10 г. затвор грозят митничарите Михаил Мартинов, Данаил Давидков и Красимир Петров за рекет на ГКПП-Гюешево, свидетелят М. Михаилов: Заплашваха ме, искаха от 100 до 400 евро

Filed under: Кюстендил |

250-03-033  mitni4ari1

Делото срещу подкупните митничари от ГКПП-Гюешево Михаил Мартинов /43 г./, Данаил Давидков /45 г./ и Красимир Петров /50 г./ тръгна в Окръжния съд в Кюстендил. Подсъдимите са с наложена гаранция от Софийския апелативен съд. Те и колегата им Атанас Манчев бяха задържани при спецакция на антимафиотите в началото на юни 2013 г. 2-ма шофьори, които карали товари за Македония, са свидетелствали срещу тях. Те казали, че митничарите редовно ги рекетирали да плащат „такса“ за преминаване през пункта, като мизата била от 100 до 400 евро в зависимост от количеството и вида на стоката, която карат. За Манчев не се намериха доказателства. Двамата митничари Данаил и Красимир са временно отстранени от работата, чака се влизане в сила на решение на съда, с което те да бъдат възстановени. Михаил Мартинов е безработен. Общата сума, която са взели тримата в съучастие, е в размер на 450 евро.

В началото на съдебното заседание митническите инспектори заявиха, че не разбират митническия акт. Това възмути съдийката Надя Георгиева. „Е, как не го разбирате, нали е написан на български език, вие сте имали 7 дни, за да го прочетете. Имате висше образование. Аз ако трябва да ви го разяснявам, ще ми отнеме 1 ден“, заяви Георгиева. Това накара митничарите да се поправят и заявиха, че не се съгласни с това, че са взимали подкуп. Красимир Петров допълни, че не му станал ясен методът, по който е изнудвал превозвачите. Тримата ще дават обяснения след изслушване на всички 8 свидетели.

Михаил Михаилов – шофьор в ЕТ „Опто“, разказа за два случая на предаване на пари на митничарите. „Фирмата е македонска, има 4-5 собственици. Те знаеха, че на Гюешево искат пари и още на Илиенци, като запечатвахме камиона, ми даваха определената сума, за да я дам на митничарите“, твърди Михаил Михаилов. Първия път е дал 50 евро, а втория 100 евро на Данаил Давидков.

Недоволен от това, че трябва да дава всеки път подкуп, Михаилов отишъл в ГДБОП, където разказал за ситуацията на ГКПП-Гюешево. Изслушал го бопаджията Евтим Мадански. Решено било да опишат банкнотите от 100 евро, които били в купюри от по 50, 20 и 10, както и серийните номера и така митничарите да паднат в капана. Така се и случило на 30 май миналата година. Освен това подписал и протокол за ползване на специални разузнавателни средства. Шофьорът разказа още пред съда, че когато не предавал парите, ставали проблемите, започвали и заплахи. „Ходи при началника“ и „Ще те арестуваме“, „Ще те задържим и ще ти сложим белезници“. Самата сума за подкупа Михаилов предавал заедно с документите на гишето на изходния пункт за товарни автомобили на границата в смяната на Михаил Мартинов, който се води старши митнически инспектор. Той го посрещал с думите „Нали знаеш, трябва да се отчетеш“. „Знам какво е подкуп и не исках да давам, преди да ме заплашат“, заяви свидетелят.

Митническите инспектори настояха да бъдат разпитани всички свидетели. Грозят ги присъди до 10 години затвор.

Снимките: Митничари1 –(Отляво надясно) митничарят Красимир Петров, адвокатите Илиян Хаджийски и Емил Велинов, митничарят Михаил Мартинов

 

Spread the love