Следващото Audi A8 няма да се нуждае от шофьор

Filed under: Свят |

Автомобилът ще има премиера през 2016 г.
243-20-02-0000242983-article2
Германската компания Audi ще създаде напълно автономна версия на следващото поколение A8. Автомобилът ще може да се придвижва напълно самостоятелно, без намесата на шофьор.
Автономният Audi A8, за който се спекулира от началото на годината, бе потвърден лично от Щефан Мозер, ръководител на отдела за нови продукти и телекомуникации в Audi. Пред изданието Motoring той заяви, че компанията му има за цел да пусне на пазара първата напълно автономна кола, като това ще бъде следващото поколение на флагмана А8.
„Системата за безпилотно придвижване е много по-добра от човека. Тя не провежда телефонни разговори, нито пък се заглежда по хубави момичета. Технологията е винаги нащрек“, заяви Мозер.
Новината идва само няколко дни след представения от Audi безпилотен прототип RS7. Автомобилът направи пълна обиколка на пистата „Хокенхайм”, като записа време от 2 минути и 10 секунди.
Серийният безпилотен Audi A8 ще използва подобна технология с камери, лазери и сензори, но тя ще бъде допълнително усъвършенствана. Автомобилът трябва да бъде способен на автономно придвижване не само на затворена писта, но и в трафика на големия град, уточни Стефан Мозер.
Следващото Audi A8 ще бъде представено в края на 2016 година, а продажбите му ще стартират в началото на 2017 г. Към момента няма яснота дали безпилотната версия ще бъде налична по същото време.

Spread the love