Лидерката на християндемократите състави списък с истините и лъжите в РБ: Ирина Репуц: Срамувам се, това не е реформаторски, а реформистки блок, само на нас не се даде нито едно избираемо място в листа

Filed under: Актуално от днес,Дупница,Кюстендил |

 Във фейсбук я разкритикуваха Николай Мавродиев: Нереализирано депутатско място и субсидията май са ви проблем, тези лъжи и истини са ви били известни и преди

Бойко Стефанов: Знаели сте всичко предварително, но участвахте в изборите

Александър Панайотов: Ако имате някакви проблеми с другите лидери от тази коалиция, не ги споделяйте на мен и на другите си facebook приятели, а ходете да ги разрешавате помежду си

248-03-01 Репуц

 

Председателят на Християндемократическата партия и водач на реформаторите в Кюстендил Ирина Репуц остро реагира срещу поведението на Реформаторския блок и отказа му да подкрепи коалиция на малцинството, предложена от ГЕРБ. „Онова, което преля чашата, е фактът, че в РБ са готови да приемат коалиция с политически съюз, който ценностно напълно се различава от нас и противоречи на демократичните принципи на западните общества”, заяви Ирина Репуц.

248-03-01 Меглена и Радан

Репуц направи списък с 5 неща, които християндемократите не разбират и не могат да приемат след 5 октомври:
1. ХДП влезнахме в коалиция на 7 партии, наречена Реформаторски блок. Подписахме коалиционно споразумение с 6 други партии, а не с образувание, наречено „граждански съвет“, което е част от друго споразумение от 2013-а, което не е за коалиция, а за политически съюз на 5 от 7-те партии. Не е ясно кой е назначил въпросния ГС, защото не е избиран с гласуване, в който участват не граждански организации, а физически лица и който изведнъж се оказа, че решава вместо 7 партии. Щяхме да се борим със „задкулисието“, а изведнъж вместо нас – 7-те на сцената, волята на РБ се формира зад кулисите от граждански съвет, за който не знаем КОЙ го е назначил и КОЙ формира волята му.
2. РБ отива на преговори с ГЕРБ, излъчвайки 4-ма преговарящи – излъчени не от коалиция РБ, а от някакъв политически съюз, наречен също РБ, съставен от 5 партии и въпросния Граждански съвет. Единият преговарящ е Корман Исмаилов, който казва, ако Патриотичният фронт влезе в управлението – те – НПСД, излизат от РБ. Вчера ГЕРБ казва – добре, да направим правителство без ПФ, както иска НПСД, но РБ в трети формат – парламентарна група, се събира и казва НЕ – искаме ПФ в правителството. Корман Исмаилов мълчи!
3. РБ излиза с декларация от м. август 2014-а, че ще се стреми да премахне от властта ДПС. ДПС настанява Бат Сали на мястото на кандидат на РБ в Кюстендил, но РБ се съгласява и приема компенсация с мандат от Перник, защото се оказва, че мандатът там отива в ДСБ. Така субсидията няма да се дели с още една партия – ХДП – явно на РБ не им трябват християндемократи, защото само на ХДП не се даде нито едно избираемо място в листа, а две други партии – НПСД и БЗНС, влязоха само с един депутат само заради сигурните места в листи. Корман Исмаилов бе 3-ти в 23-ти МИР, а на ХДП се даде от 10-о място нататък в софийските листи и от 6-о нататък в листите в страната, с изключение на Кюстендил, откъдето никога партиите от РБ не са имали депутат.
4. Меглена Кунева подписва споразумение за политически съюз РБ, в което се е задължила да слее ДБГ в обща партия Реформаторски блок. Твърди се, че споразумението е в сила и политическият съюз РБ на 5-те скоро ще стане единен субект и вече е заявил членство като „Реформаторски блок” в ЕНП. Същевременно кандидатира ДБГ като самостоятелен субект в ЕНП?!

5. Съдебната реформа беше най-важна – затова РБ искаше кратък мандат за свикване на ВНС и промяна в Конституцията. Сега вече това не било важно нито „препъникамък“ и РБ вече иска управлението не за две, а за четири години?!

Ето тези 5 неща, които се проявиха след 5 октомври, ме карат да се срамувам от това, че Реформаторският блок, с който искахме да правим реформи, се оказа не реформаторски, а реформистки. За промяна ли е ставало дума, или за подмяна?”

Изказването на Репуц събра доста коментари във фейсбук, повечето с критично съдържание.
Станислав Калчев написа: „На следващите избори с ГЕРБ и няма да има драма с депутатското място” .
Бойко Стефанов: „Г-жо Репуц, като поставя на везна в собственото си съзнание условието, с което ХДП е подписала споразумение с РБ, честно казано, не виждам основания за Вашето лично и на ХДП респективно несъгласие с това, което сте се съгласили предварително. Вие сте обявили, че не сте съгласни с Гражданския съвет (предполагам), но въпреки това участвахте в изборите. Вашите избиратели знаят това (предполагам) и въпреки това гласуваха за Вас и за вас”. Николай Мавродиев казва: „Тези „лъжи“ и „истини“, убеден съм, са ви били известни още преди изборите. Колко тежест има вашата партия в РБ? Ама честно??? Нереализирано депутатско място и субсидията май са ви проблем…”

Александър Панайотов й заяви: „Г-жо Репуц, Вие сте лидер на партия, която се яви на последните парламентарни избори в коалиция РБ. Ако имате някакви проблеми с другите лидери от тази коалиция, не ги споделяйте на мен и на другите си facebook приятели, а ходете да ги разрешавате помежду си”.

Тодор Карагьозов: „Не се притеснявайте, че сега много хора ще ви обвиняват, че говорите против блока. Те от пристрастия или корист или службичката не могат да проумеят, че вашето говорене е не против, а за блока. Този блок имаше смисъл, ако беше различен, истински демократичен, без схеми и с ясни принципи”. Вера Петрова: „Защо пред медиите, защо не и среща с останалите лидери от РБ, докага ще се говори чрез медиите? Вярвам, че в РБ всички са готови на диалог. Изборите свършиха, но скоро пак ще се изправим пред избори, независимо кога, как тогава ще седнете на една маса?”, а Тодор Карагьозов отговаря: „Вера, много е просто… Просто другите не искат да се срещат с Ирина и хора като нея. Те нямат аргументи, те имат поръчки, имат и лична борба за кокала, а и на тях не им трябват хора, които ще им пречат. Хората на високите политически етажи са като каста, те са от едно котило… там няма място за „обикновени“ хора, там има място за „сини“, „червени“… за цветни хора. Важното е да си цветен, т.е. да можеш да нарушаваш принципи и да лавираш между хора, обещания, думи, отговорности.”

Иван Сухи: „Преди да се обединим, да се разграничим – Ленин”.

 

 

Снимките

1 Ирина Репуц

2 Меглена Кунева и Радан Кънев

 

 

Spread the love