love