Най-накрая добра новина за КТБ! Финансовият министър Румен Порожанов: Вложителите на банката ще получат пари, а не облигации!

Filed under: България |

236-17-01-0700923001408531957_55000_600x458

Вложителите на КТБ няма да получат облигации вместо парите си.Това успокои служебният финансов министър Румен Порожанов след заседание на Министерския съвет. Подобно нещо никога не е било обсъжано в Министерството на финансите, категоричен бе ковчежник №1.

Изказването му дойде, след като по-рано гръмна скандален сценарий, според който хората с гарантирани влогове (до 100 хиляди евро) в закъсалата банка може изобщо да не си видят спестяванията, а да получат ценни книжа вместо тях.

Бих искал категорично да заявя по повод появилите се мнения, че някой изготвял законопроект за изплащане с облигации на гарантирани депозити от КТБ, че подобно нещо във финансовото министерство не само, че не е помислено, но не е писано каквото и да е като някакъв вариант, заяви финансовият министър Румен Порожанов.

Той добави, че ако е коментирана темата, тя е коментирана дотолкова, доколкото в Гаранционния фонд има един недостиг от 1,6 млрд. за изплащането на гарантираните депозити и опцията този ресурс да е в два варианта. Единият е чрез тяхна облигационна емисия, която да осигури ликвидност на фонда, гарантирана от държавата. Другият е този ресурс да се осигури чрез ликвидна подкрепа от държавата. И при единия, и при другия правителството се нуждае от законодателна санкция.

Законът за гарантиране на влоговете ще бъде синхронизиран, така че да се избегнат тези опции за ненавременно плащане, предвиждащи самия режим по особен надзор, уточни Порожанов по темата за КТБ..

Румен Порожанов каза, че е била разгледана днес позицията за наказателната процедура на ЕК, която ще изпрати в Брюксел до края на деня. Законът за гарантиране на влоговете ще бъде синхронизиран, така че да се избегнат тези опции за ненавременно плащане, предвиждащи самия режим по особен надзор, каза министърът. При установяването на неплатежоспособност, независимо от това дали е в ликвидация или не, трябва да има достъп до депозитите. Законопроектът в момента е в работна фаза, той ще бъде изпратен в комисията до 30 октомври, след което в началото на ноември ще бъде внесен за одобрение от Министерския съвет, а после ще отиде в Народното събрание.

 

Разликите между европейската директива и нашия закон

 

Директива 94/19/ЕО на практика е родителят на Директива 2014/49/EC. Точно в Директива 2014/49/EC се посочва следното – „Компетентните органи установяват това (бел. ред. – състоянието на кредитната институция) колкото е възможно по-скоро и във всеки случай не по-късно от пет работни дни след като са се уверили за първи път, че дадена кредитна институция не е изплатила депозити, които са дължими и изискуеми“. В Закона за гарантиране на влоговете в България обаче е посочено, че изплащането започва след отнемане на лиценза на кредитната институция – а лицензът на КТБ все още не е отнет. Факт е, че Директива 2014/49/EC трябва да бъде въведена изцяло в националните законодателства на държавите – членки на ЕС, включително България, до 31 май, 2016 година (член 20, „Транспониране”).

Според промяна на чл. 10 в Директива 2014/49/EC от 11 март 2009 година срокът за започване на изплащане на влогове до 100 хил. евро е 20 работни дни от датата на установяването на невъзможността на дадена кредитна институция да изплати депозити, които са дължими или изискуеми (чл. 10, параграф 1). При изключителни обстоятелства дадена схема за гарантиране на депозити може да се обърне към компетентните органи за удължаване на срока. Такова удължаване не надвишава 10 работни дни, подчертава европейската директива.

Spread the love