Свлачище блокира движението за Банско, светофарна уредба ще регулира колите при 15-и км от път ІІ-19 Симитли – Разлог

Filed under: Актуално от днес,Банско,Благоевград |

Областният управител Д. Димитров: При ново активиране на свлачището спират тежкотоварните коли през Предел

244-03-01 stena 11 copy

Пътят за Банско пропадна, след като се срути напълно подпорна стена на шосето. Свлачището стана вчера към 9:30 часа в района на 15-ия километър на прохода Предел след Симитли. Откъсната е част от лентата на пътното платно. За късмет няма жертви или пострадали. Движението в района се пренасочваше само в едната лента, трафикът бе силно затруднен. Екипи на Областно пътно управление начело с директора Христо Атанасовски, както и на пътноподдържащата фирма бяха на засегнатото място. Обласният управител Д. Димитров обяви, че при наличие на ново активиране на свлачището движението на тежкотоварни автомобили през прохода Предел за град Банско ще бъде спряно.

Стената е била каменна, строена през 60-те години на миналия век. При рехабилитацията на пътя преди няколко години е надстроена с 1 метър бетон, без да бъде усилена каменната основа отдолу.Според инженерите от Областно пътно управление няколко са факторите, довели до рухване на стената, като основните са възрастта й, както и големият трафик по пътя за Банско.

244-03-01 dimitrov3

По въпросната подпорна стена се бяха появили цепнатини още преди няколко дни. Благодарение на превантивните мерки, които бяха взети и движението в продължение на 50-ина метра се осъществяваше само в едната лента, не се стигна до пътен инцидент.

Строежът на нова подпорна стена започва възможно най-скоро, като никой от Областно пътно управление не се ангажира с краен срок. За ремонта на отсечката са нужни около 600 хил. лева, а само за укрепването на подпорната стена – поне 200 хил. лева. Специалистите обаче са категорични, че пари за ремонт на важната пътна артерия ще се намерят.

От АПИ съобщиха, че със светофарна уредба ще се регулира движението при проблемния участък – 15-и км от път ІІ-19 Симитли – Разлог в близост до село Градево. Алтернативните маршрути до Банско през предстоящите почивни дни са път II-84 Велинград – Юндола и път III-842 Белово – Юндола. За неотложните разходи – минимум от 200 хил. лв., които трябва да бъдат осигурени на АПИ, е уведомено и Министерството на финансите. За цялостното укрепване и ремонтиране на участъка ще са необходимо около 600 хил. лв. Към днешна дата агенцията не разполага със средства за извършване на ремонтни дейности. Очаква се с проекта за актуализация на държавния бюджет, приет от служебното правителството, и който предстои да се разгледа от 43-ото народно събрание, да бъдат осигурени около 15 млн. лв. за изкърпване на настилките, обновяване на маркировката и подготовка на републиканските пътища за предстоящата зима, казаха още от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Снимките:

1Огромно парче от пътното платно се откъсна и падна в реката по ската.

2 Д. Димитров

 

 

..

 

 

Spread the love