Турските студенти сред най-оборотните в Благоевград, брокерите на недвижими имоти във възторг от тях, плащат по 200 евро наем за двустаен

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

20-годишният Мехмет Алтън: Най-много в Благоевград ми харесва нощният живот, и тук, както в Истанбул е пълно с  барове и заведения, музиката е като турската

241-08-01  369589_n

Студенти от Турция наeмат най-скъпите и луксозни квартири в Благоевград. Това сочат данните на брокери в агенциите за недвижими имоти в областния център. Те обясняват, че традиционно студентите от ЮЗУ са основните наематели в града, но различното тази година е увеличеният интерес на студенти от Турция.

„Младежите от южната ни съседка са тези, които търсят по-скъпите имоти и раздвижват пазара. Българските студенти отделят средно около 250 лева за двустаен апартамент в квартал „Освобождение”, най-близкия до Първи корпус на университета, докато турските студенти търсят съвсем нови квартири и плащат около 200 евро”, уточняват брокерите.

241-08-01 _n

Първокурсникът от ЮЗУ Мехмет Алтън е сред многото турски студенти, които не жалят средства за комфорт и спокойствие. 20- годишният младеж е от Истанабул, решава да завърши висше образование в Благоевград напълно случайно. Пред наш репортер той казва, че избрал да учи в България, тъй като повечето му приятели от Истанбул учат тук. „Благоевград много ми харесва”, споделя Мехмет. „Тук е много хубаво да се живее и учи. Харесват ми колегите, имам вече много приятели. Моите близки от Турция също са тук, с още двама от тях делим един апартамент, който се намира до университета. Лекциите ми са предимно в Първи корпус, а жилището ми е много близко до него, ставам и за минути вече съм в залата за лекции”, отбелязва младежът. „Най-много обаче ми харесва нощният живот в Благоевград. И тук, както в Истанбул, е пълно с барове и заведения, музиката по звучене е много близка до нашата – турска. Кухнята също е превъзходна, направо съм възхитен. Мечтата ми е да се оженя за българка, тъй като жените в България са много красиви”, споделя чистосърдечно Мехмет. „За разлика от уневерситетите в Турция тук образованието е много по-евтино. Родителите ми са обикновени работинци, баща ми работи в автокъща в Истанбул, майка ми е у дома, гледа по-малките ми брат и сестра. Те са родом от Кърджали, в Турция обаче са преселници от години. Аз съм роден в България, брат ми и сестра ми – в Турция”, доверява той.

Брокерите отбелязат, че до миналата година студентите са търсели по-евтини квартири в централната част, докато тази година предпочитат наеми в непосредствена близост до университета – кварталите „Запад” и „Освобождение”. Намаляват запитванията и на студентите от Американския университет, като главно руснаците са тези, които проявяват интерес.

Снимките:

1 Мехмет Алтън с приятели в нощно заведение в Багоевград

2 Мехмет Алтън

 

Spread the love

Коментар за: Турските студенти сред най-оборотните в Благоевград, брокерите на недвижими имоти във възторг от тях, плащат по 200 евро наем за двустаен

  1. Скъпи “ журналисти “ от вестник „Вяра“ , много хубава статия! Обаче има един малък проблем , нито съм Мехмед нечий си , нито съм от Турция , нито сте ми зимали интервю!!! Ако не искате да се съдим , ще ви помоля да махнете моите снимки от тая глупост , където сте я писали !!!!!!!!!

    xxxxx
    2014/октомври/22 at 11:35 AM