10 казана курбан хапнаха стотици съборяни на храмов празник в безлюдното село Тросково

Filed under: Благоевград |

233-06-04  42

10 казана вкусен курбан хапнаха миряните на традиционен събор в местността Черква в землището на симитлийското село Тросково. Съборът се провежда всяка година в навечерието на църковния празник Св. Петка. Селото днес наброява само 49 души, но на събора идват поне 20 пъти повече. Стотици се събраха на поляните край храма, наречен на „Св. Петка Българска”. Дълги трапези обградиха църквата, която вече е готова. Храм тук е съществувал още в древността. При разкопките в основите на стария храм са намерени остатъци от глинени съдове, които датират от периода на Иван Асен II.

От 2007 г. по идея на братята Стоян и Тодор Траянови започва строежът на новата църква. Строителството става с доброволен труд от двамата братя и с помощта на граждани на община Симитли и кмета Апостол Апостолов. По заръка на дядо Натанаил, преддверието (притворът) ще се ползва и за часове по вероучение.

Вчера на храма бе поставена и камбана, дарена от Евгени Траянов, син на Стоян Траянов, един от братята, по чиято инициатива е построен храмът.

”Ще идваме с вяра и благодарност към тези добри хора, които построиха прекрасния храм и запазиха традициите и духа жив”, казват местните.

Даровете от миряни, оставени в храма, бяха разпродадени на търг. С парите всеки даде още малко надежда за изографисването на храма. Само иконостасът липсва в църквата в Тросково.

Spread the love