Кметът на Благоевград и италианският посланик наградиха магистрати и полицаи:  Д-р Камбитов към номинираните на конкурса в памет на Джовани Фалконе: Всички ние трябва да работим за каузата и върховенството на закона

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Шефът на „Пътна полиция” Димо Чобанов, полицаят от ГПУ-Гоце Делчев Славей Бисеров, пиринските прокурори Надежда Шутова и Христина Христова и адвокат Георги Тошев сред отличените

249-03-01  Falkone_5 copy

Кметът д-р Атанас Камбитов и посланикът на Италия Марко Контичели наградиха магистрати и полицаи в конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. Конкурсът се организира в Благоевград за шеста поредна година в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Негови организатори са Общинският съвет по наркотични вещества с подкрепата на община Благоевград и посолството на Италия.

Сред гостите на церемонията бяха Н. Пр. Марко Контичели, Лореада Интуини – представител на фондация „Джовани и Франческа Фалконе“, разследващият журналист Фабио Бернабей от Рим, директор на OsservatorioDroga, представители на посолствата на Румъния и Русия в България, председателят на ОбС Радослав Тасков, Неврокопският митрополит Серафим и др.

249-03-01  Falkone_11 copy

„След смъртта на Джовани Фалконе неговото име стана символ на саможертва и знаме на законност“, заяви в обръщението си кметът д-р Камбитов. Той поздрави номинираните магистрати и полицаи и допълни: „Всички вие – магистрати, полицаи и журналисти, сте продължители на делото на Герин и Фалконе. Всички ние трябва да работим за тази кауза и върховенството на закона“.

Председателят на журито Катя Бельова, председател на Окръжен съд – Благоевград увери, че убийството на Фалконе е повратна точка в борбата срещу престъпността. Тя припомни мисълта, че на великите хора са отредени велики дела и отправи обръщение към номинираните: „Дерзайте всеки от своята позиция!“

249-03-01  Falkone_15_1 copy

Послания към присъстващите отправиха още Н. Пр. Марко Контичели, Лореада Интуини, председателят на ОбСНВ д-р Теменужка Любенова, Неврокопският митрополит Серафим и зам.-ректорът на ЮЗУ „Н. Рилски“ доц. Траян Попкочев.

Наградени магистрати от област Благоевград са Надежда Шутова, прокурор в РП – Петрич, командирована в Окръжна прокуратура – Благоевград, и Христина Христова, прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград, командирована в Софийска градска прокуратура.

Наградените полицаи от Благоевградска област са Славей Бисеров от ГПУ – Гоце Делчев и Димо Чобанов, началник-сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Благоевград. Наградени полицаи имаше от Велико Търново, Пловдив, Монтана и Лом.

Специална награда бе връчена посмъртно на Дмитрий Маковкин – полицай от Волгоград, попречил на терористкамикадзе, като с цената на живота си полицаят значително намалил броя на жертвите.

Адвокат Георги Тошев получи награда за подпомагане на подготовката и реализирането на интерактивни процеси в съдебната зала с ученици от Младежкия общински съвет по наркотични вещества – Благоевград и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Грамоти получиха посланикът на Италия Марко Контичели, проф. Мария Фалконе, председател на фондация „Джовани и Франческа Фалконе”, и разследващият журналист Фабио Бернабей от Рим.

Преди церемонията фолклорна група „Бански старчета” и ансамбъл „Пирин” показаха чара и обаянието на българския фолклор.

 

Снимки

1 Ансамбъл „Пирин” показа чара на пиринския фолклор

2 Момент от церемонията по награждаването

3  Пред паметната плоча на Джовани Фалконе пред Окръжния съд бяха положени цветя

Spread the love