Преговорите за съставяне на правителство свършиха на 182-рата минута!

Filed under: България |

Цецка Цачева: Няма да правим правителство на малцинството с ДПС! Алиосман Имамов: ГЕРБ да гарантира, че няма да участва в анти-ДПС управление

 Менда Стоянова: С Движението за права и свободи се оказа, че имаме повече общи неща, в 12 от 18 теми имаме пълно единомислие

 

235-18-01-a1fe8bce101c3b27bdfd1b951e2673fd

Удовлетворени сме от искреността, с която двата екипа водиха диалога. Много ясно заявихме от двете страни общите неща, които ни сближават, и онези различия, които дават възможност на ПП ГЕРБ да не приеме подкрепата, която ДПС предложи на партията ни да съставим правителство на малцинството.

Това каза ръководителката на групата за преговори на ГЕРБ Цецка Цачева, след като представителките на партията на Бойко Борисов приключиха 3-часовите си преговори с работната група на ДПС.

„С група от 84-ма народни представители няма как да се очаква стабилно управление“, допълни Цачева.

Другата дама от ГЕРБ – Менда Стоянова, обяви, че след преглед на програмите и политическите платформи на двете партии се е оказало, че има голямо припокриване. „По 12 от разгледаните 18 приоритета имаме пълно съвпадение с ДПС, по шест имаме принципно съвпадение с различия в детайлите, но това са теми, по които разговорите могат да продължат“, обясни Стоянова. „Диалогът между политическите сили може да се осъществява дори между партии, които не участват в едно управление“. Така от своя страна Румяна Бъчварова обясни, че е отговорила на въпрос на Алиосман Имамов, когато той я е попитал защо при положение че ГЕРБ вече е заявил, че не иска да управлява с ДПС, все пак партията е поканена на разговори. Бъчварова бе категорична, че ГЕРБ не иска да управлява с правителство на малцинството и че иска кабинетът да има ясни политически платформа и профил.

Тя обясни, че решението ГЕРБ да не приеме създаването на кабинет на малцинството с подкрепата на ДПС е взето заради предисторията на отношенията между двете партии.

„Въпреки сходството между политическите ни платформи, не можем да разберем защо ДПС застана на позиция да участва в една откровена анти-ГЕРБ коалиция, която направи възможно управлението на правителството „Орешарски”. Най-доброто е ДПС да получи една пауза в управлението. Решението ни е, да не продължаваме разговорите за съставяне на съвместно правителство, но да запазим диалога между двете партии“, каза Бъчварова.

„Категорично отричаме възможността да създаваме коалиция анти-ДПС“, допълни Бъчварова.

Алиосман Имамов заяви, че днес не са се провели консултации или преговори, а разговорите. Той обяви, че ДПС се притеснява, че е възможно начинът, по който то е изолирано, да рефлектира върху нагнетяване на етническото напрежение в страната. „Бихме желали ГЕРБ да даде силни доказателства, че няма да провокира и да участва в анти-ДПС управление или коалиция“, каза Имамов.

„Пред нас имаше два изхода – да подкрепим кабинет на малцинството или да отиваме на предсрочни избори. Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото няма такова политическо животно“. Това каза от своя страна Йордан Цонев.

Категорично няма да подкрепим кабинет, в който участват националистически партии, допълни Цонев. „Защо участвахме в анти-ГЕРБ коалиция през 2013 г? Тогава не бяхме съгласни с авторитарните методи на упражняване на власт, използването на системите за сигурност, МВР. Сега ситуацията в страната е различна. И ние първи тръгнахме към модел на политическа стабилност, предизвиквайки тези предсрочни избори“, каза още Цонев.

 

Spread the love