Нестабилно правителство е по-лош сценарий от нови избори, сочи анализ на Института за дясна политика

Filed under: България |

239-18-03-Toma Bikov

Към момента, ако бъде съставено нестабилно управление, рискът пред България ще бъде по-голям, отколкото ако се отиде на нови предсрочни избори през януари-февруари 2015 г., показва анализът „България след предсрочните парламентарни избори“ на Института за дясна политика, който беше представен вчера на пресконференция в Пресклуба на БТА.

Към съставяне на правителство трябва да се премине само при пълен консенсус върху приоритетите на бъдещото управление и осигурена стабилна парламентарна подкрепа, която да не включва партиите вляво и партиите, подкрепяли кабинета „Орешарски“, смятат от института.

Има заплаха един кабинет, направен в момента, да се превърне не в правителство на стабилността и реформите, а в правителство на безвремието и на компромиса, коментира Петър Николов, председател на института.

Тома Биков отбеляза, че предсрочни избори през януари-февруари 2015 г. не са най-лошият сценарий, а най-лошият сценарий би бил правителство, което създава усещане, че може да падне всеки момент.

Според него не е вярна тезата, че резултатите от изборите ще се повторят. Анализът ни сочи, че от 44-тото НС биха изпаднали поне три формации, коментира Биков. Според него едни такива избори биха могли да стабилизират политическата обстановка и да консолидират двата блока – левия и десния.

При осемпартиен парламент управление, което извършва тежки реформи, е практически невъзможно, защото се изисква по-сериозна монолитност. Най-сериозното постижение на един такъв кабинет би било да осигури политическа стабилност в рамките на мандата, коментира той.

Основният проблем в момента е невъзможността на парламента да произведе управление, посочи той и допълни, че това е вторият такъв парламент. Въпросът с излъчването на управление става все по-тежък и би могъл да има две решения – през избирателната система чрез засилване на мажоритарния елемент, а вторият, по-радикален – чрез дебат за промяна на Конституцията и преминаване от парламентарно към президентско управление, смята Биков. Той призова партиите да не създават свръхочаквания.

От института призовават да не се прави правителство на всяка цена и да не се страхуваме от призрака на нови избори. Според анализаторите, ако се стигне до разпускане на парламента, преди това трябва да се приеме с политически консенсус актуализация на бюджета и да се направят промени в Изборния кодекс, като се замени сегашната система за разпределение на мандатите с метода „Д`Онт”.

 

Снимка:

Тома Биков

 

Spread the love