На вниманието на кмета Атанас Кабитов; 30 семейства в кв. „Еленово” 7 г. чакат асфалт за разнебитената си улица, Горги Мазнев, Таня Найденова, Мая Петрова: Пускахме жалби, на никой не му пука, след дъжд се давим в кал, в Камбоджа живеят по-добре от нас

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Експерти в община Благоевград: Улицата не е от най-проблемните, има други с по-сериозни проблеми

236-06-01  P1210252

Над 30 семейства от квартал „Еленово” в Благоевград седем години живеят в мъчителното очакване на това улицата пред жилищната им кооперация да бъде асфалтирана. Разтревожени, те потърсиха редакцията на в. „Вяра” с молба да помогнем за по-бързото решаване на проблема им.

236-06-01  P1210255 copy

Хората са изгубили надежда, че нещо ще се промени, въпреки това обаче не се отказват да търсят начин. „Става въпрос да бъде асфалтирана улица с дължина от прибилзително 1 км. Това направо е абсурдно и смешно. В кой век живеем, защо не можем да се чувстваме като бели хора?”, възмущават се живеещите на ул. „Хвойна” №5 в един от най-големите квартали в Благоевград. „Къде ли не ходихме да се оплакваме, какви ли не жалби депозирахме в общинската администрация и нищо – отговор няма.

236-06-01  P1210260

Вече имаме подадени две жалби от 2012 и 2013 година, преди дни ни казаха да подадем трета такава за по-сигурно, тъй като първите две били някъде сложени и трудно биха могли да се открият”, каза пред наш репортер един от потърпевшите – Георги Мазнев. „Лично разговарях с Румен Еленков от общината в Благоевград, той всъщност ме посъветва да депозираме третата жалба, за по-сигурно. Е, няма оправия, не става така, не се живее по този начин”, допълни той. Майки на малки деца пък шеговито подхвърлят, че след дъжд положението с улицата е като в „Сървайвър”.

236-06-01  P1210263

„Няма никаква разлика”, казва Бойка, служителка в магазин, намиращ се в иначе модерната жилищна кооперация. „Падне ли дъжд, слагаме ботуши, за да пресечем, то не се върви при сухо време, а какво остава при дъжд. Направо пълна излагация”, категорична е младата дама. Думите й са подкрепени и от нейната приятелка Миглена, която пък твърди, че дори в Камбоджа улиците за живеене са по-добри от тази пред домовете им. Магазинерката в хранителен магазин на улица „Хвойна” № 5 Таня Найденова е повече от възмутена. „Работя и живея тук от 7 години. Положението е непоправимо, никой не го е нито грижа, нито еня.

236-06-01 P1210258

Хората от жиилщната кооперация на ръце сами пренасят и заравят дупките по улицата, ей така на добра воля. Аз лично също съм го правила, но дали това е наша работа? Изгубих клиенти, тъй като не могат да стигнат до магазина, защото по улицата трудно се върви, а при дъжд знам, че денят ми е изгубен, тъй като няма кой да влезе. И да иска, не може да пресече от едната до другата страна”, казва Таня. Репортерска проверка по случая на наш екип на място установи, че в действителност улицата се нуждае от поправка. Докато бяхме там, попаднахме на майки с бебешки колички, които си помагаха взаимно, за да вървят.

68-05-01  Kambitov copy

А товарните автомобили, които зареждат със стока магазините на улицата, едвам стигаха до тях. „Сами не излизаме, няма как да се справим, ако не дай си боже колелото на количката заседне в някоя от дупките”, каза Мая Петрова, майка на 5-месечно бебе. Освен всичко останало на улицата няма и осветление, довериха ни живеещите там. Хората обаче са се примирили, надяват се само на асфалтиране. Потърсени за ковментар по темата, от пресцентъра на общината в Благоевград казаха: „Тази улица заедно с още няколко такива първо трябва да се проектира. След това да се гласува на сесия от общинските съветници в града и ако бъде одобрена от тях, едва тогава ще се включи в инвестиционната порграма на община Благоевград. Това едва ли би могло да стане до края на тази година, но догодина най-вероятно ще се случи. В Благоевград има улици в много по-окаяно и тежко състояние от тази, първо те трябва да се оправят”, категорични са от пресцентъра.

Снимките:

1 и 3 – Майките с колички в квартала едвам вървят по улицата.

2  Таня Найденова казва, че при дъжд клиенти в магазина й няма.

4 Георги Мазнев

5  За да стигнат, където са тръгнали, хората заобикалят дупките дори при сухо време.

6 Атанас Камбитов

 

 

 

 

Spread the love