Кметът Емил Илиев преряза лентата на новия музей за 370 000 лв. в Струмяни, подредиха изложба със сечивата на първите земеделци от 5700 г. пр. Хр.

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

243-07-01  IMG_1309[1] copy

Кметът Емил Илиев и археоложката Малгожата Гребска прерязаха лентата на новата сграда на музея в Струмяни. Събитието бе част от програмата на започващия международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“.

243-07-01 IMG_1291[1] copy

Сградата е реновирана и пригодена за музей по Програмата за развитие на селските района 2007 -2013, мярка 313 – Насърчаване на туристическите дейности“ по проект „Създаване на посетителски център за представяне и експониране на местното природно и културно наследство в община Струмяни” на обща стойност 370 000,00 лв. без ДДС, а изпълнител на строително-монтажните работи е софийската фирма „Техно строй – България“ ЕООД. Предстои подреждането на експонатите по епохи и категории. Изложбата е посветена на 10 години от началото на археологическите проучвания на раннонеолитното селище Илинденци, Масовец. Селището е основано от първите земеделци, появили се в региона около 5700 г. пр. Христа и е уникално по много причини. Изложбата се състои от две части: археологически изложба с оригинални материали, намерени по време на проучванията и фотоизложба на художничката Лора Пармакова с интересни моменти от разкопки, проведени през 2013 г. Археологическата изложба съдържа 270 бр. артефакти, подредени в 9 витрини и 4 постера. Представени са сечива от камък, кост и глина, накити и амулети, култови фигурки хот глина и мрамор, съдове – цели и фрагментирани, фрагменти от стенни мазилки с отпечатъци на дървени греди, ръчна мелница и глинено корито, в което беше сложена. Постерите съдържат интересна информация за появата на първите земеделци в региона. На официалното откриване присъстваха класове от СОУ – с. Микрево, граждани и гости.

 

Spread the love